Samana, die chronisch zieke mensen, vrijwilligers en mantelzorgers verenigt, ook nog gekend onder zijn vroegere naam Ziekenzorg, startte begin vorig jaar met haar winkelbusproject.  In een eerste proeffase kon men gratis op dinsdagvoormiddag vanuit Pervijze met deze bus naar winkels in het centrum van Diksmuide.  Nu start men met een volgende fase.  Niet alleen kan men deze maal gratis meerijden op vrijdag vanuit Esen, Vladslo en Beerst naar de winkel naar eigen keuze, ook kunnen nu mensen mee die minder mobiel zijn.  De winkelbus is nu  immers ook voorzien van een rolstoellift.  Wie mee wil met de winkelbus, hetzij op vrijdagvoormiddag, hetzij op vrijdagnamiddag, die moet wel vooraf zijn plaatsje reserveren.  De winkelbus rijdt voor een eerste maal op 14 januari.

De samanawinkelbus komt mensen, voor wie het niet eenvoudig is om zelf boodschappen te doen, thuis ophalen.  Niet alleen zorgt dit winkelbezoek voor sociaal contact, men kan ook zelf kiezen.  En ook dat is belangrijk want wie lang zijn boodschappen door derden laat halen, ziet het winkelaanbod immers niet evolueren.  Week om week wordt er naar een andere supermarkt gereden in het centrum van Diksmuide.  Na het winkelbezoek wordt men opnieuw thuis gebracht.
Men kan zijn plaatsje in de winkelbus hetzij telefonisch reserveren via 051/75.00.37 of 051/70.30.74, hetzij per mail westvlaanderen@samana.be.   De reservatie gebeurt bij voorkeur 2 dagen op voorhand.
Bedoeling is dit project na verloop van tijd nog verder te evalueren en gebeurlijk nog uit te breiden naar andere deelgemeenten van Diksmuide. (DLD)