2020 moest het jaar zijn van Feniks, de herdenking van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog. Het coronavirus zag dat echter anders. Hierdoor moest ondermeer het spektakel dat op 20 mei op de Grote Markt moest doorgaan, uitgesteld worden tot in mei 2021.  Toch wordt niet alles geannuleerd. Zo lanceert men twee Feniksfietsroutes :  Feniks Oost (37 km) en Feniks West (39 km).  Deelnemers kunnen ontdekken hoe de 14 dorpen na de eerste wereldoorlog uit hun as herrezen.  Maar men kan ook zien dat de woonkernen van Oostkerke en Kaaskerke op een andere plaats werden heropgebouwd.  De infoborden bij de dorpsonthaalpunten geven de geschiedenis per dorp weer en tonen de wederopbouwtijd in het bijzonder.  En er is ook een wandelroute van 3 kilometer door het centrum en vanaf maandag 8 juni is ook de Feniks-expo te bezoeken op het stadhuis.

De fietsroutes werden uitgestippeld op het fietsnetwerk Westhoek. Voor wie deze fietsroutes wil downloaden : klik hier.  Daar vindt men trouwens ook alle info over de 3 kilometer lange Feniks wandelroute door het centrum.  En men kan uiteraard ook terecht in het toerismebureau op de Grote Markt dat sinds vorige week opnieuw open is.

En vanaf 8 juni zal ook de Feniks-expo te bezoeken zijn in ondermeer de nieuwe tentoonstellingsruimte op de zolder van het stadhuis.  Deze expo toont dat het heropleven van de stad en de streek na 1918, niet enkel een verhaal was van herbouwen met stenen. Het is ook het herleven van mensen. Niet alleen huis en land waren zwaar geteisterd door de Eerste Wereldoorlog. Men kan er het verhaal volgen van drie pioniers, prille, nieuwe Diksmuidelingen, hoe zij hun leven hier weer op de rails kregen. Commissaris Focke wil orde in dit verwoeste wilde westen, handelaar Missiaen laat de lade rinkelen door de eerste fronttoeristen en de jonge Celestine laat het leven openbloeien midden het verrijzende Diksmuide.
Men kan hun verhaal ontdekken tijdens een emotionele tocht doorheen de Expo Feniks die een multi-mediale en multi-emotionele beleving moet worden.
Deze expo is gratis te bezoeken tussen 10 uur en 16 uur maar reservatie is wel verplicht.  Dit kan telefonisch 051/79.30.50 of via mail toerisme@diksmuide.be Ingang via de toeristische dienst. (DLD)

foto : ruïnes van de kerktoren