Bram Vanlerberghe en Maxim Debergh, leerlingen van het laatste jaar industriële wetenschappen van ’t Saam campus Cardijn hebben als eindwerk een oude houten plezierjacht gerenoveerd.  Het vaartuig, de Vrouwe Brigitta is 9,5 meter lang, 3 meter breed, weegt 3,5 ton en is van het type zeegrundel. Er is een zithoek buiten en in de kabine is er een wc, keuken, leefruimte en slaapkamer. De gerenoveerde boot zal te bezichtigen zijn op het schoolfeest van zondagnamiddag 22 mei. Vervolgens zal deze te water gelaten worden.  Volgens campusdirecteur Bart Laleman een spannend moment waar de leerlingen erg naar uitkijken.

De boot dateert van 1969 en is van Nederlandse makelij en was in eerste instantie eigendom van een Nederlander.  Vervolgens lag de boot ook een tijdje in Brugge.  Maar intussen raakte de boot in verval.  Met dit eindwerk wilden deze leerlingen deze boot grondig renoveren. Eerst werd de buitenkant grondig onder handen genomen. De rotte planken werden verwijderd en vervangen. Vervolgens werd alles opgeschuurd en in verschillende behandelingen volledig waterdicht gemaakt.
Maar het belangrijkste deel van het eindwerk was wel het inbouwen en programmeren van een domotica-systeem. Met verschillende aangebrachte sensoren kan men daarmee de toestand van de boot in kaart brengen. De informatie van deze sensoren wordt gebruikt om apparaten slim aan te sturen (temperatuur, waterdruk, drinkwaterniveau, niveau brandstoftank, toerental sensor, brandmelder, lekdetectie en slim slot). Al deze informatie is af te lezen op een ‘touch’-screen scherm. Via dit scherm kunnen ook de verschillende verbruikers (lichten, verwarming, pomp en frigo) aangestuurd worden.  En als laatste onderdeel van het eindwerk is er nog een systeem ontwikkeld waardoor alle informatie ook gezien en gestuurd kan worden met een smartphone.

Beide leerlingen zullen op het schoolfeest tussen 13 uur en 17 uur de bezoekers graag meenemen in hun renovatieverhaal. (DLD)

foto vlnr : Bart Laleman (directeur) – Pieter Vulsteke (Leerkracht) – Maxim Debergh (leerling)– Bram Vanlerberghe (leerling)