Eind oktober is reeds een pijnlijke periode voor nabestaanden omdat op menig graf het bloemstuk wordt ontvreemd. Maar dit jaar zijn grafschenners nog heel wat driester tewerk gegaan. Op het kerkhof van Diksmuide werden bij verschillende graven van oud-strijders de emblemen verwijderd die voorbijgangers eraan herinneren dat er een oud-strijder ligt begraven. Vandaag wordt klacht neergelegd bij politie Polder. Intussen wordt een oproep gelanceerd opdat iedereen die een dergelijk embleem ziet dat te koop wordt aangeboden, hiervan melding zou maken bij de politie.

Bij het jaarlijks onderhoud van de graven van zijn ouders en grootouders moest Diksmuideling Paul Claus tijdens het weekend vaststellen dat er grafschenners aan het werk waren geweest op het deel van het kerkhof van Diksmuide waar de oud-strijders uit de eerste wereldoorlog begraven liggen. Op meerdere graven ontbraken de specifieke emblemen (inzet foto) voor de oud-strijders, ook bij het graf van zijn grootvader die er sinds 1971 begraven ligt. Met een elektrische beitel werden de emblemen los gekapt uit de houders die meestal los op de grafsteen staan (foto). Een aanslag post-factum op mensen die zich met hun leven hebben ingezet voor het land.
De dieven waren daarbij duidelijk voorbereid en wisten wat ze wilden : ze kozen er de mooiste emblemen uit, emblemen met roestvorming werden overgeslagen. Het is volgens Paul Claus niet uitgesloten dat ze een collectorwaarde hebben en dat de grafschennis er enkel is uit winstbejag. Wanneer dit gebeurde is moeilijk vast te stellen maar de sporen van de beitel wijzen volgens Paul Claus op iets recent.

De emblemen bevatten de tekst “Hier rust een oud-strijder – voorbijganger gedenk hem”. Centraal staat ook het kenteken van de Nationale Strijdersbond (NSB) : een Maltezerkruis, waarachter twee gekruiste zwaarden waarop een soldatenhelm ligt. Als basis is tenslotte de Belgische driekleur aangebracht. De meeste emblemen staan intussen meer dan een halve eeuw bij de graven van de strijders. Het is dan ook een te betreuren euvele daad zonder enige respect voor wat deze oud-strijders voor hun land hebben gedaan. Daarenboven bestaat de vrees dat de grafschenners niet alleen in Diksmuide aan het werk zullen gaan. Alle NSB-besturen worden dan ook, in de aanloop naar de wapenstilstandsdag van 11 november, opgeroepen de graven van oud-strijders te controleren.
Tenslotte betreurt Paul Claus nog dat ook in Diksmuide het funerair erfgoed niet langer veilig is. Een verhoogd toezicht door stadswachters is nodig. Mogelijks kunnen ook een camera en een betere omheining voor enige afschrikking zorgen. (DLD)