De gronden aan de achterzijde van het domein van het Esenkasteel, waar destijds de Groene Kans was, werden eind vorig jaar grotendeels verkocht aan de provincie die ze wil laten opgaan in het kasteelpark van haar domein.  De resterende gronden die uitgeven op de Sparkevaardekenstraat op de industriezone Heernisse en die ingekleurd zijn als industriegrond, werden verkocht aan aanpalende bedrijven op de Heernissezone, waaronder bouwonderneming Covemaeker.  Deze laatste diende een kapvergunning in om de bomen op zijn perceel te laten verwijderen zodat de gronden bruikbaar zouden worden voor zijn bedrijf.  Het Diksmuids schepencollege keurde deze kapvergunning goed maar ging hiermee wel in tegen het advies van de milieuraad.  Gunther Claes (Groen) diende ook nog een bezwaarschrift tegen Diksmuides beslissing in bij de bestendige deputatie.  Maar de eigenaar heeft uiteindelijk niet gewacht op een uitspraak en heeft nu zelf zijn kapvergunning ingetrokken. Groen juicht deze beslissing toe want voor haar is hiermee een klein maar waardevol bos gered.  Maar schepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) vreest dat dergelijke acties tegen het kappen van bomen er alleen maar voor zullen zorgen dat niemand nog een boom zal willen planten.

Voor Erik Eloy, regiovoorzitter van Groen Westhoek, was dit een stukje waardevolle natuur met 80-jarige bomen dat dreigde verloren te gaan. En dat zouden er 24 zijn, wat meer is dan wat in de vergunning staat. Hij maakt verder de bedenking dat Diksmuide wat meer mag doen voor zijn bomenbestand want in 2019 werden er slechts  128 bomen aangeplant terwijl er ook nog eens 50 werden gekapt.
Diksmuids gemeenteraadslid voor Groen Gert Maertens vraagt tenslotte dat Diksmuide wat meer waardering zou tonen voor de inzet van de mileuraad wiens advies in dit dossier genegeerd werd.  Zo kunnen er volgens hem onrechtmatige kapvergunningen vermeden worden.

Maar in een reactie onderstreept Diksmuids schepen van vergunningen Marc Deprez dat de betrokken bomen geen deel uitmaken van het kasteelpark zelf zoals Groen laat uitschijnen maar wel op industriële grond staan.  De Diksmuidse schepen weerlegt ook de beschuldiging van de indiener van het bezwaarschrift, Günther Claes, dat hij zich niet terdege zou ingelicht hebben.  De door Diksmuide afgeleverde kapvergunning was immers onderbouwd door een advies van het Agentschap Natuur & Bos (ANB) dat overigens slechts spreekt over een aanvraag voor het rooien van 8 hoogstammige bomen.  Het advies van ANB stelt verder ook dat met deze kapvergunning de natuurwaarden van het vogelrichtlijngebied IJzervallei waarin het perceel gelegen is,  niet geschaad worden.

Maar hoe uiteindelijk de bestendige deputatie zou oordelen over deze kapvergunning, dat is een vraag waarvan we het antwoord nooit zullen kennen vermits de eigenaar nu zelf zijn vergunningsaanvraag heeft ingetrokken. (DLD)