Leerlingen van campus Cardijn van ’t Saam nemen deel aan de Greenpower Challenge, een racecompetitie met kleine elektrische wagens. Iedere school, wereldwijd, start vanaf hetzelfde model. Bedoeling is dat de leerlingen de auto verder uitwerken en verbeteren. Met aanpassingen aan het koetswerk en andere technieken moet men in 1 uur zo ver mogelijk rijden met zo weinig mogelijk elektriciteit. De Diksmuidse leerlingen worden niet alleen begeleid op school maar ook door het vrachtwagenbedrijf Braem uit Handzame. Dinsdagmorgen 15 november kwam een afgevaardigde het symbolisch startschot geven aan de Cardijnlaan.

Bedoeling van de Greenpower Challenge is niet alleen om snelheid te bereiken maar ook om de energie-efficiëntie te maximaliseren zonder gebruik te maken van zonnepanelen. En bij ’t Saam stapt men graag mee in dit project. Volgens directeur Bart Laleman stimuleert dit de creativiteit en technische bekwaamheid van de studenten. En intussen werken ze ook mee aan milieuvriendelijke oplossingen. Aan de Cardijnlaan zullen allereerst de leerlingen van de derde graad elektromechanische technieken de wagen verbouwen en optimaliseren. Maar ook leerlingen uit andere STEM-richtingen worden betrokken bij het project. Zo zullen leerlingen uit de derde graad technologische wetenschappen bijdragen aan de engineering van de wagen.

Maar de begeleidende leerkracht Pieter Vulsteke krijgt ook steun van het bedrijf Braem uit Handzame dat ervaring heeft met het onderhoud, de herstelling en de bouw van vrachtwagens op maat. Volgens bedrijfsleider Jules Braem, die ook aanwezig was op het startschot, wil zijn bedrijf niet alleen financieel meehelpen maar ook haar speciale machines ter beschikking stellen van deze studenten die kunnen uitgroeien tot de ingenieurs van morgen. De ’t Saam-leerlingen kregen bij het startschot verder meer duiding van Pierre De Canniere van Greenpower Benelux. En na afloop bleken de leerlingen al in die mate enthousiast dat er al gedacht werd om ook buiten de lessen op woensdagnamiddag aan de wagen te sleutelen. Kwestie van klaar te zijn tegen de Belgische finale van 19 mei. (DLD)