Bij het begin van deze bestuursperiode heeft Diksmuide de toeristische-recreatieve kaart van het water getrokken. Volgens burgemeester Lies Laridon hebben immers alle Diksmuidse toeristische attracties een band met water. En daarin past ook de uitbreiding van het houten fiets- en wandelpad dat nu reeds loopt van de Dodengang tot aan warenhuis Delva. Nu werd ook het gedeelte tussen de Hoge Brug en de Pax-poort in gebruik genomen. Hierbij werd gebruik gemaakt van hardhout uit Centraal-Afrika en dat zorgt voor kritische vragen bij Diksmuideling Andy Vermaut die EU Klimaatpact Ambassadeur is.
Deze nieuwe doorsteek, die onder de Hoge Brug loopt moet ervoor zorgen dat fietsers en wandelaars ongestoord de Dodengang en de Ijzertoren, Diksmuides twee iconische WOI I-sites kunnen ontdekken. Daarnaast worden ook de vier bestaande pontons bij de veerdiensten beter toegankelijk gemaakt en er komen ook extra rustpunten dicht bij het water bij de Muidebrug, de Calvarieberg en aan de Paxpoort. Het deel van het pad tussen de Paxpoort en de Hogebrug is inmiddels afgewerkt, de rest volgt na het bouwverlof.
Bij de aanleg van het pad werd gekozen voor duurzaam hardhout uit Centraal-Afrika met FSC-label. Dat staat volgens burgemeester Laridon garant voor duurzaam bosbeheer. Zo komen er volgens haar vijf bomen in de plaats van elk geveld exemplaar. Daarnaast is er ook aandacht voor de lokale gemeenschap door de creatie van extra werkgelegenheid.
Maar volgens Diksmuides EU Klimaatpact Ambassadeur Andy Vermaut roept de keuze voor duurzaam hardhout uit Centraal-Afrika vragen op. Zo brengt het transport over dergelijke afstand al een aanzienlijke ecologische voetafdruk met zich mee. Bovendien heeft hij zijn twijfels bij de gestelde garanties van de FSC-certificering. Voor hem had de keuze voor lokaal hout een betere milieubalans opgeleverd. Hiermee had men meteen ook de lokale economie ondersteund. Volgens Andy Vermaut klinkt de bewering van burgemeester Laridon dat deze investering zorgt voor extra wergelegenheid in Centraal-AFrika nobel maar doet dit niets voor de werkgelegenheid in Vlaanderen in het algemeen en in Diksmuide in het bijzonder.
De integrale kritische kijk van Andy Vermaut op dit project leest u in onze rubriek Manehoekje. (DLD)