Hotel Polderbloem op de Diksmuidse Grote Markt wordt een antiekzaak.  Nadat deze horecazaak na een faling zijn deuren moest sluiten, werd door de curator het gebouw eind oktober openbaar verkocht.  Kristof Moenaert, die op vandaag nog zijn antiekzaak “De 10 geboden” runt in de voormalige Kaaskerkse kerk, telde 770.000 euro neer voor dit hoekhuis van de Grote Markt.  Bedoeling is dat hij zijn antiekzaak tegen 1 januari verhuist naar de Grote Markt, dan moet immers de Kaaskerkse kerk, die hijzelf dan weer enkele maanden terug verkocht, leeg zijn.

Kristof Moenaert had na de verkoop van de Kaaskerkse kerk plannen om zijn antiekzaak naar Gent te verhuizen.  Maar omdat hij er geen geschikt pand vond, besloot hij uiteindelijk te gaan voor de opportuniteit die met de verkoop van Hotel Polderbloem in Diksmuide werd geboden.  Of zijn antiekzaak ook, in de schaduw van de Sint-Niklaaskerk, het uithangbord “De 10 geboden” zal krijgen is volgens Kristof Moenaert wel weinig waarschijnlijk, hij zoekt nog naar een nieuwe naam.  Maar de inhoud van de antiekzaak op de Grote Markt zal wel in de lijn liggen van wat er nu in de Kaaskerkse kerk wordt aangeboden.

In zijn antiekzaak in Kaaskerke kan men zowel antiek als vintage uit de 60-er jaren vinden. Kristof Moenaert gaat daarvoor op zoek in zowel België als Nederland en Frankrijk naar antiekstukken.  Een jaartal kleeft hij daar niet op want in zijn zaak vindt men niet alleen stukken die dateren uit de vorige eeuw, maar ook curiositeiten die 400 jaar oud zijn.  Hij koopt gewoon wat hijzelf graag ziet.  En dat kunnen zowel beelden, meubels of snuisterijen zijn.  Toch houdt er er ook rekening mee dat ook antiek voortdurend evolueert.  En bij het aankopen speelt hij in op die marktevolutie.  De stukken die men op vandaag in “De 10 geboden” vindt kennen dan ook niet alleen een diverse leeftijd, er zijn ook verschillende genres en prijsklassen.  Een aanbod dat overigens ook internationaal weerklank heeft gekregen want eerder kwam de Britse omroep BBC er al langs voor een reportage.  En deze uitgebreide keuze aan antiek en vintage wil hij ook in zijn nieuwe zaak op de Grote Markt aanbieden.

Tot eind dit jaar kan men, voor zover de coronamaatregelen dit toelaten, nog terecht in de Kaaskerkse kerk op donderdag en vrijdag van 10 uur tot 18 uur en op zondag van 14 uur tot 18 uur.  Maar dat kan ook op andere tijdstippen na telefonische afspraak via 0477/22.45.45.  Vanaf 1 januari verhuist deze antiekzaak dan naar de Diksmuidse Grote Markt. (DLD)