Vandaag raakte ook bekend dat de Vierdaagse van de IJzer wordt geannuleerd.  Eerder hadden de Vrienden van het O.L.Vrouwhoekje, gezien de bijzondere omstandigheden van de Corona-crisis, al beslist de Nationale Herdenking aan het O.L.Vrouwhoekje te Oud-Stuivekenskerke, te annuleren.  Dat mochten we vernemen van haar voorzitter Etienne Moons. Ook al zou deze herdenkingsplechtigheid pas doorgaan op woendag 19 augustus, toch nam men volgens de voorzitter nu al deze drastische beslissing omdat de gezondheid van de deelnemers te belangrijk is om ook maar enig risico te lopen.  Meteen werd al de herdenkingsplechtigheid voor 2021 aangekondigd, deze zou doorgaan op woensdag 18 augustus. Deze herdenkingsplechtigheid wordt ieder jaar aan het O.L.Vrouwhoekje georganiseerd in de marge van de Vierdaagse van de IJzer die op woensdag zijn wandeldag in de Diksmuidse regio heeft.  En vrijdag raakte dan ook bekend dat ook de wandelvierdaagse zelf wordt geannuleerd.

Defensie, die instaat voor de organisatie van de Vierdaagse van de IJzer, had al eerder op haar website laten weten dat alle massa-evenementen tot eind augustus waren geannuleerd.  Het was echter de vraag of ook de Vierdaagse van de IJzer, met zijn bijna 10.000 deelnemers daaronder viel. Maar ook al kon ze alsnog doorgaan, dan nog moest het mogelijk zijn deze te organiseren binnen de opgelegde veiligheidsmaatregelen.  In eerste instantie lieten de oganisatoren al weten dat bij een eventuele annulatie alle reeds betaalde inschrijvingsgelden zouden terugbetaald worden.  De annulatie van de herdenkingsplechtigheid te Oud-Stuivekenskerke stond weliswaar los van deze van de Vierdaagse van de IJzer.  Maar Mesa, de zuster-wandelvierdaagse van defensie die normaal eind juni in de Ardennen wordt georganiseerd, was ook reeds geschrapt. Het stond dan ook in de sterren geschreven dat dit ook het lot van de Vierdaagse van de IJzer in 2020 zou worden.

Intussen laat voorzitter Leon Vanhouwe weten dat ook de herdenkingsplechtigheid op het Italiëplein, die gehouden wordt bij de passage van de Vierdaagse van de IJzer, eveneens geschrapt wordt. (DLD)