Sinds zondag heeft Diksmuide nu ook zijn eigen bierbitterballen.  Deze werden op de voorbije landbouwdag voorgesteld door slager Steven Vanacker van slagerij Nautilus.  Diksmuide heeft enerzijds zijn bieren Nachtraaf en Drie Mussenbier en anderzijds het natuurlijk varkensvlees van Bien Acquis.  Steven Vanacker combineert nu het beste van twee werelden in een nieuw product : de Diksmuidse bierbitterballen die Diksmuide op het domein IJzerboomgaard voor het eerst kon proeven.

“Het idee is ontstaan toen een klant een grote bestelling artisanale bitterballen bestelde voor zijn foodtrucks”, zo vernemen we van slager Steven Vanacker. “Om er een eigen ’touch’ aan te geven, hebben we het recept ontwikkeld met lokaal bier”, zo vervolgt hij.
Een eerste soort bitterbal creëerde hij met rundsvlees uit Passendale dat hij bereidt met de Nachtraaf Quadrupel-Donker, een bier dat recent nog tot derde beste bier verkozen werd op het Bierfestival van Hamme en dat voor de slager van Nautilus uit de IJzerlaan alvast geen geheimen meer heeft vermits Steven Vanacker er eind vorig jaar al een Nachtraafpaté mee heeft gelanceerd.
Daarnaast kwam er ook een tweede variant die met varkensvlees van het Diksmuidse Bien Acquis wordt gemaakt.  Hiervoor klopte hij dan weer aan bij zijn overbuur Bruno Lootens van De Centrale in de IJzerlaan.  Daar vond hij het Drie Mussenbier dat al enkele jaren een begrip is in het Diksmuidse streekbierenlandschap. Aanvankelijk gebrouwen als een zusterbier van het Arabier van De Dolle Brouwers uit Esen is het sinds kort geherlanceerd volgens een recept van Papegaai’s Adam Verstraete.
Beide soorten bitterballen konden zondag al geproefd worden en zijn vanaf deze week te koop in slagerij Nautilus in de IJzerlaan. (DLD)