De Diksmuidse jongeren van de Sint-Aloysiusspeelschare hebben van de eerste weken van de zomervakantie gebruikt gemaakt om een achtdaagse concerttrip te maken naar de Franse Provence waar ze vertoefden op een landgoed.  Naast wat streekverkenning met oog voor cultuur en bouwkunst, en verder wat sporten, spelen en natuurbeleing, was er uiteraad ook voldoende tijd om wat te musiceren.  Dat resulteerde niet alleen in een jazzy optreden voor de plaatselijke bevolking en de toeristen, meteen vormde dit een mooie start van de voorbereiding voor de jubeleumconcerten die gepland zijn in de maand oktober.

Speelscharebezieler van het eerste uur, Gino Malfait, doet zijn verhaal van de 36ste concertreis van zijn Speelkring en Speelschare.  “Ook dit jaar was de unieke concerttrip een bundeling van de vaste ingrediënten van de Speelschare: muziek, cultuur, sport en spel met als rode draad de vriendschap, kern van de hele jeugdmuzikale werking. De musici waren te gast in de buurt van Aix-en-Provence op een uniek landgoed van 14 hectare in de Luberon met een 360 graden omvattende natuurpracht. Er kan geen twijfel bestaan over het feit dat het meemaken van een achtdaagse in dit uniek kader een meer dan gunstig effect heeft op elke musicus! Dit positief effect gaf meteen een mooi elan aan de concerten die de Speelschare  ten beste gaf. De interessante akoestiek van menig middeleeuws plaatsje toverde het geheel om tot een optimistische vakantiestemming voor de talrijke luisteraars. Bovendien koos de Speelschare voor een lichtvoetig en veelal jazzy programma dat door de genietende omstaanders bijzonder werd geapprecieerd. De jonge muzikanten concerteerden onder meer in het unieke plaatsje Grambois. Dit dorp vormt immers het decor voor de verfilming van de autobiografische romans van de Provençaalse auteur Marcel Pagnol met name La gloire de mon père en Le château de ma mère.”
En Gino Malfait vervolgt : “De jonge muzikanten waren geboeid door de  rondleiding in de abdij van Sénanque. Het was overigens de beste tijd om deze religieuze site te bezoeken omdat uitgerekend de omliggende lavendelvelden in volle pracht staan, klaar om geoogst te worden. Tijdens hun vakantieweek bezochten de musici ook een distillerie van lavendel om zo ook de medicinale werking van deze geurige plant te leren kennen. Naast de bouwkunst van Sénanque bevatte het reisprogramma ook aandacht voor schilderkunst. Dit kreeg invulling door het bezoek aan de psychiatrische instelling Saint-Paul de Mausole in de buurt van Saint-Rémy de Provence met uiteraard de focus op Vincent van Gogh. Naast van Gogh maakten de Speelscharemusici in de Carrières de Lumières van Les Baux-de-Provence ook kennis met de Provençaalse schilder Paul Cézanne. De artistieke projectie in samenhang van digitale kunst en muziek maakte een onvergetelijke indruk op de reizende Speelschare.”

“In het ijveren voor afwisseling waren de muzikanten ook te gast in het prachtig kasteel van Sauvan of  Le Petit Trianon de Provence waar een opmerkzame gids de Diksmuidse jongeren te woord stond. En ook aan sport geen gebrek. Naast een wandeling in de Luberon met ruime aandacht voor de flora maakte het orkest  een kayaktocht op de Sorgue: een deugddoende en koele afwisseling in de hitte van de Provence. Deze koele afwisseling was er overigens elke dag met een zwembeurt in het bad van het landgoed.  Dit en nog heel wat andere activiteiten werden afgewisseld met heerlijke maaltijden bereid door een tiptop keukenkwartet! Kortom, de 36ste Speelscharereis was een feest voor iedereen die erbij was. Dit feest werd nog versterkt omdat ondanks de hele coronaperiode het orkest slaagde in de uitdaging om er toch samen op uit te trekken naar het vakantieparadijs Provence.”, zo besluit Gino Malfait.

De Speelkring en Speelschare kiezen er tijdens de grote vakantie voor om verder te repeteren. Reden hiervoor zijn de aankomende jubileumconcerten op 23 en 24 oktober en er is nog veel werk aan de muzikale winkel.
Wie  belangstelling heeft om als lid mee te musiceren in de Speelkring of de Speelschare kan hiervoor contact opnemen met Gino Malfait (051 50 37 70 –gino.malfait@skynet.be). (DLD)