Zondag werd in CC Kruispunt in Diksmuide de jaarlijkse herfstzitting van de ridderorde van ’t Manneke uit de Mane gehouden.  Deze werd dit jaar heel talrijk bijgewoond, er werd zelfs van een recordopkomst gesproken.  Tijdens de zitting werd ondermeer de inmiddels 98ste uitgave van de volksalmanak voorgesteld.  Maar ook het ridderen van drie West-Vlamingen deed CC Kruispunt uit zijn voegen barsten.  Het waren dan ook niet de minste West-Vlamingen die geridderd werden : Piet Desmet, campusrector van de KULAK die als peter Frank Baert kreeg, Dominique Persoone, de chocolatier-imker die Nico Blontrock als peter kreeg en Ingeborg M.T. Sergeant, de zangeres-psychotherapeut-du yogadocent met als peter Mgr. Johan Bonny. (foto)  En dan werd er ook nog een nieuwe folder voorgesteld.

De ridderslagen en de voorstelling van de volksalmanak zijn twee vaste ingrediënten van de herfstzitting die, hoe kan het ook anders voor een ridderorde die humor hoog in het vaandel draagt, flink overgoten werden met “kluchtjes” van de geestigste West-Vlaamse pennen.  Overigens is ook de almanak zelf flink doorspekt met humor.  En voor 5 euro kan men deze almanak kopen bij de Standaard Boekhandel.
Maar gastheer, het Diksmuids stadsbestuur, had zondag ook nog een verrassing mee voor de ridderorde.  Deze heeft immers sinds 1979 haar standbeeld op de Diksmuidse Grote Markt en dat zorgt voor veel vragen.
Menig bezoeker van Diksmuide ziet van ver dat gouden manneke in de zon blinken.  Algauw gaat het dan richting toeristische dienst waar men meer wil weten over dat symbool van de humor dat op het marktplein staat.  Diksmuide heeft nu een nieuwe folder gemaakt met alle info over de geschiedenis van de orde die groeide uit het geheim genootschap “De Swighenden Eede” .  Daarnaast vindt men er ook alles over de volksalmanak en de ridderorde.
Maar wie meer info zoekt over ’t Manneke uit de Mane, kan natuurlijk ook altijd terecht op de website van de orde : www.mannekeuitdemane.be (DLD)