De musici van de Speelschare en Speelkring, die ontstonden in de schoot van het Sint-Aloysiuscollege, pakken tijdens hun jubileumjaar uit met enkele spraakmakende activiteiten.  De jonge muzikanten mogen immers een dubbele verjaardag de nodige luister geven. De Speelschare zelf bestaat straks 40 jaar en de jongere broer de Speelkring mag 10 verjaardagskaarsjes uitblazen.  Zo pakken ze uit met een fotoboek die laat meekijken naar 40 jaar muziek in het college en in Diksmuide.  En straks zijn er op zaterdag 18 en zondag 19 april nog de paasconcerten.  Het fotoboek kan nu reeds gereserveerd worden en ook de tickets voor de paasconcerten kunnen nu al besteld worden.

De grootste groep van de Speelschare telt op vandaag de leeftijd tussen 12 en 18 jaar.  Zij repeteren wekelijks in Onze Kring in de Wilgendijk.  De Speelkring richt zich dan weer tot musicerende kinderen van het vijfde en zesde leerjaar.  Het is een kindvriendelijke instap in het groepsmusiceren met muziekplezier als rode draad, zo leren we van dirigent en bezieler van het eerste uur Gino Malfait.  En deze jonge kinderen kunnen wekelijks ook een half uurtje mee oefenen met het ruim orkest met 80 musici van de Speelschare zelf wat zorgt voor een bijzondere ervaring in het spelen in een groot orkest.  Speelschare en Speelkring vormen dan ook een uniek muzikaal project in Diksmuide.

Ruim 150 musici brengen straks met de Paasconcerten het hoogtepunt van het jubileumjaar 40 jaar Speelschare en 10 jaar Speelkring. Deze gaan door op zaterdag 18 april 2020 om 20 uur en zondag 19 april 2020 om 17 uur.  In een unieke samenzetting van huidige leden én oud-leden van de Speelschare zijn koor en orkest momenteel in volle voorbereiding van een beklijvend concert dat doorgaat in de Sint-Niklaaskerk van Diksmuide. Dit is een bewuste keuze omdat op deze manier ook het orgel het concert mee kan inkleuren.  Orkest, koor, orgel en een meezingend publiek geven straks samen klank aan feestelijke en heel gevarieerde paasmuziek: van Bach tot lied en chanson, filmmuziek en musical!  Volgens dirigent Gino Malfait staat het gezamenlijk musiceren van zoveel enthousiaste musici garant voor een jubileumconcert waarbij optimisme en vitaliteit de hoofdtoonaard vormt. Wie wil genieten van een artistiek en jeugdig evenement, mag dan ook voor hem beslist de Paasconcerten niet missen.
Tickets voor de Paasconcerten zijn uitsluitend te bestellen via www.speelschare.be

Daarnaast werd naar aanleiding van het jubileum ook een bijzonder rijk fotoboek rond 40 jaar Speelschare & 10 jaar Speelkring gemaakt. In niet minder dan 80 bladzijden brengen 299 foto’s het verhaal van 40 jaar muzikale jeugdbeweging in Diksmudie . Het fotoboek start met de beginjaren en gaat verder met de kerstconcerten, allerlei optredens, Musica Festiva, Speelkring, 40 jaar dirigeren en uiteraard de vele mooie reizen.
Men kan nu reeds, en uiterlijk tot 25 maart intekenen voor slechts 29 euro.  Bestellen kan ook via www.speelschare.be. (DLD)