Tijdens Diksmuides plattelandsdag kan komende zondag 25 september het brede publiek opnieuw het rood ras ontdekken, de typische rood-bruine runderen die halfweg de vorige eeuw de meerderheid van de weilanden in deze regio bevolkten. Hun positie werd echter verdrongen door het wit-blauw ras tot de bekende slager Dierendonck de rode runderen herontdekte. Maar wie er altijd trouw aan gebleven is, is de Esense landbouwer Johan Debruyne die zijn rundveebedrijf Hof ter Wilgen heeft aan de Steenstraat in Esen. Zijn runderen van het rood ras grazen echter op een weiland in Oudekapelle, op de hoek van de Oude Zeedijk en de Oude Beverdijkstraat. Daar kan men zondag het iconisch rood ras opnieuw ontdekken en … proeven.

De vette weiden in Oudekapelle staan bekend om hun gras- en klaversoorten, een ware lekkernij voor het rood ras. Maar ook belangrijk is volgens Johan Debruyne dat de rode runderen makkelijker dan het wit-blauwe ras het gras omzetten naar vlees. Op zijn beurt zorgt deze extensievere kweek voor een betere smaak van het vlees. Daarnaast is dit ras ook veel beter schurftbestendig dan het wit-blauw-ras voor wie dit soms een probleem vormt. Maar werd het rood ras vroeger vooral gekweekt als melkrunderen, intussen is er ook een vleestype en dat heeft wellicht gezorgd voor de revival en de uiteindelijke redding van het rood ras. En dat is ook deels te danken aan de belangstelling van de bekende slager Dierendonck die graag werkt met deze runderen. Overigens heeft slager Dierendonck intussen ook reeds Hof ter Wilgen in Esen ontdekt om zich te bevoorraden. En recent verscheen er ook al een boek over het rood ras van West-Vlaanderen. Daarover kon u reeds meer lezen op www.eDiksmuide.be.

Wie vlees van dit ras in zijn pan wil, moet vooralsnog bij slager Dierendonck in Koksijde zijn. In Diksmuide zijn er nog geen slagers die vlees van dit ras verkopen. Maar op de komende plattelandsdag kan men er toch eens van proeven want op de weide in Oudekapelle zullen er vanaf 11 uur proevertjes gebakken worden die ook nog eens kunnen doorgespoeld worden met een drankje. Overigens is er op deze weide nog meer te beleven : er is een leuke wedstrijd met waardebons, er is een springkasteel, men zal er kalfjes kunnen knuffelen of een foto laten nemen op een tractor. En uiteraard wordt de geschiedenis van het rood ras ook nog eens uit de doeken gedaan in een boekenoverzicht. Ter plaatse is een auto- en fietsparking voorzien. Meteen kan men dan ook kennis maken met Diksmuides believer van het rode ras Johan Debruyne die met zijn landbouwbedrijf ook de eerste erkenning voor het rode ras als streekproduct kreeg. (DLD)