Het niet alleen voor de natuur maar ook voor het landschapstoerisme belangrijk komgrondengebied van Lampernisse wordt bedreigd. Het gebied is weliswaar beschermd als landschap en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) beheert op vandaag al 75 hectaren met en door landbouwers die de weiden laten begrazen en hooien, maar het beleid van Vlaams minister Brouns voorziet een stopzetting van het aankoopbeleid in natuurgebieden als in Lampernisse. De VZW Kustpolders, die uit haar winterslaap komt, waarschuwt voor een beleid dat op termijn ook een bedreiging vormt voor dit stukje Diksmuidse natuur.

Volgens bezieler van de VZW Kustpolders Peter Bossu, die eerder ook al een vurig pleitbezorger was voor het behoud van de historische poldergraslanden als de Waleweiden, vreest men in kringen van de Vlaamse Overheid dat de Limburgse minister Jo Brouns, die niet alleen Omgeving en Natuur maar ook Landbouw als bevoegdheid heeft, niet langer natuurbeleid als een prioriteit zal beschouwen. Nochtans is volgens de Diksmuidse VZW een stevig aankoopbeleid de basis van een volwassen natuurbeleid. De aankoop en het beheer van waardevolle natuurgronden is en blijft voor de SOS Kustpolders de beste waarborg voor een gewaarborgd behoud, een goed beheer en waar nodig natuurherstel. Voormalig minister Zuhal Demir (N-VA) had hiervoor middelen voorzien maar het is koffiedik kijken welke kant haar opvolger, minister Brouns (CD&V) zal opgaan. Maar in natuurkringen worden de handelingen van de minister al met argusogen gevolgd sinds hij de drinkwaternormen voor pesticiden verhoogde.

Het landbouwakkoord, dat vorig jaar werd gesloten, volgens SOS Kustpolder onder druk van de Boerenbond en het landbouwprotest, voorzag om tijdelijk geen natuurgebieden in agrarisch gebied te kopen. En dat akkoord wordt nu volgens hen door minister Brouns gebruikt om deze aankopen stop te zetten. Nochtans geldt dit akkoord op vandaag niet meer volgens Peter Bossu. Maar wil men de beloofde natuurdoelen halen, dan moet het Vlaams beleid bijgesteld worden. Opmerkelijk, bij de herverdeling van het stifstofbeleid ging alle geld naar landbouw en niets naar natuur.
eDiksmuide vroeg de minister naar een reactie maar hij wou liever niet reageren.
En intussen is het ook uitkijken naar het nieuw beleid van het Diksmuids stadsbestuur. Het vorig bestuur schrapte nog de voorziene subsidies voor de aankoop van natuurgronden. Het is nu nog de vraag of men deze subsidies opnieuw zal opnemen in het meerjarenplan dat momenteel in opmaak is. (DLD)