Politie Polder gaat op zoek naar geld. Allereerst voldoet haar spaarpot dan toch niet om het flink duurder geworden zonaal politiekantoor te betalen. Momenteel voorziet men om hiervoor een banklening van 4,5 miljoen euro af te sluiten. Maar daarnaast zouden ook de gemeentelijke bijdragen moeten verhoogd worden. Tijdens deze bestuursperiode was reeds een indexatie van de jaarlijkse bijdrage voorzien van 2 procent maar de financieel verantwoordelijke van politie Polder rekende al voor dat dit niet langer zal volstaan. De gemeenten zullen een verhoging van deze bijdrage in hun eigen budgetten moeten voorzien.

Een juiste prognose van de financiële toestand kon politieraadvoorzitter Lies Laridon op de voorbije politieraadszitting evenwel niet geven door de onverwachte afwezigheid door ziekte van de financieel verantwoordelijke. Noodgedwongen moeten de raadsleden dan ook wachten tot de eerstvolgende bijeenkomst in 2024 vooraleer duidelijk zal worden wat de gevolgen zullen zijn voor de gemeentelijke financiën van Diksmuide, Kortemark, Koekelare en Houthulst. Wel kon vernomen worden dat men volgend jaar al 8.,9 miljoen euro aan het bouwproject van het kantoor zal spenderen.

Maar daarnaast zal politie Polder ook verder blijven investeren in haar uitrusting. Volgend jaar wordt hiervoor bijna 350.000 euro voorzien. Uitschieters zijn hierin ondermeer 120 nieuwe smartphones, de vernieuwing van de mobiele en vaste ANPR-uitrusting voor de nummerplaatherkenning, de aankoop van een nieuwe anoniem voertuig en een spectrometer.
Het is nu uitkijken of Diksmuide deze verhoogde politiekost reeds zal meenemen in haar budget voor 2024 dat in december wordt voorgesteld. (DLD)