Zondag 13 september is er Open Monumentendag.  En in Diksmuide zal de wederopbouw na de eerste wereldoorlog centraal staan.  Zo zal men een bezoek kunnen brengen aan het Diksmuids begijnhof waar een coronaveilig gegidst bezoek tussen 10 u en 16 u mogelijk is.  Dan krijgt men een blik op het verleden, heden en de toekomst van het begijnhof.  Men voorziet een exclusief bezoekmoment met info over de voortdurende metamorfose.  Wel moeten de coronaregels strikt opgevolgd worden in het belang van de bewoners.
Zondag kan men ook, met gids, een uitzonderlijk bezoek brengen aan de Paxpoort bij de IJzertoren.  Tijdens deze korte rondleiding krijgt men uitleg over de geschiedenis van de Paxpoort en men krijgt de kans het dakterras te ontdekken.  Inschrijven is wel verplicht via reservaties@aandeijzer.be met vermelding van naam, telefoonnummer, gewenst tijdsslot en aantal deelnemers. (maximum 15 per gidsbeurt)  De tijdssloten : 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 en 17 uur.

Verder zijn er in Diksmuide ook wandelgidsbeurten om 10, 11, 14, 15 en 16 uur in de wederopgebouwde stad en fietsgidsbeurten van 27 kilometer op het heropgebouwde platteland om 10.30 uur en 14.30 uur.  Verder is er nog een geanimeerde wandeling om 10 uur en 15 uur met vertelelementen onderweg.  Inschrijven voor deze fiets- en wandelrondleidingen is sterk aangeraden : feniks@diksmuide.be.  Tenslotte kan men nog steeds de gratis Feniks-expo in het stadhuis bezoeken. Ingang via het toerismebureau. (DLD)