De Marie Declerckstraat, de nieuwe verbinding tussen de IJzerdijk en de Kapellestraat, is helemaal afgewerkt, zo laat het Agentschap Wegen en Verkeer weten. Vanaf vandaag, vrijdag 2 april wordt ze definitief opengesteld voor het verkeer. Het verkeer moet dan niet langer de omleiding via de Sint-Jacobsstraat volgen en meteen is dan ook de Kapellestraat ter hoogte van het domein de IJzerboomgaard niet meer toegankelijk voor het verkeer.  Intussen is ook de parallelweg naast de IJzerdijk afgewerkt en toegankelijk voor fietsers.

Wie van Diksmuide komt langs de IJzerdijk, moet nu verplicht via deze nieuwe parallelweg fietsen. Fietsers richting Diksmuide kunnen daarentegen wel nog steeds de bestaande weg volgen, maar moeten op de aansluiting met de nieuwe parallelweg wel voorrang geven aan het gemotoriseerd verkeer dat van de nieuwe weg komt.   Alle gemotoriseerd verkeer dient tenslotte in beide richtingen de nieuwe weg te nemen.  Deze parallelweg werd aangelegd omdat ter hoogte van de IJzerdijk de steunpilaren van de brug moeten komen. Deze zullen in de volgende fases van de aanleg van de omleidingsweg worden gebouwd.
Naast de nieuwe verbindingsweg werd de afgelopen weken ook verder aan de ophogingen naast de IJzer gewerkt, ophogingen waar in de toekomst de nieuwe brug komt te liggen.  Aan de kant van de IJzerdijk zijn deze ophogingen helemaal afgewerkt, aan de andere kant duren deze werken nog tot eind mei. Maar voor de brug zelf kan geïnstalleerd worden, moet deze grond wel nog een hele tijd rusten. Met een meetsysteem zal intussen wel gemonitord worden wanneer de opgehoogde grond voldoende stabiel is om in een volgende fase de brug van de kwartring over de IJzer te plaatsen. (DLD)