Dit jaar viert de Sint-Aloysiusspeelschare zijn 40ste verjaardag terwijl ook de Speelkring 10 verjaardagskaarsjes mag uitblazen.  En dat gaat gepaard met heel wat festiviteiten waaronder de paasconcerten op 18 en 19 april 2020.  En uiteraard zal ook Musica Festiva, het jaarlijks concert in CC Kruispunt in het teken van deze dubbele verjaardag staan.  Momenteel zijn de 80 musici van de Speelschare, waarvan de grootste groep de leeftijd heeft tussen 12 en 18 jaar, en de Speelkring die zorgt voor voor een kindvriendelijke instap in het groepsmusiceren, in volle voorbereiding van de 17de ed!tie van Musica Festiva waarvoor men op zaterdagavond 19 oktober terecht kan in CC Kruispunt.

Een ruim deel van het concertrepertoire van Musica Festiva knipoogt dit jaar naar de vele landen waar de Speelschare de voorbije 40 jaar te gast mocht zijn. Met 35 concertreizen is dit immers een  heuse lijst geworden. Dit betekent meteen dat variatie troef is tijdens de 17de editie van Musica Festia. Zo is er als link naar de concertreis van juli 2019 in de Dordogne in Frankrijk een aanzienlijke inbreng van Franse chansons en de artiest Julien Clerc..
Vast ingrediënt vormt ook dit jaar het optreden van de Speelkring. Onder hen zijn er opnieuw een aantal die hun eerste orkeststapjes pas op 1 september hebben gezet en nu reeds van zich willen laten horen. Deze jonge muzikantjes nemen het publiek mee naar zowel Mexico als Zuid-Afrika en Marokko.
Voorts is er ook dit jaar het aantreden van een solist. De Speelschare probeert elk jaar de focus in het bijzonder te plaatsen op één instrument. In het jubileumjaar kiest het orkest voor een instrument dat nooit eerder soleerde, met name de fagot. Solist Milan Defranc is een jonge getalenteerde fagottist die met de werking van de Speelschare vertrouwd is en geregeld vanuit Tielt komt meespelen. In overleg werd gekozen voor een nieuw muziekwerk van de creatieve Engelse componist Philip Sparke. Zijn ‘Wind in the Reeds’ heeft niet alleen een toepasselijke titel, maar laat ook alle facetten van de fagot horen in een rijke dialoog met het Speelschare-orkest.
Tenslotte wordt ook, onder tromgeroffel, de bestemming van de 36ste concertreis in 2020 bekend gemaakt. Vooral voor de nieuwsgierige musici zelf een spannend moment.

Musica Festiva wordt volgens dirigent Gino Malfait opnieuw een avond waar muziek, schoonheid, jeugd en optimisme troef zijn.  Men kan ervoor terecht op zaterdag 19 oktober om 20 uur in CC Kruispunt.  Kaarten kosten in voorverkoop 15  euro, voor kinderen onder de twaalf jaar is dat 7 euro.  Kaarten kunnen telefonisch gereserveerd worden op 051/50.37.70.

Alle verder info over de werking van de Speelkring en de Speelschare in het algemeen en de activiteiten van het jubileumjaar in het bijzonder vindt men ook terug op www.speelschare.be. (DLD)