Bijen leveren een heel grote bijdrage aan de samenleving. Bestuiving door insecten is immers noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat men kan genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango’s. Maar ook groenten zoals courgettes, paprika’s, avocado’s zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook zonnebloemolie en mosterd zijn vanaf dan verleden tijd.  De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. En daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de bijen.  En natuurlijk zijn ook imkers nodig.  De Diksmuidse imkersvereniging IJzervallei wil daarom graag nieuwe imkers zien in Diksmuide.  Daarvoor organiseert ze van november tot mei een cursus voor beginners.    Maar wie vooraf al eens kennis wil maken met de wereld van de bij en de imkers kan ook komende zondag 10 oktober terecht op ’t Land Vlierbos op provinciedomein IJzerboomgaard.  Daar staat de familiedag in het teken van de bij.  Ook de imkers van IJzervallei zullen er graag present zijn.

’t Land van Vlierbos vond het belangrijk om in samenwerking met de Imkersbond De IJzervallei, hun familiedag van zondag 10 oktober volledig in het teken van de bij te plaatsen.  De dag werd dan ook omgedoopt tot de BIJeenkomst, omdat men op die dag zowel verenigingen als bezoekers wil samenbrengen rond dit nog steeds heel belangrijke thema.   Zondagmiddag zijn er van 14 uur tot 17.30 uur op het domein van de kinderboerderij ’t Land van Vlierbos in provinciedomein de IJzerboomgaard activiteiten voor kinderen, volwassenen, maar ook voor doorwinterde imkers.

  • Insectenhotel maken: leer een insectenhotel inrichten met nuttige schuilplaatsen voor heel wat insecten.
  • Kinderanimatie: springkasteel, ballonnen, grime,…
  • Geleid bezoek bijenhal: bezoek onder begeleiding van een ervaren imker de bijenhal en kom er alles te weten over bijen houden en honing produceren
  • Verkoop imkersmateriaal: verkoop van tweedehands imkermateriaal
  • Bijenspel: speel met je gezin het heuse bijenspel en leer heel wat bij over de bloemetjes en de bijtjes
  • Zaadbommen: kom zaadbommen maken en gebruik die om je tuin, park, kale plekjes… snel om te toveren tot kleurrijke bestuiversparadijsjes.
  • Waswafels gieten: Leer hoe je als imker zelf je waswafels kan gieten.
  • Aankoop krokusbollen: de actie 1 miljoen krokussen omdat bijen veel vaker sterven van de honger dan van pesticiden.  klik hier.

En wie zich na zondag wil smijten in de wereld van de imkers kan vanaf 7 november de lessenreeks van de imkersvereniging De IJzervallei volgen. Deze lessenreeks voor beginners telt 7 bijeenkomsten die doorgaan in het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen.  Ze vangen telkens aan om 9 uur en eindigen rond 12 uur.
Na de kennismaking met de bijeenteelt op 7 november leert men de bijeenrassen en de methodiek kennen (14 november).  Op 12 december leert men welke planten de bijen blij maakt en op 27 februari gaat het over de bijenproducten.  Op 27 maart doet men reeds een voorjaarsonderzoek in de praktijk gevolgd door een les op 24 april over zwermen, bijenziekten en wetgeving.  De reeks wordt afgesloten op 29 mei met een sessie over honing. De inschrijvingsprijs bedraagt 50 euro.
Voor meer info : www.imkersbonddiksmuide.be (DLD)