Frankrijk wil haar kerncentralepark in Gravelines, op zowat 50 kilomeer van Diksmuide, uitbreiden met twee extra reactoren. Op vandaag is dit park al het grootste in zijn soort bij onze zuiderburen. En eerder waren er ook al onrustwekkende berichten over de bestaande zes reactoren die meer dan 30 jaar oud zijn en als een tikkende tijdbom worden beschouwd omdat ze slijtageverschijnselen vertonen. Met een infosessie op 28 november in CC Kruispunt willen de Fransen nu aan de Westhoek meer duiding geven bij de 2 bijkomende reactoren. Wie erbij wil zijn op 28 november moet wel vooraf inschrijven want het aantal plaatsen in CC Kruispunt is beperkt.

In 2020 maakten Greenpeace en Natuurpunt een risicoanalyse van deze site. Gravelines is voor deze organisaties niet alleen de grootste kerncentrale van Frankrijk maar ook de tweede grootste van de wereld. Maar het is voor hen meteen ook de gevaarlijkste omdat de 6 reactoren slechts één enkel beschermend omhulsel hebben. Oorzaak is dat men bij de bouw enkel rekening hield met een ongeval binnen de kernreactor zelf. Maar op vandaag kan het gevaar ook komen van buiten de centrale. Was dit in 2020 reeds voldoende om de centrale als heel risicovol te beschouwen en de sluiting te vragen, intussen raakten ook nog eens slijtageproblemen bekend. In 2020 liep wel een onderzoek naar de mogelijke sluiting maar intussen lijken deze plannen dus gewijzigd want nu wil men er twee bijkomende reactoren plaatsen.
Voor de Westhoek is het kernpark van Gravelines dan ook een gevaarlijke buur als men weet dat bij een kernramp de overheersende westenwind de radioactieve wolk recht naar de Belgische kust en de Westhoek blaast.

Oostenrijkse wetenschappers lieten eerder al optekenen dat bij een kernramp in Gravelines, een groot deel van de Belgische kust, van West-Vlaanderen en zelfs van België met radioactief cesium zou besmet worden.
Opmerkelijk, niettegenstaande Gravelines dus belangrijk is voor de Westhoek, kunnen slechts een slordige 300 inwoners van de Westhoek komen luisteren naar de Franse vertegenwoordigers. Tijdens de 2 uur durende info-avond worden onder meer de investeringsplannen toegelicht en de beoordeling van de bedrijfsrisico’s van een nucleaire installatie. Ook een vertegenwoordiger van de Belgische waakhond voor nucleaire installaties, het FANC, zal aanwezig zijn. Het is niet duidelijk of er ook ruimte zal zijn voor een discussie rond de bestaande 6 reactoren.
De infosessie is voor iedereen gratis toegankelijk maar vooraf inschrijven is noodzakelijk gezien het beperkt aantal plaatsen. (klik hier). Daar vindt men ook een link voor een Nederlandstalige brochure. (DLD)