Vanaf maandag kan men zonnepanelen met een stekker, ook wel plug-in- of balkonzonnepanelen genoemd, in de winkel kopen. En vanaf 17 april kan men ze ook effectief gebruiken, een melding bij netbeheerder Fluvius is hiervoor niet langer nodig. Toch betekent dit niet dat deze stekkerzonnepanelen nu massaal aan de Diksmuidse balkons zullen verschijnen. Want in het stadscentrum van Diksmuide is volgens schepen Herlinde Rollez, die bevoegd is voor vergunningen, een Ruimtelijk Uitvoeringplan (RUP) van toepassing waardoor elke plaatsing van zonnepanelen vergunningsplichtig is.

Het grote voordeel van dergelijk stekkerzonnepanelen is dat men ze eenvoudigweg kan aansluiten met een stekker en hierop meteen elektrische apparaten kan laten draaien. Vooral voor mensen die hetzij in een huurwoning of in een appartement wonen, kan dit interessant zijn. Vandaar dat deze stekkerzonnepanelen ook weleens balkonzonnepanelen worden genoemd. Wel mag dit, al dan niet in combinatie met een plug-inbatterij per adres een vermogen van 800 watt niet overschrijden. In de praktijk zou dit betekenen dat men maximaal twee dergelijke panelen kan plaatsen.
Maar vooraleer maandag naar de winkel te lopen, zullen de Diksmuidse appartementsbewoners er best eerst de reglementering voor de vergunningen op na lezen.

Tot op heden zijn zonnepanelen op een plat dak, tot maximaal 1 meter boven de dakrand, en zonnepanelen die geïntegreerd zijn in het hellend dakvlak volgens de Vlaamse wetgeving vrijgesteld zijn van vergunning. Elke andere plaatsingswijze is volgens schepen Rollez bijgevolg onderhevig aan de vergunningsplicht. Dus ook wanneer men dergelijke stekkerpanelen aan een balustrade of gevel zou willen plaatsen.
En schepen Herlinde Rollez laat dus ook nog opmerken dat er in het stadscentrum een RUP van toepassing is dat stelt dat elke plaatsing van zonnepanelen vergunningsplichtig is, of dit nu stekkerzonnepanelen zijn of de gewone klassieke zonnepanelen met een omvormer. (DLD)