Supercussion, het slagwerkensemble van Kunstenacademie Diksmuide Clemens non Papa (Kadens), zorgde vorige week voor een superstunt op de wedstrijd voor concert-percussie-ensembles van Vlamo, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie. Dirigent Astrid Lecluyse behaalde samen met haar acht pupillen tussen 12 en 18 jaar, de eerste plaats tijdens de wedstrijd eind oktober. Inderdaad een uitzonderlijke prestatie als men weet dat het Diksmuids ensemble niet alleen als enige van de deelnemers uit het Deeltijds Kunstonderwijs kwam maar dat ze ook als enige van de acht deelnemende groepen met 93,73% meer dan 90% behaalde.  De acht Diksmuidse slagwerkers zijn Thomas Covemaeker, Immas Dewulf, Ferre Laridon, Joppe Vermote, Robrecht Nollet, Aiko Roseeuw, Arthur Rys en Constantijn Vandenabeele.

Daags voor deze topprestatie kregen de Diksmuidelingen al een indrukwekkend staaltje percussiewerk van het ensemble gepresenteerd tijdens de jubileumviering van 50 + 1 jaar Kadens. Ook toen brachten ze het publiek in vervoering. Een generale repetitie voor de Vlamo-wedstrijd die kon tellen. Volgens Bart Vermeirsch, directeur van de Diksmuidse Kunstenacademie Kadens, is deze prestatie geen toeval. “Onze slagwerkklas komt erg vaak naar buiten en toont zich tijdens wedstrijden. Diksmuide staat absoluut op de kaart binnen het slagwerk. Die kwaliteit hebben we te danken aan de inzet van de leerlingen, de leerkracht, en aan de goede omkadering” Tijdens de Vlamo-wedstrijd in Buggenhout werd het Diksmuids achttal laureaat in de ere-afdeling met een score van 93,73%. “Door die puike prestatie mogen we in 2021 deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) in Nederland, en worden we Vlamo-ambassadeur, een ongelofelijke eer voor de groep. We zijn de enige groep die meer dan 90% scoorde, terwijl het niveau van sommige andere ensembles enorm hoog lag”, aldus leerkracht Astrid Lecluyse. “Dat wij als primus van de klas uit de bus kwamen, doet heel veel deugd voor de groep, en voor de school.”

Een bijzonder trotse onderwijsschepen Marc De Keyrel kwam tijdens het voorbije weekend het ensemble, lerares Astrid Lecluyse en Kadens-directeur Bart Vermeirsch (foto) proficiat wensen.

Voor wie nog eens wil meegenieten van beide werken die het percussie-ensemble Supercussion bracht in Buggenhout : klik hier. (DLD)