Terwijl in Antwerpen de renners het startschot kregen voor de 104de editie van de Ronde van Vlaanderen, stond Keiemnaar Michel Pollentier 40 jaar later als winnaar van de 64ste uitgave van Vlaanderens Mooiste in 1980 in “zijn” gemeente Keiem aan het begin van de fietsroute die zijn naam draagt.  De fietsroute van 62 kilometer die al in 2016 werd gelanceerd, kreeg nu een korter broertje van 33 kilometer.  “Covid-19 zorgde ervoor dat we onze eigen omgeving, troeven en routes zijn gaan ontdekken. Daarom wilden we graag een familievriendelijke versie van de gekende route, met bewegwijzering. De route is ook aangebracht op de folderkaart. Een nieuw startbord duidt nu beide routes aan. Met een QR-code kan men op het startpunt in Keiem de routekaart opladen”, aldus een trotste Keiemse schepen Marc Deprez  En hij vervolgt : “Met deze route wil men dit stuk roemrijke wielergeschiedenis van het dorp Keiem in ere houden en in de collectieve herinnering brengen”.

De originele versie van de bewegwijzerde route, die gelanceerd werd bij de 65ste verjaardag van de Keiemse weielerheld, brengt de deelnemers vanuit Keiem over Diksmuide, Veurne, Koksijde, Nieuwpoort, Middelkerke naar Koekelare., gemeenten die allemaal een betekenis hebben voor Michel.  De iets kortere versie van 33 km moet ook kinderen uitnodigen om in het wiel van Michel zijn streek te laten ontdekken, zo vernemen we van Rik Decoster, peter van de Michel Pollentierroutes.
Zelf heeft de Keiemse wielerheld de routes die zijn naam dragen, nog niet gereden.  Na het einde van zijn wielercarriere in 1984, heeft hij immers niet meer met de fiets gereden.  Toch wil hij alsnog de 33-kilometer lange route rijden.  Al was het alleen maar om wat hij als de mooiste overwinning uit zijn carrière omschrijft, deze van de Ronde van Vlaanderen in 1980, levendig te houden.  Was hij ooit de winnaar van Ronde van Italië, toch vindt hij immers veertig jaar later de overwinning van Vlaanderens Moosite als Vlaming nog steeds de mooiste van zijn wielerloopbaan.

Op zondag 18 oktober, op de dag van de Covid-versie van de Ronde van Vlaanderen, werd het nieuwe routebord in gebruik genomen. Zij het in beperkte kring, maar in het bijzijn van Michel Pollentier zelf, 40 jaar na zijn overwinning van ‘Vlaanderens Mooiste’. (foto)  Wie de Michel Pollentierroutes wil ontdekken : klik hier. (DLD)