Eind vorig jaar werd het kasteel Ter Heyde in Vladslo verkocht door de toenmalige eigenaar, de familie van de Roeselaarse Buro 2-architect Hendrik Vermoortel die in 2015 overleed.  Dat raakte nu bekend.  Koper is een telg van de in de streek bekende familie Vermeersch waarvan verschillende takken in de omgeving van het 24 hectaren grote kasteeldomein al eigendommen hebben.  Voor de Diksmuidse gemeenschap is het nu afwachten of na deze, weliswaar private verkoop, dit unieke maar private domein, zoals dat in het verleden gebeurde door de familie Vermoortel, ook nu nog zal opengesteld worden voor publieke wandelingen, dan wel de kasteelpoort aan de Ter Heyde-dreef voor het brede publiek  voortaan zal gesloten blijven.  Wel zeker is dat met deze verkoop voor het kasteel Ter Heyde een nieuwe episode aanbreekt in haar eeuwenoud rijk verhaal.

Het oudste restant van het kasteel, de zuidelijke toren, zou al dateren uit de 12de eeuw.  Tijdens de daaropvolgende eeuwen zouden de adelijke bewoners dan telkens nieuwe delen gebouwd hebben zodat ze er daarmee hun eigen stempel op hebben gedrukt.  Zo zou de achterbouw dateren uit de 16de eeuw terwijl de voorbouw als een voorbeeld van de 19de eeuwse architectuur wordt beschouwd.
Tijdens de twee wereldoorlogen namen de Duitsers er hun intrek, daar zijn enkele Duitse bunkers op het domein die dateren uit 1914 op vandaag nog stille getuigen van.  In 1981 kwam het kasteel dan minder goed in het nieuws door een bizarre moord op de toen 55-jarige kasteelheer Paul d’Hollander. Hij werd er met een schot in de rug afgemaakt in het koetshuis. Het zou een onopgeloste moord blijven.
Toen begin jaren 2000 de Roeselaarse architect Hendrik Vermoortel het domein kocht, was het kasteel verloederd na tientallen jaren van wanbeleid.  Maar de familie Vermoortel zou het domein uiteindelijk zijn pracht van weleer terug geven.  Dat werd in 2013 opgemerkt door de filmploeg van “In Vlaamse Velden” die er ook neerstreek.
Na het overlijden van architect Hendrik Vermoortel stelde de familie Ter Heyde opnieuw te koop.  In handen van de familie Vermeersch kan het Vladsloos kasteeldomein nu aan een nieuwe episode beginnen. (DLD)