Wereldwinkeldag, het is op zaterdag 12 oktober de traditionele afsluiter van de Week van de Fairtrade die dit jaar loopt van 2 tot 12 oktober.  En dit jaar kan men bij de deelnemende Vlaamse Wereldwinkels, en dus ook in de Kiekenstraat in Diksmuide, een lege chocoladeverpakking van om het even welk merk inruilen voor een gratis Bite to Fight-chocoladetablet van 200 gram. Zo wil Oxfam ook Diksmuide laten proeven van heerlijke maar vooral eerlijke chocolade. De Diksmuidse Oxfam-Wereldwinkel in de Kiekenstraat 18 gooit daarvoor zaterdag de deuren doorlopend open van 10 uur tot 17 uur.

Zaterdag kan men er niet alleen een reep komen ruilen maar men kan er ook een postkaart versturen om de Belgische chocoladesector te helpen herinneren aan hun gemaakte engagementen binnen het Beyond Chocolatepartnership. Dit initiatief streeft ernaar dat tegen 2030 alle in Belgische chocolade verwerkte cacao komt van boeren die een leefbaar inkomen verdienen.
Chocolade is een miljarden-business, zo vernemen we van Rik Maekelberg, de contactpersoon van Oxfam-Wereldwinkel in Diksmuide. Toch leven volgens hem de cacaoboeren nog steeds in extreme armoede. Ze verdienen immers slechts één derde van wat nodig is voor een leefbaar inkomen. Om de kloof tot aan een leefbaar inkomen te dichten, wordt er nu een extra, flexibele Oxfam-premie betaalt, bovenop de fairtradepremie. Die gaat rechtstreeks naar de cacaocoöperatie in Ivoorkust. Met elke hap Oxfam-chocolade draagt men dus bij aan een betere toekomst voor de cacaoboeren en hun gezin. Bovendien steunt men volgens Rik Maekelberg hiermee ook een vrijwilligersbeweging die via acties, campagnes en beleidswerk strijdt voor een volledig duurzame cacaosector. (DLD)