We schrijven oktober 2015 wanneer raadslid Katleen Winne, als oppositie-raadslid voor Idee Diksmuide, aan de alarmbel trekt voor een oud stort aan de Woumense Rapestraat; Een zogenaamde bloemlezing aan risicostoffen die er aangetroffen worden benemen haar toen spreekwoordelijk de adem. Ze vreest voor de gevolgen voor de volksgezondheid. Maar 10 jaar later is er weinig veranderd, behoudens veel onderzoek. Dat bleek op de voorbije gemeenteraad. Op vraag van raadslid Marc Deprez (Actie!/Idee Diksmuide) kon schepen Greet Dever (Team8600) enkel meegeven dat nieuw onderzoek is opgestart door OVAM. Diksmuide volgt dit op. Maar intussen tikt deze ecologische bom dus lustig verder.

Voormalig schepen Marc Deprez heeft naar zijn zeggen tijdens de vorige bestuursperiode heel wat tijd besteed aan dit dossier. Maar zijn verhaal stopte bij een beschrijvend bodemonderzoek van OVAM in 2022 en een bijkomend onderzoek in 2023 waaruit bleek dat er ook PFAS aanwezig was in de Rapestraat. Maar ook op vandaag staat men volgens schepen Greet Dever nog geen stap verder. Toch volgt Diksmuide dit dossier verder op. Raadslid Deprez drong er tijdens de zitting op aan de vinger aan de pols te houden. Het is voor hem niet alleen belangrijk voor het milieu maar ook voor de volksgezondheid. Daarenboven wordt men er nu ook vaker geconfronteerd met overstromingen waardoor nog meer water in het giftig stort sijpelt. Tenslotte bleek hij ook zijn bedenkingen te hebben bij de betrokkenheid van de schepen die had laten weten dat het oud stort een private aangelegenheid is waarmee ze de hete aardappel leek door te schuiven. Maar raadslid Deprez wees de schepen terecht en merkte fijntjes op dat het oud stort ook deels eigendom is van het Vlaams Gewest.

En dan is er nog de natte droom van raadslid Marc Deprez die hoopt dat er na de sanering een bos kan worden aangelegd op het oud stort aan de Rapestraat. Nog volgens het raadslid had toenmalig minister voor leefmilieu Demir hiervoor al subsidies voorzien.
Maar volgens een groep Diksmuidelingen, die zich hebben verenigd onder de naam De Blaffende Banaan om projecten op te zetten voor een duurzamere, vrijere en solidaire wereld, is het bebossen in zowel de Handzame- als IJzervallei uitgesloten. Zo kan men volgens hun woordvoerder Peter Bossu nooit een vergunning krijgen voor het aanplanten van een bos op het oud stort aan de Rapestraat. Daarenboven weerlegt hij ook de bewering dat minister Demir daarvoor ooit financiële middelen zou voorzien hebben. Beter wordt volgens hem en zijn medestanders tijd en energie gestopt in een verdubbeling van provinciedomein IJzerboomgaard met een polderbos. Meteen moet dan ook geen nieuw gebied aangesneden worden. Diksmuide zou hiermee meteen ook een stadsbos kunnen krijgen. (DLD)