Op zaterdag 8 mei nodigen de vrijwilligers van Oxfam Wereldwinkel de Diksmuidelingen uit om kennis te maken met de wereld achter hun winkel in de Kiekenstraat.  Dit gebeurt naar aanleiding van de Internationale Dag van de Eerlijke Handel.  Daarbij trakteert men de bezoekers op een kopje eerlijke koffie.  Maar deze traktaat moet wel gebeuren volgens de geldende coronamaatregelen.  Zo moet de koffie geserveerd worden in de toch voor Oxfam onwennige wegwerpbekertjes.  Deze gratis bekers met koffie worden beschouwd als take-away en mogen door de bezoekers die deze krijgen, niet in of vlak voor de winkel opgedronken worden.  En om met deze wegwerpbekers geen zwerfvuilgolf te veroorzaken in en rond de Kiekenstraat, worden er door Oxfam in de omgeving ook extra vuilnisbakken voorzien.  In de Kiekenstraat komt er ook nog een “oxvan”, een omgebouwde caravan.  Er is nog niet beslist of de koffiebekers meegegeven worden vanuit de winkel, dan wel vanuit de oxvan.

World Fair Trade Day wordt jaarlijks georganiseerd op de tweede zaterdag van mei, zo leren we van Rik Maekelberg, de lokale contactpersoon van de Oxfam Wereldwinkel.  Koffie was (naast rietsuiker) daarbij het eerste product dat 50 jaar geleden de wereldwinkels, die dit jaar overigens ook een halve eeuw bestaan, verkochten. De Oxfam-Wereldwinkels waren de eersten in België die aan de slag gingen met eerlijke koffie.  Ze kunnen zich dan ook volgens Rik Maekelberg met recht de fairtradekoffiepionier van België noemen. Ondertussen is de Oxfamkoffie nog steeds een van de best verkochte fairtradekoffiemerken van het land.  Overigens zal komende zaterdag iedere klant een kans maken op een koffieverwenpakket die een waarde heeft van 50 euro.
En aan de vooravond van de Internationale Dag van de Eerlijke Handel besluit Rik Maekelberg nog : “Naast producten verkopen, voeren we met Oxfam België ook actie, doen we aan beleidswerk en partnerwerking, en sensibiliseren we jong en oud. Zeg nu zelf, welke ‘winkel’ doet ons dat na?” (DLD)