Ook in Diksmuide zullen er deze zomer geen massa-evenementen zijn.  Maar Diksmuide biedt wel een volwaardig alternatief want tijdens de maanden juli en augustus zal men nagenoeg iedere dag terecht kunnen op de Grote Markt voor een gratis, gevarieerd terugkerend zomeraanbod.  En volgens burgemeester Lies Laridon moet dit zowel jong als oud, de sport- en cultuurliefhebber, maar ook de culinaire genieter en de muziekfanaat kunnen aanspreken.  Kleiner, gezelliger, gratis en veilig, dat zijn voor haar de basisingrediënten.   Alle activiteiten zijn gratis, maar de plaatsen zullen wel beperkt zijn. En behalve voor het sportieve luik op maandagavond, is inschrijven ook niet nodig.  Is verder het gebruik van een  mondmasker verplicht tijdens de Filmmarkt, Zomerse Vrijdagen en Classic@markt, men raadt sowieso aan om altijd een mondmasker mee te nemen als men langskomt.
En er komt ook tussen maandag 6 juli en zondag 30 augustus een zomerbar naar de Grote Markt.   Diksmuidse horecazaken kunnen voor telkens twee weken intekenen voor de uitbating van die bar.  Welke zomerdrankjes er geserveerd worden, en wanneer de bar open is, is volledig naar wens van de uitbater. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de dienst evenementen via evenementen@diksmuide.be.
Intussen raakt ook bekend dat de opnames van Ment TV, die voorzien waren voor maandag 6 juli, voorlopig verplaatst zijn naar maandag 6 september.

Maandagavond : Moving monday
Op maandag start men, na de maandagmarkt tijdens de voormiddag, de week sportief. De hele zomer lang kunnen sportievelingen zich elke maandagavond tussen 19.30 en 20.30 uur in groepen van maximaal 50 sporters uitleven op de Grote Markt. Verschillende Diksmuidse partners staan in voor de sportlessen.  Deelnemen is gratis maar inschrijven is wel verplicht. Voor meer informatie en inschrijvingen kan men terecht op www.bezoekdiksmuide.be.

Dinsdagnamiddag : Kinderstreken
Op dinsdag is er tussen 13 uur en 17 uur cultuur op kindermaat. Leuke animaties en speelse constructies zorgen ervoor dat kinderen jonger dan twaalf zich niet vervelen.

Woendagnamiddag : Rust@markt
Zit en relax, tijd voor een moment van rust op woensdag. Voorbijgangers kunnen tussen 13.30 uur en 16.30 uur neerploffen op één van de strandstoelen of zitzakken, en wegdromen bij een boek uit het boekenrek.

Woensdagavond : Classic@markt
De ideale afsluiter voor een namiddag relaxen: een portie klassieke muziek. Op woensdag kan men vanaf 18.30 uur genieten van heerlijke rustgevende klassieke live-concertjes.

Donderdagnamiddag en avond : Markt op Stelten
Geen Park op Stelten op 15 augustus, wel een coronaproof theaterfestival dit jaar. Elke donderdag strijken theateracts neer op de Grote Markt. Een mix van internationale straat- en poppentheaterartiesten leven zich met hart en ziel uit tijdens grappige, acrobatische of ontroerende voorstellingen. De eerste Markt op Stelten op 2 juli gaat door op het Schoolplein, vervolgens is het steevast iedere week op de Grote Markt.

Vrijdagavond : Zomerse vrijdagen
Muziek kleurt op vrijdag het stadscentrum. Swingende optredens maken dit jaar plaats voor gezellige luister- en meezingmomenten. Terwijl de horeca drankjes serveert, worden ook heerlijke klanken en een vakantiegevoel in eigen stad opgediend.  De Zomerse vrijdagen vinden plaats op de Grote Markt, met uitzondering van 3 juli (muziekclub 4AD), 14 augustus (fotografiemuseum en praatcafé Fot’Oeil) en 28 augustus (Herberg De Speelman). Op www.bezoekdiksmuide.be kan men binnenkort het volledige programma terugvinden.

Zaterdagnamiddag : Fietsenhippodroom
Een rond stuur, achteruit trappen om vooruit te gaan,… Kinderen kunnen elke zaterdagnamiddag tussen 13 uur en 17 uur het kinderparcours op de Grote Markt testen met de gekke fietsen.  Op zaterdagnamiddag is er ook de wekelijkse boerenmarkt.

Zaterdagavond : De Filmmarkt
Genieten van films onder een sterrenhemel, deze zomer kan het elke zaterdag gratis op de Grote Markt. De Diksmuidse Filmclub programmeert een selectie fijne films. In juli start men om 22 uur, in augustus is dat om 21.30 uur.

Zondag : Lazy Sunday
Op zondag zijn er activiteiten voor het hele gezin: kioskconcertjes, circus Dixmuda, huifkartochten en beiaardklanken.

Kioskconcertjes
Tijdens de zomermaanden staat de kiosk opnieuw op de Grote Markt voor gezellige aperitiefconcertjes op zondag. De hele zomer lang kan men om 11 uur genieten van fanfares, coverbandjes of orkestjes bij een fris aperitiefje.

Circus Dixmuda
Als wij niet naar het circus kunnen, dan brengen we het circus naar jullie, zo luidt het motto op zondagnamiddag. In samenwerking met het Wiener Circus – dat sinds de lockdown noodgedwongen in Diksmuidse verblijft – brengen deze circusartiesten acrobatische, grappige en muzikale circusacts naar de Grote Markt tussen 13 en 17 uur.

Huifkartochten
Diksmuide per huifkar. Met het nostalgisch hoefgetrappel van het Belgische trekpaard op de achtergrond toont Chris van Huifkar Diksmuide Diksmuide van z’n mooiste kant. Men kan gratis mee met de huifkar die tussen 14 uur en 17 uur vertrekt op de Grote Markt.

Beiaardklanken
Tussen 18 uur en 19 uur luiden de klokken van de Diksmuidse beiaard. Een verfijnd klokkenspel van  klassieke en moderne nummers. Tijdens de zomermaanden wisselen de beiaardjukebox, thema- en quizavonden elkaar af waarmee men zowaar ook nog een prijsje kan winnen.

Praktisch
Een overzicht van alle activiteiten met aanvangsuren die gebeurlijk nog kunnen wijzigen, vindt men terug op www.bezoekdiksmuide.be. (DLD)