Komend weekend wordt het nieuw Woumens ontmoetingscentrum feestelijk in gebruik genomen.  Op zaterdagavond wordt er niet alleen het officieel lint van het nieuwe dorpshuis geknipt, het nieuwe OC is meteen ook het feestadres voor de uitreiking van de derde prijs voor cultuurverdienste die de Diksmuidse cultuurraad uitreikt.  Hiervoor zijn er alvast 9 genomineerden.  Op zondagnamiddag kunnen de Woumenaars dan vanaf 14 uur hun nieuw ontmoetingscentrum gaan ontdekken tijdens een ludieke happening.

Nadat Jozef Dumoulin en de Diksmuidse Filmclub de eerste twee prijzen voor cultuurverdienste kregen, zijn er dit jaar 9 genomineerden voor deze cultuurprijs : de Leekse vereniging Cesarno (Cesi) Grooten, Dirk Verwilghen van de kunstkring De Rubensvrienden, Jacques Vanneste van de Vlaamse Actieve Senioren, beeldhouwer Frans Portier, kunstenaar Patrick Steen (Pat Stone), Robbie en Noella Vanoutryve van kunstgalerij Montanus5, de vrijwilligersploeg van muziekclub 4AD, het Sint-Pieterskoor uit Esen en het koor Wak maar Proper.  Uit deze 9 genomineerden koos een jury in de schoot van de cultuurraad een paar weken terug de 3 finalisten waarvan de namen pas zaterdagavond zullen bekend gemaakt worden.  Uit dit trio zullen dan zaterdagavond, een half uur voor de aanvang van de plechtigheid, de aanwezige leden van de stuurgroep van de cultuurraad de uiteindelijke laureaat kiezen.  Deze laureaat krijgt niet alleen de eer maar ook een kunstwerk van de Diksmuidse Katia Vanhaelewijn en een cheque van 300 euro.  Na de bekendmaking van de winnaar volgt de officiële opening van het nieuw Woumens ontmoetingscentrum.
Dat nieuwe OC aan de Pollaertstraat maar waarvan de hoofdingang ligt aan de zijde van de parking van WZC Zilvervogel, bestaat uit een ruime inkom, een grote zaal, een vergaderruimte en een lokaal voor de fanfare Hoger Op. Iedere ruimte heeft ook zijn eigen berging. De plannen werden zo opgemaakt dat de ruimtes via opendraaiende deuren verbonden kunnen worden tot één groot geheel. De aanwezigheid van veel glas maakt ook dat de ruimte één wordt met de omgeving rond het gebouw. Verder is er in het gebouw ook plaats voor een keuken, een bar en een sanitaire blok. Het samengebruik of gemeenschappelijk gebruik is van groot belang voor de financiële haalbaarheid, zo onderstreept het Diksmuids stadsbestuur.  En meteen versterkt het ook het gemeenschapsgevoel.
Wordt komend weekend het OC in gebruik genomen, de omgevingswerken zelf zijn nog maar net aangevat.  Deze zouden pas in het voorjaar afgerond worden.  Daarbij wordt ondermeer de parking van het woonzorgcentrum uitgebreid zodat deze dubbel kan worden gebruikt. Overdag kent het woonzorgcentrum immers meer bezoekers, voor het OC ligt die piek eerder ‘s avonds.  Er werd ook een overdekte fietsenstalling voorzien met een capaciteit van 35 fietsen.   In afwachting dat de omgevingswerken afgerond zijn, wordt wel in een tijdelijk verhard toegangspad voorzien.
Zondag kunnen dan de Woumenaars zelf hun OC ontdekken met begeleide rondleidingen.  Verder is er een open repetitie van de fanfare, de bar is open met een happy hour en er is tussen 15 uur en 16 uur nog een samenzangmoment met Allez, chantez.  (DLD)