Ondanks de hoge coronabesmettingscijfers waardoor Diksmuide al verschillende evenementen en activiteiten heeft geschrapt, blijft iemand onaantastbaar : Sinterklaas.  Diksmuide rolt inderdaad, corona of niet, voor de kindervriend graag de rode loper uit.  Zo kan Sinterklaas met zijn zwarte pieten zonder problemen op het stadhuis verblijven tijdens het weekend van 27 en 28 november.  Geen probleem volgens schepen van volksgezondheid Katleen Winne want de gezondheidspiet zorgt ervoor dat alles veilig kan verlopen.  Ook het bezoek van de kinderen aan Sinterklaas.  Zij kunnen de Sint op beide dagen bezoeken en meteen een kijkje nemen in het leven van hem en zijn knechten tussen 9.30 uur en 18 uur.  Voor reservaties en tickets (2 euro – UITPAS 40 eurocent) kan men terecht op www.bezoekdiksmuide.be.  Aan de deur kost een ticket 3 euro en 60 eurocent voor houders van de UITPAS maar men heeft er geen zekerheid dat er nog een plaatsje vrij is.  Reserveren wordt dus aangeraden.

De rondleiding door de Sinterlijke kamers van het stadshuis gebeurt door Poetspiet die het stadhuis op zijn duimpje kent. Achter elke deur valt iets nieuws te beleven. Zo krijgt men de kans om even te piepen in de slaapkamer van Sinterklaas of binnen te glippen in de Pietenslaapzaal. Een brief voor Sinterklaas kan men ook eigenhandig afgeven aan Postpiet. Dit evenement zou helemaal coronaproof moeten verlopen want men krijgt toegang in kleine groepjes en men volgt verplicht een bepaalde route. Zo wordt vermeden dat men andere groepen kruist. Wel is het dragen van een mondmasker verplicht.

Intussen kunnen kinderen ook deelnemen aan een speurtocht in Diksmuide waarbij men moet zoeken bij welke handelaar Postpiet Postino, Smulpiet Caramello en Omapiet Nonna zich verborgen houden. Wie alle pieten gevonden heeft kan dit schrijven op een deelnameformulier en voor dinsdag 7 december in de rode Sinterklaasbrievenbus op de Grote Markt stoppen.  Daarmee maakt men kans op extra cadeautje van Sinterklaas. Deelnameformulieren zijn gratis te verkrijgen bij de dienst Toerisme op de Grote Markt ofwel bij de deelnemende handelaars.

Tenslotte komt op woensdag 1 december de Sint met zijn Pieten tussen 14 en 17 uur langs in het sportcomplex De Pluimen.  Wie komt zwemmen krijgt dan meteen ook een meet-and-greet met de Sint en zijn Pieten. Kinderen kunnen tussen 1 en 6 december ook een Sinttekening kleuren.  Deze kan men krijgen aan het onthaal van het sportcomplex. Ook hiermee is een prijs te winnen. (DLD)

Foto : www.bezoekdiksmuide.be