De theaterwandeling ‘het bankje’ is terug van weggeweest. Op twintig plaatsen en evenveel bankjes vindt men, net zoals vorig jaar in augustus in Diksmuide een QR-code die leidt naar een origineel luisterverhaal. De wandeling in het stadscentrum is in totaal 6 km lang.  Men kan ze beleven tussen 1 juli tot 31 augustus.  “Op onze banken vind je nog steeds de tip om anderhalve meter afstand te bewaren maar de afstand naar wat theaterbeleving wensen we natuurlijk te minimaliseren. Even scannen en je geniet van een privé-voorstelling”, zo vertelt ons cultuurschepen Katleen Winne.

Heel wat mensen deden vorig jaar al de wandeling en genoten van theater zonder dat ze daarvoor de drukte moesten opzoeken. Dit jaar krijgt men twintig nieuwe verhalen te horen. Hiervoor moet men enkel plaats nemen op het bankje, de QR-code scannen en meteen is men getuige van de meest intieme, bizarre, aangrijpende dialogen die zich (misschien) hebben afgespeeld op de plek waar men zit. De wandelroute vindt men niet alleen op www.cckruispunt.be waar men zich wel moet aanmelden, men kan ze ook gratis afhalen aan de balie van het cultuurcentrum of bij de de dienst toerisme.
Het Bankje, naar een idee van Wim Chielens, is volgens Tom Durie, Diksmuids hoofd van de cultuurdienst, een initiatief van Opendoek, de koepelorganisatie van het amateurtoneel. Om Het Bankje te realiseren, werkten acteurs, schrijvers en beeldende kunstenaars samen. Meer dan 80 liefhebbers kregen de kans om mee te werken aan deze podcast met 20 originele dialogen. Deze zullen deze zomer van 1 juli tot 31 augustus te beluisteren zijn in meer dan 100 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen, en dus ook in Diksmuide. (DLD)