De Diksmuidse Nachtraafbrouwers lanceren op 1 december hun “Volle Maan” die volgens Nachtraafbrouwer Lieven Onraedt een ware smaakbom is. Met een alcoholvolume van 13 graden allesbehalve een doordrinker zoals de zomerse bieren van Nachtraaf maar veeleer een degustatiebier voor de liefhebber. Eentje bij voorkeur voor het slapengaan, vandaar met een knipoog de Nacht-kastje-raaf. En intussen viel Nachtraaf op de Brussels Beer Challenge ook opnieuw in de prijzen, deze maal met haar Triple-blond en de “Flanders Brown Ale”, een oud bruin in de traditie van de beroemde Roeselaarse bierstijl. Dit laatste bier werd overigens pas deze tijdens de voorbije zomer gelanceerd als éénmalige pop-up. Maar nu het door de internationale jury van de Brussels Beer Challenge met een zilveren medaille werd bedacht, wordt deze Nachtraaf dan toch een blijvertje.

Lieven Onraedt is trots met de negen prijzen die hij sinds 2019 met zijn bieren kon verzamelen. Maar dat zijn Oud Bruin, dat hij pas deze zomer lanceerde, al een internationale jury kon bekoren, was toch ook voor hem een kleine verrassing. Wel had hij vastgesteld dat de voorraad van dit bier, dat in eerste instantie als een pop-up-brouwsel op de markt kwam, tijdens de voorbije maanden volledig aan de man en de vrouw was gebracht. Dit bier viel duidelijk in de smaak. De zilveren medaille die hij nu kreeg voor dit oud bruin doet hem een versnelling hoger schakelen waardoor het bier binnenkort weer beschikbaar zal zijn. Dat zijn Tripel-Blond ook in de prijzen viel, was dan weer een bevestiging van wat wellicht de bekendste maar ook de best verkochte Nachtraaf is. Overigens brengt hij van dit bier tijdens de komende eindejaarsperiode ook opnieuw een limited edition op de markt. Ook nu heeft de Antwerpse kunstenaar en illustrator Jan Bosschaert voor een exclusief schilderij gezorgd dat niet alleen op het etiket prijkt maar dat ook als replica op A3-luxepapier in de geschenkverpakking steekt. Van deze Tripel-blond, die op 75 cl werd gebotteld, is er een beperkte oplage van 500 genummerde flessen.

En dan is er dus vanaf 1 december ook de “Volle Maan”, een stevig donkerblond bier met een romige schuimkraag en een alcoholvolume van maar liefst 13 graden. Volgens Lieven Onraedt verraadt het aroma veel zoete mout en rijp fruit, naast een degelijke portie kruidige hop. Nog volgens de Nachtraafbrouwer start de smaak plakkerig zoet maar deze wordt snel bijgetreden door een stevige hopbitter. Dit intussen tiende Nachtraafbier wordt gebrouwen volgens een erg tijdrovend en duur procedé met een hoge moutconcentratie waarbij éénzelfde edele hopsoort wordt gebruikt. En wat dit bier volgens de Diksmuideling onderscheidt van de meeste zware bieren, is dat de alcohol vrij goed achter de volmondige smaak verborgen blijft. Hij kan dan ook zeer verraderlijk zijn. Vandaar dat deze Volle Maan bij uitstek een degustatiebier is, bij voorkeur ééntje dus voor het slapengaan. Daarom werd toch de waarschuwing ‘met mate te verbruiken’ duidelijk op het etiket vermeld. Nachtraaf Volle Maan is te koop vanaf 1 december in de verkooppunten waar ook de andere bieren van Nachtraaf aangeboden worden. Meer info : www.nachtraafbier.be (DLD)