Bij de aanleg van het laatste deel van het houten wandel- en fietspad langs de IJzerdijk tussen Shopping Delva en de Hoge Brug zijn de restanten gevonden van een Belgische WO I-soldaat. De vondst dateert van 23 september maar het Agentschap Onroerend Erfgoed, die door politie Polder op de hoogte werd gebracht van deze vrij uitzonderlijke archeologische vondst, maakte dit pas aan de vooravond van de wapenstilstandsdag bekend. Ook de Dienst Oorlogsgraven van het War Heritage Institute werd verwittigd die in haar archieven gaat kijken om een spoor van de identiteit van deze onfortuinlijke soldaat te vinden. Nadien zal hij een waardig graf op een Belgische militaire begraafplaats krijgen.
Dat het om een Belgisch soldaat gaat is volgens Sam De Decker, archeoloog bij Onroerend Erfgoed, logisch want de westelijke oever van de IJzer was gedurende de hele oorlog in Belgische handen. Wel is het hoogst uitzonderlijk dat Belgische gesneuvelden worden gevonden. Eerdere vondsten dateren al van 2016 en 1952. In tegenstelling tot de hevige gevechten rond Ieper of Mesen waar de troepen vaak roekeloos op elkaar afstormden, met vele duizenden doden tot gevolg, waren de gevechten in de Belgische sector aan het IJzerfront en de overstroomde IJzervlakte van een andere orde. Verder waren er in absolute aantallen, in vergelijking met de Britten, de Fransen en de Duitsers, ook veel minder Belgische soldaten actief.
Wel ligt de vindplaats aan de overzijde van de zogenaamde minoterie, de vroegere bloemmolens, bij het begin van de huidige Bloemmolenkaai. Deze was door de Duitsers omgebouwd tot een bijna oninneembare bunker van waaruit mitrailleurs de Belgische en Franse troepen bestookten.
Wie de Belgische soldaat was, komt men wellicht niet te weten. “De tand des tijds heeft jammer genoeg zijn werk gedaan. Maar de kleinere vondsten kunnen nog geheimen prijsgeven”, vervolgt De Decker. Daaruit leidde men reeds af dat hij in 1915 is gesneuveld.
De militaire plechtigheid bij de begrafenis zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van alle betrokken instanties. (DLD)
Foto : Agentschap Onroerend Erfgoed