De Speelschare, het jongerenorkest dat ontstond in de schoot van het Sint-Aloysiuscollege, verblijft tot 13 juli voor haar 37ste concertreis in het Spaanse Baskenland en Navarra. De jonge musici zijn er een week te gast voor een programma van concerteren, culturele bezoeken, sporten en ontspanning. Dit gevarieerd programma, afgewisseld met een aantal concerten in verschillende Baskische dorpen waaronder Pamplona waar net het stierenrennen doorgaat, staat garant voor een verrijkend vakantieprogramma. Daarbij beschikt het orkest over een tiptop keukenploeg waardoor ook het culinaire aspect een voltreffer van de jaarlijkse reis is. Op deze manier werken Speelkring en Speelschare aan verbinding via de muziek en laat ze vriendschappen tussen de muzikanten groeien.  De jaarlijkse reis vormt immers steeds de afronding van een werkjaar dat dit jaar, met ondermeer de jubileumconcerten en de deelname aan het Internationaal Gregoriaans Festival in Watou een stevige invulling kreeg.

Bijzonder voor het orkest was dit jaar in elk geval het concerteren op de openingsfestiviteiten van de beroemde San Fermín-feesten in Pamplona. De encierro of het stierenrennen is ontzettend bekend en trekt een massaal en internationaal publiek. De Speelschare had een podium op de bekende Paseo de Sarasate, meteen de belangrijkste en grootse promenade in de stad Pamplona. (foto) Meegenomen is dat deze beroemde boulevard genoemd is naar de bekende componist en vioolvirtuoos uit Pamplona, met name Pablo de Sarasate.

De jeugdige musici trekken ook nog naar het natuurpark Bardenas Reales, een halfwoestijn in de regio Navarra die zelfs veel Spanjaarden niet kennen. Dit semi-woestijnachtig landschap – het grootste van Europa – bestaat uit ravijnen, hoogvlakten en steile rotsen in bizarre vormen. Verder staat ook de stad Olite op het programma met daarbij een bezoek aan een van de talrijke bodegas. Naast de Riojawijn is er immers in Navarra ook de D.O.Navarra-wijn die de laatste jaren sterk in opmars in.  De Speelschare is verder ook te gast op een zoutboerderij waar de ambachtelijke productie van zout met bronwater te bekijken valt.

Een belangrijk aspect van de reis vormt ook de kennismaking met de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Het orkest logeert immers op een plaats langs de camino Francés of bedevaartsroute. Ideaal dus om ook een stukje pelgrimsweg af te stappen. Een bezoek aan Roncesvalles maakt dan ook deel uit van het reisprogramma van de 37ste concertreis.

En uiteraard vormt ook het bezoek aan San Sebastián of in het Baskisch Donostia een troef in het reisprogramma. Deze  prachtig gelegen badstad met haar schelpvormige baai (‘la concha’) is de meest mondaine kustplaats van Noord-Spanje. De Speelschare verkent er zowel de architecturale bezienswaardigheden als de stranden en uiteraard trekken de musici per boot naar het piepklein eiland Santa Clara.

Wie ook deel wil uitmaken van de Speelschare of de jongere versie, de Speelkring, kan hiervoor contact opnemen met Gino Malfait.  Info vindt men op www.speelschare.be. (DLD)