In Diksmuide vindt men heel wat lekker eten van eigen bodem. Lekkerbekken blijven in Diksmuide niet op hun honger of dorst zitten bij een nat en straf streekbiertje met een plattelandskaasje of een andere specialiteit van eigen bodem. En dat wordt tussen 15 en 23 mei tijdens de Week van de Korte Keten nog eens extra in de verf gezet.  Van een bubbelpicknick op provinciedomein IJzerboomgaard over een extra feestelijke boerenmarkt tot een fietstocht en een etalagewedstrijd, steevast worden de lekkere hoeveproducten en hun producenten in de kijker geplaatst. 

Zaterdag 15 mei : Boerenmarkt XL

De wekelijkse boerenmarkt op zaterdagnamiddag van 13.15 uur tot 17 uur is er één om trots op te zijn. Wekelijks komen lokale producenten er hun hoeveproducten verkopen op de Grote Markt. Op zaterdag 15 mei wordt de boerenmarkt éénmalig uitgebreid met andere lokale producenten.  Daarnaast is er ook wat muziek en kinderanimatie.  Misschien kan het dit jaar ook uitgroeien tot een postuum eerbetoon aan de recent overleden Yves De Busscher, jarenlang de trekker en bezieler van Diksmuides boerenmarkt.

Dinsdag 18 mei : Buurderij

De Buurderij van muziekclub 4AD hoort voor 100% tot het korteketenverhaal. De Buurderij is een initiatief van Boeren & Buren en brengt de consument zo dicht mogelijk bij de producent. Lokale (bio)boeren bieden hun seizoensgebonden producten online aan, waarna de consument (‘de buur’) online shopt en de producten afhaalt in de Buurderij. Het concept brengt niet enkel de producten naar de consument, het brengt ook de lokale ondernemers samen. Elke dinsdagavond tussen 17 uur en 18.30 uur is men welkom in Muziekclub 4AD.  En dus ook tijdens deze Week van de Korte Keten op dinsdag 18 mei.  Voor de online bestelling : klik hier.

Zondag 23 mei : Bubbelpicknick

Men kan in zijn bubbel picknicken in de rustige setting van het provinciaal domein IJzerboomgaard. De bubbelpicknick loopt van 11 uur tot 15 uur. Inschrijven kan tot en met woensdag 19 mei. Iedereen die inschrijft wordt in de watten gelegd met uitsluitend lokale producten van zuivelboerderij Hof van de Rhille (Woumen), ’t Vlierbos (fairtrade label van De Groene Kans) en varkenshoeve De Heerlijkheid (Vladslo) (foto). Bestek, eten en drank zitten in de picknickprijs inbegrepen. Kussens, lakentjes, campingstoeltjes of andere aankleding voor de bubbel voorziet men zelf. Bij regenweer kan men de picknick gewoon meenemen en er een gezellige woonkamerpicknick van maken.  Een volwassenpicknick kost 16 euro of 15 euro zonder alcohol.  Voor een kinderpicknick betaalt men 10 euro. Reserveren : klik hier.

Doorlopende activiteiten van 15 mei -15 juni

Korteketenfietstocht

Men kan fietsen langs 8 korteketenadresjes en kennis maken met de lokale producenten. Op elke hoeve vindt men een leuke vraag.  Voor de kinderen is er een speciale zoektocht naar de gestolen picknickmand : ontmasker het legomannetje dat aan de haal ging met de picknickmand en maak kans op een leuk legopakketje. Een deelnameformulier kan men afhalen bij de dienst toerisme en ingevuld stoppen in de rode bus op de Grote Markt.  Hiermee maakt men kans op een streekproductenmand.

Etalagewedstrijd

Wie liever wandelt dan fietst kan deelnemen aan de etalagewedstrijd. Langs 30 etalages vindt men een leuke vraag, weetje, filmpje… Zo komt men heel wat te weten over de korte keten. Ook hiervoor kan men het deelnameformulier afhalen bij de dienst toerisme. Iedere deelnemer ontvangt een bonnenflyer waarbij men korting krijg bij heel wat handelszaken en de kinderen krijgen een gratis ijsje.

Voorbeeldetalage

Een leegstaande etalage in de Generaal Baron Jacquesstraat 30 wordt aangekleed met tal van lokale hoeve- en streekproducten. (DLD)