Vandaag mogen vijf laatstejaarsleerlingen van de Diksmuidse school ’t Saam campus Cardijn deelnemen aan de Greenpower formula 24′ competitie.  Daarin nemen verschillende scholen het in een heuse race tegen elkaar op met hun eigen gebouwde elektrische wagen.  Dat gebeurt op het kartingcircuit van Genk.  Voor Boris Hollevoet, Biaggi Gadeyne, Enrico Demey, Martijn Vlaemynck en Toon Van de Wiele is het meteen het einde van een project dat startte bij het begin van het schooljaar.  Het werd meteen hun eindwerk voor de richting Industriële Wetenschappen dat ze volgen aan de Cardijnlaan. Maar volgens leerkracht Pieter Vulsteke komt er volgend schooljaar nog een vervolg aan dit project.

De vijf leerlingen werkten tijdens het voorbije schooljaar als één team aan hun eindwerk.  Ze maakten een studie met daaraan gekoppeld de bouw van een werkend prototype van een kleine elektrische wagen.  En deze moest ook voldoen aan een aantal voorwaarden om vandaag te kunnen deelnemen aan de race.  Daarom lieten de leerlingen zich ook bijstaan door verschillende experten.  Zo kregen ze bij VDAB Brugge uitleg bij een afgewerkte wagen, bij VDL-bussenbouwer in Roeselare kregen ze info over de werking van een elektrische bus, er werden proeven uitgevoerd aan de Brugse technologiecampus van de KUL en tenslotte werd ook nog een bezoek gebracht aan Volvo Car in Gent waar ze kennis konden maken met de productie van een elektrische wagen. Daarnaast kregen ze ook nog sponsorsteun van verschillende bedrijven in de regio.
De deelname aan de race van vandaag is uiteraard de kroon op het werk.  En ook al is ook hier deelnemen belangrijker dan winnen omdat ze er vooral ervaring willen opdoen, toch hopen ze ook een goed resultaat te kunnen neerzetten.  Maar de leerlingen van ’t Saam campus Cardijn hebben alvast een opmerkelijk resultaat neergezet door als één van de weinige scholen, als het al niet de enige is, al na één schooljaar deel te kunnen nemen aan deze race.
Volgens leerkracht aan de richting Industriële Wetenschappen Pieter Vulsteke is het de bedoeling om volgend schooljaar met andere leerlingen de efficiëntie van de wagen te verbeteren.  Zo is het de bedoeling een tweede prototype carrosserie te ontwerpen waarbij al gedacht wordt aan een ontwerp in polyester dat lichter en meer aerodynamisch kan zijn.  Verder wil men op de verbeterde versie sensoren plaatsen en een kleine boordcomputer inbouwen.  Dat laatste zou dan kunnen gebeuren in samenwerking met een hogeschool of universiteit.
Maar eerst is er dus vandaag de race van het eerste prototype.  Wie het team wil volgen, kan hiervoor terecht op de eigen website van het project : www.tsaamracingteam.com. (DLD)