De beslissingen die de nationale veiligheidsraad woensdag bekend maakte, zorgen voor een aantal versoepelingen in Diksmuide.  Zo komt de Diksmuidse markt opnieuw tot leven want men kan niet alleen vanaf maandag terug zijn inkopen doen op de markt en vanaf zaterdag op de boerenmarkt, ook het toerismebureau gaat terug open zodat Diksmuidelingen hun eigen stad kunnen (her)ontdekken.  Belangrijk voor de Diksmuidelingen die straks hun vakantiedagen in eigen streek kunnen doorbrengen.  Verder kunnen ook de bewoners van Yserheem terug hun families ontvangen en de studenten kunnen ook opnieuw terecht in hun blokkot.  In WZC Zilvervogel in Woumen zal men wellicht nog moeten wachten tot maandag 25 mei vooraleer er bezoek kan komen.

Vanaf maandag 18 mei is er op de Grote Markt (foto) opnieuw de wekelijkse maandagmarkt en vanaf zaterdag 23 mei de boerenmarkt.  Diksmuide is hiermee meteen één van de eerste steden in Vlaanderen waar een marktdag zal doorgaan.  Daarbij zal optimaal gebruik worden gemaakt van de marktplaats.  Zo wordt er gezorgd voor voldoende afstand tussen de 32 verschillende kramen op de maandagmarkt.  Verder moet een circulatieplan er ook voor zorgen dat bezoekers zo weinig mogelijk met elkaar in contact komen.  Tenslotte moeten de marktkramers verplicht een mondmasker dragen, voor bezoekers wordt het dragen van een mondmasker sterk aanbevolen.

En er is ook goed nieuws voor de bewoners van het coronavrij woonzorgcentrum Yserheem.  Nadat eerder alle personeelsleden negatief testten op het coronavirus, testten nu ook alle bewoners negatief. Hierdoor kunnen na negen weken, vanaf maandag familieleden opnieuw op bezoek.  Wel worden extra maatregelen genomen zodat familieleden op een veilige manier de bewoners kunnen bezoeken. Zo zullen alle bezoeken verlopen op afspraak, ze zullen maximaal 30 minuten mogen duren en ze vinden plaats achter plexiglas, en met voldoende afstand. Gegevens van bezoekers zulen wel nauwkeurig bijgehouden worden.  Dit is noodzakelijk bij een eventuele tracering van het coronavirus bij een uitbraak. De families van de bewoners werden hierover met een brief op de hoogte gebracht. Men blijft wel ook oproepen om te blijven zwaaien tijdens een raambezoek.
Bij WZC Zilvervogel in Woumen zullen de bezoeken wellicht starten een week later, vanaf maandag 25 mei . Alle bewoners werden afgelopen week getest maar door vertraging in de testprocedure krijgt men pas begin volgende week alle resultaten binnen. Alle reeds ontvangen resultaten zijn wel negatief. Na ontvangst van alle resultaten worden de families gecontacteerd om een afspraak te maken. De bezoeken  na registratie zullen volledig verlopen volgens de richtlijnen van de overheid met afzonderlijke ruimte waarbij bezoek achter plexiglas mogelijk is. De voorbije weken werd wel intensief ingezet op raamcontacten met of zonder telefonische begeleiding, skype/whatsapp gesprekken, gesprekken op terras … Dit gebeurde ook tijdens de weekends.  Bij WZC Zilvervogel blijft men hierop alvast verder inzetten.

Ook het blokkot wordt opnieuw opgestart.  Om voldoende afstand te garanderen, maar toch genoeg capaciteit te kunnen aanbieden, kunnen studenten vanaf zaterdag terecht in oc Zonnestraal (14 plaatsen), vanaf maandag zijn ze ook welkom in de kerk van Oudekapelle (16 plaatsen), telkens van 8 uur tot 22 uur. Wie gebruik wil maken van het Blokkot moet hiervoor wel een reservatieformulier invullen op www.diksmuide.be/jeugd. De opening van Blokkot is er in eerste instantie voor studenten die thuis geen goede ruimte ter beschikking hebben om zich te concentreren. Verder wordt aan de studenten gevraagd dat ze de richtlijnen ter plaatse strikt opvolgen zodat het veilig blijft voor iedereen.

Vanaf maandag 18 mei gaan ook de deuren van de dienst toerisme op de Grote Markt terug open. Belangrijk omdat ook de Diksmuidelingen toerist in eigen stad kunnen zijn,.  Ze kunnen alvast het weids Diksmuids landschap via de vele fiets- en wandelroutes herontdekken. Verder gaat vanaf maandag ook het Museum aan de IJzer in de IJzertoren terug open.  Dat is trouwens nog steeds gratis te bezoeken voor Diksmuidelingen. En ook de Dodengang opent vanaf woensdag 20 mei terug de deuren. (DLD)