Na 175 jaar stopt de Esense Harmonie De Eendracht ermee. Ook in Esen ontsnapt men niet aan de algemene tendens : steeds minder (jonge) muzikanten vinden de weg naar de plaatselijke harmonie waardoor het muziekkorps niet meer kon functioneren. Met spijt in het hart heeft het bestuur dan ook, in samenspraak met de muzikanten, beslist de handdoek in de ring te gooien.

Terwijl Diksmuides academie nooit eerder zoveel leerlingen telde, krijgen steeds meer muziekkorpsen het moeilijk om het hoofd boven water te houden.  Jonge muzikanten voelen zich steeds minder aangetrokken tot deze vorm van samen musiceren.  Vooral wandelconcerten en muzikale uitstappen kunnen nog weinig jonge musici bekoren.  Hierdoor verdwijnt nu dus ook de Esense Eendracht na 175 jaar uit het straatbeeld, een verarming voor de Esense gemeenschap is een feit.
Eind augustus werd nog een play-in georganiseerd om het 175-jarig bestaan van De Eendracht te vieren. (foto repetitie uit archief)  Maar dit was volgens Werner Verheecke van het Esens bestuur enkel mogelijk dankzij de medewerking van vrienden-muzikanten die de harmonie een warm hart toedragen.  Hierdoor kon men toch spreken van een geslaagd evenement.  Intussen waren uitstappen voor het Esens korps al langer niet meer haalbaar en ook de repetities werden steeds minder regelmatig bijgewoond.  De laatste jaren werd dan ook nog slechts om de twee weken gerepeteerd.  Maar ondanks dit regime moest men toch vaststellen dat er slechts een tiental muzikanten opdaagden, de verdere uitbouw van het muziekkorps was dan ook niet meer haalbaar.  Na evaluatie van het voorbije muzikale jaar en de algemene werking besliste het bestuur dan ook om een punt te zetten achter de werking van de harmonie.
Deze beslissing werd volgens Werner Verheecke genomen met pijn in het hart.  Het bestuur vond dat ze met deze minimale muzikale bezetting de beoogde kwaliteit niet kon geleverd worden.  De Eendracht eindigt dan ook liever in schoonheid, beter dan het spreekwoordelijke “jaar te veel”.  Bij dit afscheid wordt iedereen, van stichtende leden, over bestuursleden, voorzitters, secretarissen, dirigenten, muzikanten tot de harde werkers achter de schermen tussen 1844 en 2019 bedankt voor de gedrevenheid, het engagement en de inzet. (DLD)