Toneelkring Plankenkoorts, die in 1986 werd opgericht in de schoot van  Ten Patershove, bracht de eerste drie jaren van haar bestaan korte toneelstukjes in namiddagprogramma’s binnen de werking van dat dienstencentrum.  Maar vanaf 1989 werd de stap gezet naar avondproducties.  Straks mag ze dan ook voor de 30ste maal een avondstuk spelen.  En dit jaar koos men net zoals tijdens de voorbije 29 jaar voor een komedie : ‘Bedankt en tot ziens’ van Bart Spaey.  Dat wordt gebracht vanaf zaterdag 7 december (20 uur) in CC Kruispunt en vervolgens op zondag 8 december (18 uur), woensdag 11 december (14 uur), vrijdag 13 december (20 uur) en zaterdag 14 december (20 uur).

Tijdens de voorbije 29 jaar koos men bij Plankenkoorts steevast voor een ontspannende toneelavond waarbij ‘de lach’ centraal stond. En voor zijn 30ste productie is dat niet anders.  ‘Bedankt en tot ziens’ wordt volgens voorzitter Chris Vandewalle een toneelstuk vol plezante onzin overgoten met een licht sausje van absurde nonsens.  Het toneelstuk start met een spontaan uitgebroken staking van de acteurs … de voorstelling is bijgevolg afgelopen vooraleer ze echt van start is gegaan. Gelukkig kan de voorzitter Leo, de gespeelde wel te verstaan, de spelers ervan overtuigen de voorstelling toch te spelen. Eén voor één kruipen ze in de rol die ze maandenlang gerepeteerd hebben en zo maken de toeschouwers kennis met een arme tijdloze boerenfamilie.
Grootmoeder Nathalie is plezant-dement en grootvader Fluppe ligt in een ongecontroleerde coma. Boer Karel zijn grootste talent is vloeken en boerin Esther is overdreven godsvrucht baar. Zoon Fons is zeer gevoelig voor vlinders in de buik en dochter Katrien moet nog heel veel leren over de ooievaar.
Als Kelly, een bedelaarster, totaal onverwacht aan de deur staat; dan weet de familie niet meer wat er gebeurt … hun hele leven, gebouwd op eenvoudige zekerheden, wordt totaal overhoop gehaald.  Kan zuster Sabine dit nog allemaal weer in orde krijgen met wat geestelijke bijstand? Of is het eerder baron Oktaaf die met een financiële transactie de familie weer terug kan brengen naar hun eenvoudig en zorgeloos bestaan? Gelukkig is er toneelmeester Eddy die de spelers en ook het publiek regelmatig terug met beide voeten terug op de grond zet.

De dertigste avondproductie wordt gebracht door Marc De Keyrel, Els Monstrey, Stijn Sinnaeve, Griet Rondelez, Roger Delaleeuwe, Yolande Declerck, Valerie Vanacker, Jeannine Beerlandt, Chris Vandewalle, Johan Roose en Jeroen Kimpe.  De laatste twee zijn overigens nieuwe gezichten bij de spelersgroep van Plankenkoorts. De regie is opnieuw in handen van Katrien Remmery, voor de grime tekent Conny Vanderper en voor de tekststeun zorgen Nathalie Debruyne en Nadine Vandorpe
Tenslotte wordt het decor gebouwd door Luc Debruyne, Danny Buggenhout, Dirk Verwilghen, Marc Du Moulin, Lugy Verbrugghe, Jo Dutry en Bernard Van Acker. Daarnaast nemen Danny Buggenhout en Dirk Verougstraete de technieken voor hun rekening.

De toegangsprijs bedraagt in voorverkoop 8 euro.  De tickets zijn te koop in CC Kruispunt tijdens de kantooruren maar kunnen ook telefonisch gereserveerd worden via 051 79.32.50.  Dan moet wel betaald worden binnen de 2 dagen via overschrijving op
BE16 4743 2313 0174. Tenslotte kan men ook nog online reserveren kan via www.cckruispunt.be/losse-tickets.
Aan de deur wordt 10 euro gevraagd, voor kinderen onder de 12 jaar is dat 4 euro en wie geniet van het UiTPAS kansentarief is dat 2 euro. (DLD)