Op zaterdag 9 oktober lanceren de Diksmuidse chocolatier Marc Vandenbussche en brouwer Lieven Onraedt een nieuw Diksmuids streekproduct : pralines op basis van de Nachtraafbieren.  Marc Vandenbussche koos uit het Nachtraafassortiment drie bieren waarmee hij aan de slag ging om drie nieuwe pralines te ontwikkelen.  Het werden uiteindelijk een witte chocolade praline op basis van de Nachtraaf Tripel-Blond, een melkchocolade praline op basis van de Nachtraaf-Amber en een fondant praline met de Nachtraaf Quadrupel-Donker.  Deze drie pralines zullen zaterdag te koop zijn in de Nachtraaf-pop-up op de Grote Markt en vervolgens bij chocolatier Marc Vandenbussche in de Generaal Baron Jacqueestraat, in de Nachtraaf-caravan op evenementen en tijdens de eindejaarsperiode wanneer de Nachtraaf-pop-up terug open gaat.

“Chocolade en bier is misschien geen combinatie waar je onmiddellijk aan denkt, maar het is zeker niet nieuw”, zegt Nachtraafbrouwer Lieven Onraedt. “Er zijn meer en meer restaurants die bij elke gang een bijpassend biertje op de kaart adviseren. Van aperitief tot dessert. Op een workshop vorig jaar werden de smaken van degustatiebieren gecombineerd met pralines van de bekende Brugse chocolatier Dominique Persoone. En dat was bij momenten een ware smaakbom. Toen stelde ik me de vraag: wat als er nu ook eens daadwerkelijk bier in de pralinevulling wordt verwerkt?”.

En het antwoord op deze vraag ging hij zoeken bij de Diksmuidse chocolatier Marc Vandenbussche die intussen al bijna 40 jaar ervaring op zijn chocoladeteller heeft staan.  En ook al kent hij intussen de meeste kneepjes van het vak, toch bleek het maken van pralines met bier een hele uitdaging. “Bier vergt een specifiekere aanpak dan pakweg een likeurpraline. Bier heeft immers heel wat meer vocht zodat het minutieus zoeken is naar het evenwicht tussen bier en vulling, het vochtgehalte mag niet te hoog en niet te laag zijn.  En toch moet de smaak herkenbaar blijven.  En daar is chocolatier Vandenbussche bij de Nachtraafpralines wonderwel in geslaagd.  Of zoals brouwer Lieven Onraedt het omschrijft: de Nachtraafpralines zijn ware smaakbommen.   Ze zullen te koop zijn in setjes van 12 pralines voor de prijs van 7,50 euro.
Meteen zijn hiermee naast de paté, de kaas en de bierbitterballen nu dus ook pralines op de markt met bier van Nachtraaf als ingrediënt.

En op Wondernacht heeft Nachtraafbrouwer Onraedt straks nog een primeur klaar staan want voor het derde jaar op rij ging hij bij de bekende Antwerpse schilder-illustrator Jan Bosschaert aankloppen om een exclusief werk te creëren. Dit prijkt opnieuw op een uniek ontworpen etiket, waarvoor een Limited Edition van 500 genummerde exemplaren van de Tripel-Blond werd gebotteld op 75cl. Samen met een replica van het schilderij op A3 luxepapier, is dit collector’s item speciaal voor het eindejaar in een mooie geschenkdoos verpakt.  Van deze lancering maakt Lieven Onraedt nog gebruik om tijdens Wondernacht in een mini-expo in zijn pop-up  de drie originele schilderijen van Jan Bosschaert te tonen, vergezeld van nooit eerder verschenen schetsen en tussenstadia.

Tijdens Wondernacht van 9 oktober kan men in de Nachtraaf Pop-Up terecht van 18 tot 22 uur om er voor het eerst de Nachtraafpralines te proeven of de derde Limited Editionfles aan te schaffen.  Ofwel kan men ook, in het thema van Wondernacht, proeven van een Nachtraaf op het sfeervol terras.  De Limited Edition 2022 is dit najaar verder verkrijgbaar op de bekende Nachtraafverkooppunten, of online op www.belgianbrewed.com. (DLD)