In Kaaskerke schoolt men al 60 jaar de slagers van morgen.  Zes decennia lang volgde men in de Go-school, het KTA, alle nieuwe maatschappelijke tendensen en evoluties binnen de afdeling slagerij-traiteur.  En ook vandaag kijken de vakmensen er nog steeds met een kritische blik om de leerlingen binnen te gidsen in de hedendaagse slagerij van de 21ste eeuw met nieuwe uitdagingen.  Daarom laat men dit jaar de laatstejaarsstudenten tijdens de geïntegreerde proef samenwerken met lokale bedrijven.  Men wil ze ook de kennis en knowhow geven van de duurzame en alternatieve landbouw wat de ambachtelijke slagerij een meerwaarde geeft tegenover de beenhouwerij van de grootdistributie.  Daarom laat men de leerlingen werken met ondermeer het varkensvlees van de Diksmuidse hoeve Bien Acquis dat zijn eigen natuurlijke varkensvoeders maakt met zuivere op de hoeve geteelde granen.  En ook het dierenwelzijn is er geen loos begrip, de moeders zogen er nog stressloos hun biggen.  Daarnaast werden nog vier andere West-Vlaamse kwekers bij dit project betrokken.


Volgens directeur Els Poublon bekommeren jongeren zich over het klimaat, organiseren ze klimaatmarsen en wordt de landbouw en de vleesindustrie op vandaag vaak in een slecht daglicht gesteld.  In de Kaaskerkse GO-school wil men met dit positief project aantonen dat vlees ook een verantwoord product kan zijn.  Zo wil ze haar steentje bijdragen aan de verspreiding van een positief imago van de slagerij.  Hiermee wil men de jongeren klaarstomen voor de toekomst en hen alle kansen bieden en daar past niet alleen de traditionele landbouw in maar dus ook de duurzame en alternatieve landbouw. (DLD)