Op woensdagavond 4 juni organiseert Diksmuide een participatiemoment rond de invulling van het tweede deel van het Vestingspark (gedeelte dat oker is ingekleurd). Dat deel ter grootte van een slordige 11.000 m² tussen de spoorweg, de Tuinwijk en de Woumenweg heeft Diksmuide kunnen verwerven via een onteigeningsprocedure. Deze nieuwe groene long moet allereest een fiets- en wandelverbinding worden tussen de Woumenweg en de stationsparking. Er wordt verzameld om 19 uur op de parking van het voormalig Groentenhof aan de Esenweg 1.
Bij vonnis van 14 oktober 2024 kreeg Diksmuide het bezit van deze gronden. Maar er werd nog niets beslist over de onteigeningssom. Volgens het schattingsverslag zou deze liggen tussen 200.000 euro en 1,2 miljoen euro. De rechter zal hierover een uitspraak doen tegen eind oktober.
Maar indien de prijs voor Diksmuide te hoog uitvalt, dan kan ze alsnog afzien van deze onteigening. In 2023 had Diksmuide hiervoor nog een slordige 300.000 euro geboden. Toen heette het nog dat Diksmuide hiermee teveel zou betalen, het Agentschap Natuur en Bos had deze grond op 100.000 euro per hectare geschat. Maar in afwachting dat er duidelijkheid is over de aankoopprijs mag Diksmuide wel beschikken over deze grond, zo vernemen we van financiënschepen Kurt Vanlerberghe.
Maar Diksmuide voorziet volgens schepen voor groenbeheer Greet Dever voor deze uitbreiding slechts 570.000 euro. Daarvoor kan ze wel rekenen op enerzijds 250.000 euro subsidies van Europa in het kader van een project tegen de gevolgen van de klimaatverandering en 95.000 euro van de provincie West-Vlaanderen.
In 2010 kon Diksmuide reeds een deel van de gronden aankopen (grijs gedeelte). Dit werd ingericht met een boomgaard, een wandelpad, een rustplaats en een educatieve zone. Dit eerste deel werd in 2012 geopend voor het publiek.
Maar de droom bleef om het Vestingspark verder uit te breiden en te ontwikkelen als een natuurlijke speelzone met aandacht voor waterbeheer, inheemse fauna en flora, natuureducatie en biodiversiteit. Daarnaast is het ook een cultuurhistorische site vermits ze zich situeert op de plaats waar zich in de 17de eeuw ook het zogenaamd bastion van Menen bevond.
In 2026 wil Diksmuide werk maken van de uitbreiding van het Vestingspark met het op vandaag braakliggend terrein van 11.000 m². Zijn er volgens schepen Greet Dever grote spelregels voor de verdere invulling, voor de concrete invulling zijn de Diksmuidelingen zelf aan zet. Bij de opening van de stationsparking was wel te horen dat men via deze gronden en de aanpalende braakliggende zone naast de spoorweg, eigendom van Infrabel, de fietssnelweg F35 wil doortrekken naar de Frontzate. (DLD)