Diksmuide wil haar horecazaken ondersteunen en daarom besliste ze om soepel om te springen met aanvragen voor uitbreidingen van terrassen bij de heropening op 8 mei.  Burgemeester Lies Laridon : “We hebben een oproep gelanceerd om te polsen wie hier gebruik van wilde maken.  Twaalf horecazaken hebben nu een aanvraag gedaan om hun terras tijdelijk uit te breiden en ons schepencollege heeft al deze aanvragen goedgekeurd.  Daarenboven gelden deze goedkeuringen zolang de coronamaatregelen voor de horeca opgelegd worden en tot minimum 30 september. En uiteraard moet er voor deze uitbreiding, net als voor de gewone terrassen, geen terrasbelasting meer betaald worden bij de inname van het openbaar domein.”  Zeven aanvragen waren voor terrassen op de Grote Markt, drie andere bevinden zich in andere centrumstraten en tenslotte mogen ook nog twee terrassen in dorpen uitgebreid worden.

Een overzicht van de uitgebreide Diksmuidse terrassen :

Grote Markt
–       ’t Gouden Mandeken: 12 m breed (gevelbreedte) en 20 m diep. De uitbreiding van het terras mag blijven staan gedurende de week, behalve op maandagochtend tussen 5 en 13 uur (maandagmarkt) en tijdens de zomerkermis.
–       ’t Brouwershuys: op het voetpad langs de zaak in de Reuzemolenstraat, met de nodige signalisatie voor voetgangers.
–       Frituur ’t Belfort: vóór de zaak op de Grote Markt zelf
–       Normandie: eerste parkeerplaats naast het boompje ter hoogte van de zaak
–       De Mane: op het voetpad links naast het bestaande terras aan de kant van de Koning Albertstraat
–       De Vrede: langs de gevel van B&B ’t Wit huis, Grote Markt 33.(foto)
–       Nikolaas: langs de buitenkant van het terras aan de kant van de Grote Markt en de kant van de Van Pouckestraat

Centrum
–       4AD (Kleine Dijk) : voor betonnen muur op het voetpad + aan overkant 12 m op 5,5 m
–       De Kaai (IJzerlaan) : uitbreiding 3 à 4 tafels bij de buren en extra 2 tafels op de parkeerstrook voor de zaak.
–       Médard (Generaal Baron Jacquesstraat) : tussen de boompjes voor de zaak

Dorpen
–       Café Vicogne (Stuivekenskerke) : 4 m diepte en 12 m breedte aansluitend aan het bestaand terras
–       ’t Gemeentehuis (Nieuwkapelle) : op Sint-Pietersplein hoek het dichtst bij de zaak.

Horeca-uitbaters die alsnog een tijdelijke uitbreiding van hun terras wensen kunnen dit nog steeds aanvragen via ilse.laverge@diksmuide.be.

Volgens schepen van evenementen Katleen Winne werkt de administratie ook aan een zomerprogrammatie die in de lijn ligt van vorig jaar.  Wel hoopt ze dat de cijfers snel toelaten om te versoepelen want momenteel zijn, in tegenstelling tot vorig jaar, enkel de terrassen open.  In de horecazaken mag er dan ook binnen (nog) niet gegeten of gedronken worden.
Verder werd ook al beslist dat de Boter- en Kaasfeesten op pinkstermaandag ook dit jaar niet zullen doorgaan.  Wel zal op pinkstermaandag 24 mei de wekelijkse marktdag doorgaan. (DLD)