Vorige week hadden we het op eDiksmuide nog over de stijgende leegstand in het centrum van Diksmuide waarvoor het Polderpand (foto), waar steeds meer panden leeg komen te staan, wel symbool staat.  Het leegstandscijfer bedroeg in 2020 8,9 % wat 1,3% meer is dan het jaar ervoor  Maar Diksmuide lanceert nu een project waarbij men deze winkelleegstand in de handelskern wil aanpakken door startende ondernemers te laten doorstromen naar het hart van de stad dat hierdoor opnieuw aantrekkelijker moet worden.  Hiervoor schakelt men ook een studiebureau in.  Overigens geen onbekende in Diksmuide want haar bestuurder dook recent ook al op in een ander Diksmuids dossier.

Het aanpakken en stimuleren van Diksmuides lokale economie staat met stip als eerste punt in haar beleidsplan, zo vernemen we van burgemeester Laridon die lokale economie tot haar bevoegdheden mag rekenen.  Samen met een detailhandelscoach wil Diksmuide bekijken hoe men de lokale economie nog meer kan stimuleren en versterken.  Het aanpakken van de leegstand is daarin een belangrijk thema.  Diksmuide schakelt hiervoor een studiebureau in dat 20 jaar terug ook al een studie deed in het kader van het centrummanagement.  De mensen achter dit studiebureau kwamen overigens recent ook in beeld in het kader van het intussen afgevoerd dossier van de centrummanager.  Het studiebureau kreeg deze nieuwe opdracht nu na offertevragen, zo verduidelijkt burgemeester Lies Laridon.  Voor deze studie betaalt Diksmuide 27.500 euro.

En net als het aangesteld studiebureau, dat momenteel moet afrekenen met een negatief eigen vermogen, heeft ook Diksmuide dus economische katten te geselen.  Voor het bevolken van de leegstaande winkelpanden lanceert ze daarom ook het project DOEN dat staat voor Dynamisch Ondernemend en Economisch Netwerk.  Ze richt zich daarbij in de eerste plaats op mensen die graag hun ondernemersidee aan de werkelijkheid willen toetsen. En dat hoeven voor burgemeester Lies Laridon niet per sé enkel handelaars te zijn. Dat kunnen ook dienstverleners als webdesigners, marketeers en grafici, maar ook vrije beroepers of horeca-ondernemers zijn, of zelfs combinaties van deze activiteiten.
En op langere termijn wil men concrete acties op poten zetten om de heropbloei van de handelskern te realiseren. De komende maanden wil Diksmuide ook in dialoog gaan met alle eigenaars van de panden die leeg staan. Naast het uitwerken van een pakket met stimulerende maatregelen, wil burgemeeser Laridon ook de verschillende mogelijkheden bekijken voor het al dan niet tijdelijk invullen van leegstaande handelspanden of etalages. (DLD)