Sinds 1 december 2015 rijden er op weekdagen tussen het Diksmuids WZC Yserheem en de respectievelijke ziekenhuizen van Roeselare (AZ Delta) en Ieper (Jan Yperman) gratis pendelbussen.  Deze bussen, een initiatief van deze ziekenhuizen, moeten de ook minder mobiele mensen een vlottere verbinding met de ziekenhuizen bieden.  Daarnaast wil men hiermee ook een grotere bereikbaarheid realiseren tussen de verschillende zorgpartners.  Hiervoor werden er dagelijks vijf ritten heen en terug verzorgd naar beide locaties.
Maar sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn ook deze pendelbussen tot stilstand gekomen.  En voor eentje wordt dit meteen ook het definitieve einde want de pendelbus naar het Roeselaarse AZ Delta zal niet opnieuw opgestart worden.  Dit ziekenhuis is immers intussen verhuisd naar haar nieuwe locatie in Rumbeke – Oekene.  Men kan wel nog steeds met het gewone openbaar vervoer naar het station van Roeselare waar men de bussen van lijn 4 of 6 kan nemen naar het nieuwe ziekenhuis dat op 20 minuten van het Roeselaars station ligt. Maar ook de toekomst van de Ieperse pendelbus is opnieuw onzeker.


In het Jan Ypermanziekenhuis vernemen we dat er pas over enkele weken een definitieve beslissing valt over de toekomst van de pendelbus naar het Jan Ypermanziekenhuis.  In het voorjaar van 2019 was er al sprake dat ook deze pendelbus, die ook een halte heeft in Woumen, zou stoppen.  Toen het heette het nog dat er te weinig belangstelling was om van een rendabele investering te kunnen spreken.  Maar uiteindelijk werd het project nog met een jaar verlengd.  Nu is wordt deze pendelbus opnieuw geëvalueerd.
Diksmuids schepen van volksgezondheid Jan Van Acker was nog niet op de hoogte van enige beslissing rond deze pendelbussen. Dat is niet onbelangrijk want het is immers uitkijken naar de reactie van Diksmuide gezien door deze beslissing de ziekenhuizen opnieuw wat verder van Diksmuide komen te liggen want ook het openbaar vervoer is op vandaag verre van ideaal te noemen naar niet alleen Ieper en Rumbeke-Oekene maar ook naar Veurne. Mogelijks kan wel een oplossing liggen bij de herschikking van het aanbod van het openbaar vervoer dat evenwel nog niet voor de spreekwoordelijke morgen is. En deze leemte werd tot dusver opgevuld door de pendelbussen. (DLD)