Momenteel worden er in Diksmuide tijdens de spitsuren, wanneer iedereen zich naar het werk of naar huis rept, meer fietsers gespot. Oorzaak is het project “de testkaravaan” waarbij het stads- en provinciebestuur verschillende soorten fietsen ter beschikking stelt om uit te testen hoe men zich op een duurzame manier kan verplaatsen naar en van het werk. Een vijftiental bedrijven en scholen kunnen gedurende een testperiode, die telkens twee weken duurt, gebruik maken van tien fietsen, zes elektrische fietsen, drie speedpedelecs en een elektrische bakfiets. Het project loopt nog tot 25 oktober. En om alles in goede banen te laten verlopen : de fietsen zijn verzekerd en er is pechverhelping voorzien.

De groep Diksmuidse deelnemers die momenteel deelneemt aan de Testkaravaan wordt gevormd door Actief Computers, Bakkerij Vandooren, Boebalu, Borra-Depoorter, Gemeentelijke basisschool Klavertje vier, Informat, Katriva, Ligo, Centrum voor Basiseducatie, Optiek Descheppere, STBW BV, ’t Hof van de Rhille, Vameco, Vandezande, Vrije basisschool Pervijze en GO-school W’IJzer. Net voor de zomervakantie passeerde deze testkaravaan ook al bij politiezone Polder. Hierdoor zullen er in Diksmuide dit jaar bijna 100 werknemers deelgenomen hebben aan dit project. Dit vertaalt zich in 38.000 duurzame kilometers of een besparing van een goeie 5 ton CO².

Een jaar geleden hield de testkaravaan ook al eens halt bij zowel WZC Zilvervogel in Woumen als het lokaal bestuur van Diksmuide. Zo’n 40 werknemers van het stadsbestuur fietsten toen in twee weken tijd zo’n 9.877 kilometer bijeen, goed voor een besparing van 1,3 ton CO2-uitstoot. Na deze succesvolle testperiode besloot het lokaal bestuur van Diksmuide intussen om een systeem van fietslease op poten te zetten. (DLD)