De Diksmuidse afdeling van het Davidsfonds mocht maandagavond de prijzen van de lokale ronde van Junior Journalist uitreiken. Thema dit jaar was ‘#trots #lokale helden’. In hun respectievelijke reeksen waren Nina Bal van de Vrije Basisschool Sint-Niklaas en Ilan Devriendt en Yara Dolphen, beiden leerling van de Aloysiuscampus van ’t Saam de winnaars. Meteen is dit ook het ticket om deel te nemen aan de nationale finaleronde zodat Diksmuide drie kansen heeft op de nationale titel van “Junior Journalist 2023”. Aan deze finaleronde nemen alle winnaars van de voorrondes in Vlaanderen en Brussel deel.

Nina Bal uit Diksmuide, een leerlinge van het vijfde leerjaar, schreef een artikel over haar persoonlijke heldin: haar eigen oma die Nina erg bewondert omdat ze goed kan praten en ondanks enkele tegenslagen toch blijft doorgaan. Volgens juryvoorzitter Maarten Dumoulin was de bijdrage van Nina heel vlot en met veel liefde geschreven. Goed dus voor de eerste prijs in reeks 1 voor de derde graad basisonderwijs.
De andere laureaten in reeks 1 zijn Ilana Dekeyser en Mila Provoost, eveneens leerlingen van de Vrije Basisschool Sint-Niklaas. Alle drie kregen zij van de Diksmuidse Davidsfondsafdeling ook een pakket jeugdboeken.

In reeks 2 voor de eerste graad secundair onderwijs behaalde Ilan Devriendt uit Diksmuide de hoofdprijs. Hij schreef een gesmaakt artikel over juf Annemarie die, na haar pensioen, leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs helpt bij het instuderen van hun leerstof. ‘Hij schetst een hartverwarmend en sympathiek portret van een lokale held, een lerares die zich ook tijdens haar pensioen blijft inzetten voor de leerlingen van de basisschool’ zo luidt het bij de lokale jury. Bovendien schrijft hij volgens de jury als een volleerde sterreporter helemaal in de stijl van een echt krantenartikel, met een verzorgde taal en een duidelijke structuur.

Vielen eveneens in de prijzen in reeks 2: Floor Raepsaet, Anneleen Segaert en Femke Vansevenant. Zij zijn, net als Yara, allemaal leerlingen van ’t Saam campus Aloysius.

Van de deelnemers in reeks 4, voorbehouden voor de derde graad secundair onderwijs), werd tenslotte een stevig opiniestuk verwacht. Met een brede kijk op de wereld namen ze helden in allerlei vormen en maten kritisch onder de loep: van helden uit hun eigen omgeving over historische en soms weinig bezongen helden tot figuren uit de internationale actualiteit. Winnares Yara Dolphen uit Diksmuide neemt het onder de titel ‘Geld of held?’ op voor haar zus die verpleegkunde studeert en geconfronteerd wordt met de fysieke en mentale tol van dit beroep. De jury was onder de indruk van haar bijna pamfletachtige oproep voor een betere waardering van de medewerkers in de zorg.
Gingen eveneens met een boekenpakket en een eervolle vermelding naar huis: Camille Samoy, Auke De Smet, Thomas Covemaeker, Nel Remaut en Dré Willaert. Ook frer laureaten zijn leerlingen van ’t Saam campus Aloysius.

De Diksmuidse Davidsfondsafdeling hoopt alvast het Diksmuids trio dat zich voortaan de lokale Junior Journalist van Diksmuide mag noemen, met hun werk ook de nationale vakjury kan bekoren. (DLD)