Op zondag 25 september organiseert Diksmuide van 11 uur tot 18 uur zijn jaarlijkse plattelandsdag. Dit jaar gaat deze door op drie verschillende locaties. Allereerst kan men terecht in het Paradijshof in Pervijze, een speciaalzaak voor kleinere dieren. Verder kan men in Oudekapelle niet alleen het iconisch rode runderras ontdekken maar er ook van proeven. Maar de hoofdbrok van deze dag vindt men, ook al in Oudekapelle, op de hoeve Bien Acquis, een modern varkensbedrijf (foto) dat daarenboven via een ondergrondse mestleiding onder de Cayennestraat verbonden is met een mestverwerkingsbedrijf waarvan de industriële gebouwen op een boogscheut van Bien Acquis werden neergepoot in het Oudekapelse platteland. Of hoe zo de Diksmuidse plattelandsdag wordt georganiseerd in de schaduw van de agro-industrie.

Via een fietstocht van 22 kilometer kan men, vertrekkend vanop de Grote Markt, de drie locaties van deze plattelandsdag ontdekken. De eerste locatie vindt men op de hoek van de Oude Zeedijk en de Oude Beverdijkstraat in Oudekapelle waar de kudde van het West-Vlaams rode ras van het Esens Hof ter Wilgen graast. Waarom men deze dieren moet gezien hebben, dat leest u deze namiddag op www.eDiksmuide.be in een aparte bijdrage over deze runderen.
Even verder komt men aan op de hoeve Bien Acquis, een modern varkensbedrijf in de gelijknamige straat waar men eens achter de schermen mag piepen. Het is volgens landbouwschepen Martin Obin, tevens buurman van uitbaters Marino Huyghe en Els Desmedt, een bedrijf dat uitgerust is met de nieuwste ecologische energieverwekkers dat ook nog eens zijn eigen natuurlijke varkensvoeders produceert. Op deze locatie is er ook de streekproductenmarkt, men kan er ervaring opdoen door met virtualrealitybrillen de veiligheid tussen landbouwvoertuigen en fietsers te ontdekken, men kan een ritje maken op een minitractor en men kan kijken naar een demonstratie schapenhoeden, een paardenshow, een hoefsmid, spinnen en vilten, … Tenslotte is er voor de echte paardenliefhebbers ook nog een Trekpaardenprijskamp.

Het laatste luik van de plattelandsdag vindt men in de Pervijzestraat 65 in Pervijze in het Paradijshof, een dierenspeciaalzaak. Uitbaters Kenzo en Tessa zorgen er met veel passie voor hun leg- en sierkippen, watervogels, lama’s, papegaaien, … Ook daar is er kinderanimatie en men kan er genieten van een hapje en een drankje.
Wie met de fiets de plattelandsdag wil ontdekken, kan hiervoor een plannetje afhalen bij de dienst toerisme op de Grote Markt. Opmerkelijk is wel dat men voor de fietstocht gebruik maakt van het Stiltepad tussen Kaaskerke en de IJzer. Opmerkelijk omdat Diksmuide dit pad eerder niet wilde gebruiken in haar omlegging voor het fietsverkeer tijdens de werken aan de zuidwestelijke omleidingsweg. Toen heette het dat het Stiltepad geen grote fietsdrukte kan verwerken.
Maar wie de fiets liever laat staan kan ook gebruik maken van een pendeltreintje. Een eerste treintje pendelt voortdurend tussen de Grote Markt en Bien Acquis en het Paradijshof. Een tweede treintje verbindt deze twee bedrijven met het weiland van Hof ter Wilgen waar het West-Vlaamse rode ras graast. Diksmuides plattelandsdag is gratis bij te wonen. Ook het gebruik van het pendeltreintje is gratis. (DLD)