In deze bijdrage vindt u regelmatig een update met de laatste ontwikkelingen rond het Coronavirus in Diksmuide.

13.8.2020

Ook al zien de cijfers er voor Diksmuide voorlopig nog steeds prima uit, toch is gezien de nadrukkelijke blijvende aanwezigheid van het coronavirus volgens het stadsbestuur de organisatie van grootschalige evenementen waarbij social distancing moeilijk na te leven valt, op dit moment niet aan de orde. Daarom werd beslist om de Mivos-triatlon, de fairtrade avondmarkt en de landbouwdag dit jaar niet te organiseren.
Behekst Diksmuide, het jaarlijkse evenement tijdens Halloween zou dit jaar vervangen worden door ‘Wondernacht’. Het evenement zou in combinatie met de Nacht van de Duisternis georganiseerd worden op 10 oktober. Maar voor dit nieuw evenement werd ook besloten om dit op te schuiven naar 2021.
Tenslotte wordt ook het afsteken van vuurwerk verboden.  Verschillende feestcommissies beslisten overigens de afgelopen maanden al zelf om hun dorpskermis te annuleren of aangepast te organiseren. Diksmuide laat de kermissen nog steeds toe, maar ziet er door middel van overleg met de betrokken vrijwilligers op toe dat de evenementen volledig coronaproof georganiseerd worden. En dat betekent alvast zonder vuurwerk.

6.8.2020

De nieuwe cijfers van de Zorgatlas geven aan dat er in Diksmuide 6 mensen positief testten op Covid-19. Het gaat om mensen uit drie verschillende gezinnen. Twee personen liepen een besmetting op in het bedrijf (buiten Diksmuide) waar ze werken en besmetten hun gezinsleden. Een andere persoon testte positief na een reis, maar besmette niemand anders.  De gezinnen, die eerder beperkte sociale contacten hebben, volgen de verplichte quarantaine zeer goed op. Aangezien de besmettingshaarden heel precies in kaart gebracht zijn en de situatie goed opgevolgd wordt, is er volgens burgemeester Laridon geen reden tot paniek en zijn er geen aanvullende maatregelen voor héél de bevolking nodig.  Waakzaamheid is wel nodig en Diksmuide roept op om de opgelegde maatregelen strikt op te volgen om zo de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Bewaar steeds de afstand van 1,5 meter van elkaar en beperk de contacten tot de bubbel van vijf extra mensen buiten het gezin. Draag een mondmasker op plaatsen waar het verplicht is (in winkels, horeca tot je neerzit) of op drukke plaatsen waar je de 1,5 m niet kunt respecteren.

30.7.2020

Het stadsbestuur besliste in het crisisoverleg om Zomerse Vrijdagen en Ment tv summertour (begin september)  te schrappen van de zomerkalender. Aanvankelijk werd de Ment tv Summertour uitgesteld tot begin september, maar door het stijgend aantal besmettingen lijkt dit niet verstandig dit te laten doorgaan.  Ook de Zomerse Vrijdagen kunnen mogelijk wat volk op de been brengen. Wim Soutaer en Belle Perez stonden hier onder meer nog op het programma. Het stadsbestuur wil volgens burgemeester Lies Laridon geen risico nemen.  De overige programmatie is helemaal coronaproof en kan wel veilig doorgaan.
Dankzij de inspanningen van de Diksmuidelingen scoort onze stad trouwens een goed rapport. Er zijn de laatste zeven dagen geen besmettingen vastgesteld. Het stadsbestuur is dan ook trots op haar inwoners. Het is nu belangrijk om de inspanningen vol te houden.

Ook de organisatoren van de 24 Uren van Leke hebben intussen hun evenement van komend weekend afgelast.

07.07.2020

Kermissen mogen opnieuw georganiseerd worden.  Diksmuide heet dan ook, ter gelegenheid van de zomerkermis, de foorkramers opnieuw welkom van vrijdag 17 tot dinsdag 21 juli op de Grote Markt. Diksmuide staat in voor een veilige organisatie met richtlijnen, de foorkramers die een mondmasker moeten dragen, zijn verantwoordelijk voor hun eigen attractie met handgels, ontsmetting en een circulatieplan.
Door de komst van de kermis zijn er verschuivingen in het vast zomerprogramma : de fietsenhippodroom, de filmmarkt, circus Dixmuda, moving mondays en kinderstreken verhuizen eenmalig naar het Schoolplein. De boerenmarkt en maandagmarkt verhuizen naar de rijweg langs de markt en de Koning Albertstraat en de kioskconcertjes, huifkartochtjes en Zomerse Vrijdagen gaan door zoals gepland. Beiaardklanken gaat niet door op 19 juli.  Tijdens de zomer strijkt ook zomerbar Dixmutha neer op de Grote Markt. De bar wordt in de foor geïntegreerd.

De zomerfoor is open op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag tot 1 uur ‘s nachts.  Op de familiedag op dinsdag is dat tot 22 uur.

Na het vertrek van de foorreizigers dinsdagnacht, zal vanaf woensdag 22 juli het corona-zomerprogramma hernemen als voorzien.

01.07.2020

De foorkramers krijgen een maand vroeger dan eerst voorzien, opnieuw de toelating om hun kermisattracties op te stellen.  Het stadsbestuur heeft nog niet beslist of dit ook in Diksmuide zal gebeuren, of bijgevolg de jaarlijkse kermis tijdens het weekend van 18 tot 20 juli zal doorgaan. Diksmuide zal eerst overleg plegen met de foorkramers over de mogelijkheden binnen de te volgen richtlijnen.

30.06.2020

Het Wiener Circus, dat sinds de lockdown noodgedwongen in Diksmuide verblijft en tot dusver zijn wagens kon zetten op domein Zonnestraal, is nu verhuisd naar een terrein naast het nieuw recyclagepark op de industriezone Heernisse.  Zo wordt tijdens de zomermaanden plaats gemaakt op Zonnestraal voor de speelpleinwerking.  Deze circusartiesten zullen deze zomer iedere zondagnamiddag tussen 13 uur en 17 uur gratis te zien zijn op de Grote Markt met acrobatische, grappige en muzikale circusacts.

25.06.2020

Voorzitter Johan Van Eecke van de Keiemse feestcommissie, laat weten dat eind augustus zowel de smulmarkt als de jaarlijkse kermis niet zullen doorgaan in Keiem.  De opgelegde maatregelen laten immers niet toe de spontaniteit, het feesten en de gezellige massa te laten ervaren.  Maar na dit noodzakelijk sabbatjaar hopen ze dat de Keiemse samenleving opnieuw sterk en gezond mag zijn om alle evenementen, ook deze van de verenigingen, opnieuw te laten doorgaan.
Ook Rik Decoster, organisator van Dwars door Keiem, laat weten dat zijn organisatie dit jaar niet zal doorgaan.  Maar ook zij zullen er volgend jaar hopelijk terug zijn.  Intussen werd dit voorjaar al een cheque van 2.175 euro met de opbrengst van de editie van 2019 overhandigd aan het kinderkankerfonds.

18.06.2020

Op 1 juli opent familiezwembad De Pluimen opnieuw de deuren. Zwemmers kunnen maximum 1 uur zwemmen en het aantal zwemmers is beperkt tot 80 zwemmers per uur, verspreid over het 25-meterwedstrijdbad, het sterrenpeuterbad en het multifunctioneel bad.  Vijf minuten voor het einde van een tijdsblok moeten zwemmers het zwembad verlaten om onnodig contact tussen zwemmers te vermijden. De douches kunnen na het zwemmen niet gebruikt worden.
Zwemmen kan echter voorlopig enkel op afspraak. Vanaf maandag 22 juni start de stedelijke sportdienst met de inschrijvingen. Bellen kan hiervoor naar 051/79.33.00.
Ook de gloednieuwe ligweide opent vanaf 1 juli. Zwemmers kunnen er zonnekloppen of uitrusten na een zwembeurt. De ligweide is uitgerust met 15 ligbedden en 15 stoelen. Zonnekloppers moeten verplicht een eigen badlaken gebruiken.

12.06.2020

Het tweede leerjaar van de Woumense vrije basisschool is voor 2 weken in quarantaine geplaatst nadat een leerling, wellicht buiten de schoolmuren, een besmetting met het Corona-virus heeft gelopen.  Dat meldt Het Nieuwsblad.  De leerling heeft wel geen ziekteverschijnselen.  Daarnaast testte ook geen enkele leerling of leerkracht positief.

08.06.2020

Een leerkracht en twee leerlingen van ‘t Saam campus Cardijn moeten twee weken in quarantaine nadat zaterdag bleek dat één van de leerlingen postief had getest op Covid-19.  Dat zou hij evenwel buiten de school hebben opgelopen.  Door het installeren van de zogenaamde bubbels kon de uitbraak in de school beperkt worden tot dit drietal.  Wel werden zondag leerlingen en hun ouders die les hadden in dezelfde zone hiervan verwittigd met dringend verzoek hun gezondheidstoestand goed op te volgen.  Maar vermits deze overige leerlingen nauwelijks of geen contact hadden met de besmette leerlingen, mogen zij wel naar school blijven gaan.  Wel vraagt de school de sociale contacten te beperken en altijd een stoffen mondmasker te dragen bij het verlaten van de woning.  Ook de overige maatregelen moeten nauwgezet opgevolgd worden.

02.06.2020

Deze week gaat de GO Basisschool aan de Grauwe Broedersstraat opnieuw open voor alle leerlingen.  Vandaag zal het team op de facultatieve verlofdag nog alles van de noodopvang terug zetten en de klassen klaar maken.  Vanaf woensdag worden dan de 14 bubbels ontvangen die elk hun aparte speelplaats krijgen.  En er wordt nog meer aangepast.  Zo heeft de school nu 7 poorten waar de leerlingen volgens klas binnen komen.  Verder kon ook sanitair per speelsplaats worden voorzien dankzij de tussenkomst van ouders en de financiële steun van het oudercomité.  Deze laatsten hebben volgens directeur Charlot Van D’huynslager ook nog gezorgd dat iedere speelplaats een wastafel krijgt waarvan er eentje kon bemachtigd worden via het legerkamp van Lombardsijde.  Tenslotte werden, om alle leerlingen voldoende schaduw te kunnen bieden of ze de mogelijkheid te geven om te schuilen, door tussenkomst van de Diksmuidse scouts van Zannekin nog een aantal legertenten op het schooldomein geplaatst.

31.05.2020

Dit jaar op pinkstermaandag 1 juni niet de extra feestelijke jaarmarkt, geen Boter- en Kaasfeesten.  Wel is er volgens burgemeester Lies Laridon een gewone marktdag, bijgevolg zonder extra kramen en zonder animatie, nog steeds in overeenstemming met de richtlijnen van het ministerieel besluit.

Normaal dansen de dansers van de dansschool El Sanscha op pinkstermaandag de hele dag op de Boter – en Kaasfeesten. Omdat de dansers het dansen zo missen en om de bewoners van de woonzorgcentra een hart onder de riem te steken, gaan de dansers van El Sanscha op pinkstermaandag om 15.15 uur dansen op het binnenplein van WZC de Zilvervogel.

21.05.2020

Een bewoner van WZC Yserheem heeft positief getest.  Hierdoor is intussen alle bezoek afgelast.  Alle families werden geïnformeerd.  Intussen is er nu wifi in alle kamers en werd ook 10 iPads geleverd om familiecontacten te onderhouden in vervanging van het fysiek bezoek.

De bib heropent vanaf 27 mei. Wel zullen internetcomputers, printers, kopiemachines, kranten of tijdschriften nog niet ter plaatse kunnen geraadpleegd worden.  Ook de publieke toiletten blijven gesloten. Er worden maximum 20 bezoekers toegelaten voor een verblijfsduur van 20 minuten.  Het dragen van een mondmasker wordt aangeraden. Tot eind augustus geldt de zomerregeling voor de openingsuren.
Hoofdbib : ma-di-wo-vr : 10.30 u – 12 u en 16 u tot 18 u. Donderdag : 10.30 u tot 12 u. Zaterdag : 9.30 u – 12 u. Gesloten op feestdagen
Uitleenposten : Leke : dinsdag 16 u tot 19 u.  Keiem en Pervijze : donderdag : 16 u tot 19 u.

De 21 Diksmuidse speelpleintjes gaan terug open.  Ze kunnen bezocht worden van 8.30 u tot 21 u. Er zal een blad zijn met richtlijnen die door de bezoekers strikt moeten gevolgd worden.  Alleen zo kan iedereen van de speelpleintjes en de open ruimte blijven genieten.  De situatie wordt nauw opgevolgd en constant geëvalueerd.

De Ment-TV summertour in juli zal eveneens niet doorgaan.  Er wordt momenteel onderzocht om deze te verplaatsen naar september.

14.05.2020

De VRT-website meldt dat er slechts twee arrondisementen zijn waar er tijdens de coronamaand april geen oversterfte was : Hoei en Diksmuide.

KSA-Torenwacht heeft de 2de editie van haar Front-festival op de weide van de IJzertoren, die voorzien was voor 18 juli, geannuleerd.  Er hadden zich hiervoor al een 1.000-tal geïnteresseerden gemeld.

Op maandagmorgen 18 mei is er na de Corona-lockdown de eerste maandagmarkt en op zaterdagnamiddag 23 mei de eerste boerenmarkt in Diksmuide  Later meer over de organisatie van deze marktdagen op www.eDiksmuide.be

Met 80 aanvragen en 226 pakketten heeft de Fairtradepicknick vanuit ons kot van zondag 24 mei zijn maximumcapaciteit bereikt.  Men kan dan ook niet meer inschrijven.

08.05.2020

Camping IJzerhoeve heeft zowel haar BBQ, voorzien op 27 juni, als de VBRO-radioshow, voorzien op 19 juli, allebei geannuleerd. Maar volgens verantwoordelijke Wendy De Groote wordt er intussen naar de toekomst gekeken want men heeft een nieuwe brochure klaargestoomd en er werden ook twee nieuwe caravans geleverd die nu wel nog eventjes moeten wachten op nieuwe bewoners.

07.05.2020

Markten zijn voorlopig nog niet toegelaten in deze fase. Dat wil zeggen dat er voor 18 mei sowieso geen maandagmarkt of boerenmarkt zal plaatsvinden in Diksmuide. De stadsdiensten bereiden intussen wel de heropstart volop voor. Van zodra markten toegelaten worden door de Nationale Veiligheidsraad zullen beide markten opnieuw doorgaan, met de nodige maatregelen om dit veilig te kunnen organiseren.

Ook in Diksmuide mogen winkels opnieuw de deuren openen vanaf maandag 11 mei. Het stadsbestuur ondersteunt handelaars met affiches, stickers en nadars, om alle maatregelen duidelijk te kunnen communiceren naar klanten.

04.05.2020

De ouderraad van ‘t Saam Campus Cardijn schenkt 1.000 euro als steun bij de aankoop van preventieve beschermings- en ontsmettingsmiddelen die kunnen dienen bij de heropstart van de school op vrijdag 15 mei.

30.04.2020

In overleg met de organiserende partners, de Filmclub, Water&Vuur en vzw De Bron/Natuurpunt, heeft muziekclub 4AD alle activiteiten van het zomerfestival Stad Onderstroom 2020 geannuleerd: dit wil zeggen de zomertentoonstelling, de openluchtfilms, de culinaire en literaire activiteiten en de concerten op maandagavond.
De huidige situatie en de nieuwe coronarichtlijnen van de federale overheid maken het immers onmogelijk om de jubileumeditie van Stad Onderstroom 2020 zoals gepland door te laten gaan. De veiligheid van publiek, artiesten en vrijwilligers blijft hun grootste prioriteit. Met zet nu alles op alles om een spetterend jubileum te vieren in de zomer van 2021!
Verder sluit muziekclub 4AD ook verder de deuren tot maandag 8 juni. Op 4AD’s evenementenkalender vindt men de meest recente status van de evenementen in maart/april/mei/juni terug. Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd. Ook het 4AD-café en de 4AD-repetitiebunkers blijven dicht. Tenslotte kan nog steeds besteld worden bij de 4AD-buurderij.

29.04.2020

Binnen enkele weken krijgt elk Diksmuids gezin zijn gratis mondmaskers en filters die Diksmuide via de federale overheid ontvangt. Voor deze gigantische bedeling zoekt Diksmuide vrijwilligers die mondmaskers in hun buurt of dorp willen bedelen.  Zij kunnen zich aanmelden via www.diksmuide.be of bellen naar het stedelijk contactcenter via 050 79 30 00.

Vanaf 4 mei zijn mondmaskers verplicht op het openbaar vervoer, ook een sjaal of bandana zijn toegelaten. Dankzij donaties van vrijwilligers heeft het stadsbestuur al een beperkte voorraad zelfgemaakte stoffen mondmaskers. Wie gebruik maakt van het openbaar vervoer en geen bandana of sjaal kan gebruiken, kan vanaf 30 april langskomen bij het magazijn (Heernisse 6) voor een mondmasker, op vertoon van een geldig trein- of busabonnement (let op : op vrijdag 1 mei is het magazijn gesloten).

Op 9 april besliste het stadsbestuur om alle eigen evenementen te annuleren tot en met 1 juni. Deze periode wordt nu verlengd tot eind juni, voor alle eigen evenementen en evenementen die door verenigingen, scholen of externe organisaties georganiseerd worden.

Vanaf 4 mei mag er wel opnieuw gevist of geskateboard worden op Diksmuidse bodem. Naast hardlopen en fietsen zijn ook andere contactloze sporten vanaf dan opnieuw toegelaten. Ook de atletiekpiste op het sportdomein De Pluimen zal opnieuw geopend worden. Toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.

Woonzorgcentra Zilvervogel (Woumen) en Yserheem (Diksmuide) zijn ondertussen nog steeds coronavrij. Tests bij alle personeelsleden leverden geen enkele positieve coronatest op.

Ondertussen dienden 373 Diksmuidse zelfstandigen die de deuren moesten sluiten een aanvraag voor een hinderpremie in. Hiervan zijn er al 327 uitbetaald. De compensatiepremie voor zelfstandigen met meer dan 60% omzetverlies kan via VLAIO aangevraagd worden vanaf begin mei.

27.04.2020

De streekintercommunale Westhoekoverleg van 17 Westhoekgemeenten waaronder Diksmuide en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI), hebben de voorbije dagen al bijna 280.000 mondmaskers voor de inwoners van de Westhoek besteld. Deze zullen aan de opgelegde veiligheidsvereisten voldoen.  Het was van groot belang deze bestelling tijdig te plaatsen omdat de leveranciers leveren op basis van de volgorde waarin ze bestellingen binnen kregen.

Enkele weken terug werd het coronavirus vastgesteld bij 6 bewoners en 4 begeleiders van De Lovie in het Begijnhof en De Noortpoorte.  Het crisisteam van De Lovie liet iedereen die effectief ziek was gedurende 14 dagen in volledige quarantaine plaatsen.  Eén bewoner werd ook opgenomen in het ziekenhuis en is daar inmiddels overleden.  Maar ondanks de besmetting met corona blijft het motto van bewoners en begeleiders nog altijd : samen sterk.  Het volledig verhaal leest u dinsdag op www.eDiksmuide.be

26.04.2020

Dit jaar mocht de fairtrade-picknick niet meer doorgaan in de Koning Albertstraat tijdens de Boter- en Kaasfeesten.  Deze zou voortaan doorgaan tijdens de Dag van het Park die nu echter ook afgeschaft is.  Maar de fairtrade-picknick gaat toch door, zij het onder een andere vorm.  De picknick-paketten zullen immers aan huis geleverd worden.  Later meer hierover op www.eDiksmuide.be

Diksmuideling en Waregems deken Henk Laridon draagt de eucharistieviering van de derde paaszondag op vanuit de weekkapel in Waregem.  Deze kan gevolgd worden via youtube. (klik hier)

23.04.2020

In Diksmuide zijn de doe-het-zelfzaken Delva, Stock Vermeersch en Gamma opnieuw open.  Zij voldoen volgens burgemeester Lies Laridon aan de opgelegde voorwaarden.  Wel kunnen bepaalde afdelingen nog afgesloten zijn.  Zo is bijvoorbeeld de speelgoedafdeling in Stock Vermeersch niet open.

20.04.2020

De Diksmuidse kunstenares Rogette Jonckiere had een opendeur voorzien in haar eigen ateliers en beeldentuin in de Esenweg 83a op 5, 6 en 7 juni.  Maar door de Coronacrisis moet ze deze opendeur noodgedwongen uitstellen.  Deze wordt nu gekoppeld aan het evenement “Buren bij Kunstenaars”  dat zal doorgaan op 7, 8 en 9 mei 2021.

17.04.2020

De Diksmuidse woonzorgcentra Yserheem en Zilvervogel vinden het nog te vroeg om beperkt bezoek toe te laten.  Ook al is de mentale gezondheid van de bewoners belangrijk, toch primeert volgens de besturen de veiligheid.  Daarom heeft burgemeester Laridon een burgemeesterbesluit opgesteld dat bezoekers voorlopig nog weert in de Diksmuidse woonzorgcentra.  Ondertussen doen zowel Zilvervogel als Yserheem het nodige achter de schermen om zich voor te bereiden op beperkt bezoek.  Beide woonzorgcentra zullen bewoners, hun familie en personeelsleden informeren over verdere beslissingen.

De maatregelen voor tuincentra en doe-het-zelfzaken worden versoepeld. Zij mogen volgens de Nationale Veiligheidsraad opnieuw de deuren openen. Maar zolang dit niet in het Belgisch Staatsblad is verschenen kan Diksmuide nog geen richtlijnen meegeven aan de lokale handelaars in deze sector. Het is dus nog even afwachten tot zij effectief de deuren kunnen openen en op welke manier dat zal verlopen.

09.04.2020

Vorige week besliste het stadsbestuur al om het massaspektakel Feniks (over de wederopbouw van Diksmuide na Wereldoorlog I) op 20 mei af te gelasten. Nu annuleert Diksmuide ook alle eigen activiteiten tot en met 1 juni. De voornaamste reden van deze beslissing is het organisatorisch aspect. Het stadsbestuur wil vermijden om grote kosten te maken en veel tijd te verliezen in voorbereidingen die mogelijk tevergeefs zijn. Daarom wacht het bestuur geen nieuwe federale richtlijnen af maar beslist ze proactief om deze niet te laten doorgaan. Dit jaar zijn er dus alvast geen Boter- en Kaasfeesten.
Hieronder een overzicht van de geschrapte evenementen/activiteiten:

–       Praatcafé kankerpatiënten en hun naasten op 20/04/2020
–       Dorpsrestaurants
–       Blokkot paasvakantie
–       Buitenspeeldag op 22/04/2020
–       40 jaar ldc Ten patershove op 25/04/2020
–       Open stadhuis voor leerlingen lager onderwijs – eind april/begin mei
–       Iron Boy & girl op 13/05/2020
–       Babyborrel op cultuursite op 17/05/2020
–       Massaspektakel Feniks op de Grote Markt op 20/05/2020
–       Feniks weekend op 23 en 24 mei
–       Voetbaltornooitjes op 6/05/2020
–       Dag van het Park op 24/05/2020
–       Boter- & Kaasfeesten op pinkstermaandag 01/06/2020 en intronisatie ridders.
–       5de verjaardag van de Klapstoel
–       Mantelzorgcafé
–       Taalbazaar (wel digitaal)
–       Vrouwenklap
–       Alle activiteiten van het ldc
–       Alle clubactiviteiten van het ldc

05.04.2020

Diksmuideling en huidig deken van Waregem Henk Laridon heeft de eucharistieviering van palmzondag opgenomen.  Wie deze H. Mis wil mee volgen en mee vieren : klik hier.

03.04.2020

Deze week werd een halt toegeroepen aan de inzameling van textiel.  Door de vele mensen die thuis de lenteopkuis doen is er een overaanbod aan textiel.  Maar de IVVO (intercommunale voor vuilverwerking) laat weten dat hun verantwoordelijke ophaler voor textiel er logistiek niet meer in slaagt om alle containers nog te ledigen.  Ze roept dan ook iedereen massaal op het textiel zo lang mogelijk thuis te bewaren tot na de coronacrisis.

Diksmuide wil het contact met alleenstaanden, zorgbehoevenden en ouderen onderhouden.  Personeelsleden en vrijwilligers van LDC Ten Patershove bellen nu al een week naar 80-plussers en alleenstaanden met een eenvoudig ‘oeist’ die op vandaag extra belangrijk is.  En nu wil men volgens burgemeester Laridon nog een stap verder gaan.  Men wil nu de vele mooie tekeningen, die kinderen dezer dagen maken, ook bezorgen bij ouderen en alleenstaanden.  Daarom werd bij het stadhuis op de Grote Markt een brievenbus geplaatst.  Alle daarin gestopte tekeningen zullen bezorgd worden bij iemand die wat kleur of een tekening kan gebruiken.   De brievenbus wordt dagelijks geledigd en uit veiligheid blijven de brieven daarna nog drie dagen liggen.  En ook volwassenen die graag tekenen of schrijven mogen een tekening of een gedicht maken en in deze brievenbus stoppen.

Door de coronarichtlijnen van de federale overheid en de opschorting van (inter)-nationale tournees sluit Muziekclub 4AD de deuren t.e.m. zondag 3 mei. Ook het 4AD-café en de 4AD-repetitiebunkers blijven dicht.

De oefeningen fietsvaardigheid met het aansluitend fietsexamen voor de derde graad kunnen niet doorgaan.  Daarom heeft Diksmuide een fietsvaardigheidsparcours van 4,2 kilometer uitgewerkt met start op de Grote Markt.  Ouders kunnen hierop vanaf zaterdag oefenen met hun kinderen, ideaal omdat het nu een pak kalmer is op de weg.  Er zal een bewegwijzering worden aangebracht. Voor onderwijsschepen Marc De Keyrel een ideale voorbereiding voor de laatstejaars uit de lagere school om dan vanaf september met de fiets naar de middelbare school te gaan.
En intussen wordt ook in samenwerking met de scholen de opvang verdergezet die bestemd is voor kinderen van ouders die werken in de zorg, veiligheid, voeding, distributie, kwetsbare gezinnen, …  Op vandaag maken minstens 52 kinderen gebruik van deze opvang.  Wie van dit aanbod gebruik wil maken, moet contact opnemen met de directie van zijn school.

02.04.2020

Normaal had het dossier waarbij SP.a-Open en N-VA de benoeming van Diksmuides burgemeester Lies Laridon betwisten, moeten behandeld worden voor de Raad van State op 27 maart.  Evenwel zijn ook daar, ingevolge de Coronamaatregelen alle zittingen opgeschort tot 19 april.  Een nieuwe datum voor de behandeling is nog niet vast gelegd.

01.04.2020

Serviceclub Kiwanis Diksmuide Yzer, die eerder deze week al 10 laptops bezorgde aan de Diksmuidse scholengroep ‘t Saam, die in het kader van het digitaal afstandsonderwijs ter beschikking werden gesteld aan jongeren uit kwetsbare gezinnen, heeft nu ook laptops bezorgd  aan Annuntiata (Veurne), Atheneum GO Diksmuide, Da Vinci Atheneum Koekelare, Immaculata De Panne, Sint-Martinusinstituut Koekelare, VTI Veurne en Sint-Bernarduscollege Nieuwpoort.  In totaal heeft deze Kiwanisgroep 55 laptops voor een bedrag van 20.000 euro geschonken aan diverse scholen in de Westhoek.

31.03.2020

Vrijdagnamiddag is er door politiezone Polder een controle gebeurd in café De Boltra aan de Wijnendalebaan in Beerst. Naast de cafébazin waren er nog 3 klanten aanwezig. Opvallend is dat de activiteiten langs de achterdeur georganiseerd werden terwijl aan de voorzijde alles gesloten bleek te zijn. Volgens burgemeester LIes Laridon kreeg men hierrond al enkele dagen signalen uit de buurt. Er zijn processen-verbaal opgemaakt.  Het is nu aan de procureur om te beslissen wat daarmee gebeurt.

29.03.2020

Ook in Diksmuide registreren we veel solidariteitsacties, ook Diksmuide wil samen door deze periode gaan.  Maar toch ook af en toe een valse noot.  Zo noteerden we het verhaal van Diksmuidelingen die in deze periode van gesloten winkels er toch in slaagden een bloemetje op de kop te tikken.  Daarmee konden ze het graf van een geliefde wat opfleuren.  Tot ze ‘s anderendaags op het Diksmuids kerkhof moesten vaststellen dat het bloempotje alweer verdwenen was.  Wat niet hamsteren heet, wel ontvreemden.  Of hoe zelfs de doden en hun nabestaanden in deze Coronatijden niet ontzien worden …

28.03.2020

Naar aanleiding van de verlenging van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad tegen de verspreiding van het Coronavirus tot en met zondag 19 april tot het einde van de paasvakantie, en een verdere mogelijke verlenging tot en met zondag 3 mei, doet het Diksmuids stadsbestuur nog volgende mededelingen :

Toegestane recreatie
Wandelen, fietsen en lopen is verder toegestaan, maar wel vanuit en terug naar je woning. Je verplaatst je hiervoor niet met de wagen.

Buitenspeeldag
De Buitenspeeldag van woensdag 22 april wordt geannuleerd. Deze annulatie gebeurt overal in Vlaanderen.

Massaspektakel Feniks uitgesteld
Het massaspektakel van 20 mei over Feniks, de wederopbouw, wordt met een jaar uitgesteld. Nieuwe datum is 12 mei 2021. Dit komt omdat de repetities en voorbereidingen niet kunnen worden verdergezet.

Blijf voldoende afstand houden
Ook al vragen we veel van iedereen, het is belangrijk om deze maatregelen vol te houden. Enkel zo krijgen we het coronavirus onder controle. Houd steeds de afstand van 1,5 meter van elkaar. We hebben het geluk om in een groene stad vol natuur te wonen. We geven aan onze inwoners de tip om nabij de woning buiten te komen en te genieten van ons groen landschap. Ook de IJzerboomgaard blijft open voor Diksmuidelingen.

Vissen is niet toegelaten
Heel wat mensen vragen zich af of vissen nog is toegestaan. Als we de richtlijnen erbij nemen, dan lezen we dat op vlak van recreatie enkel wandelen, lopen en fietsen is toegestaan. Vissen is dus tot nader order niet toegelaten.

27.03.2020

De Diksmuidse N-VA-fractie heeft gevraagd de digitale gemeenteraad van komende maandag uit te stellen.  Deze druist volgens haar fractieleider Koen Coupillie in tegen de richtlijnen van de voogdijoverheid met betrekking tot het virtueel vergaderen.  Meer hierover leest u ook in onze aangevulde bijdrage van vandaag : Coronavirus bedreigt Diksmuidse oppositie en N-VA vraagt uitstel gemeenteraad

26.03.2020

Volgens Diksmuids deken Wilfried Jonckheere zal er pas eind maart duidelijkheid komen rond de eerste communie en het vormsel.  Hiervoor zullen de Vlaamse bisschoppen een interdiocesane richtlijn uitwerken.
Intussen luiden iedere avond om 20 uur de klokken van de Sint-Niklaaskerk.  Dit is de parochiale deelname aan het applaus voor het medisch personeel.  Men is hiermee maandag gestart en bedoeling is dit aan te houden zolang de huidige noodsituatie duurt.

Tuindersvereniging TuinHier heeft, tot nader bericht, al haar activiteiten afgelast.

25.03.2020

Diksmuides burgemeester Lies Laridon heeft ieder gezin een brief bezorgd met de oproep om solidair te zijn met de meest kwetsbare inwoners : zorgbehoevenden moeten noodgedwongen thuis blijven en zijn niet in staat om boodschappen te doen, alleenstaanden dreigen sociaal geïsoleerd te raken, …  Wie mee wil stappen in solidariteitsacties kan hiervoor de stadsdiensten contacteren via 051/79.30.00 of mail corona@diksmuide.be.  Ze roept de inwoners ook op om buren en anderstaligen die niet online actief zijn, op de hoogte te brengen van belangrijk nieuws.

Nachtraafbrouwer Lieven Onraedt gaat vandaag de inwoners van de Diksmuidse WZC’s Yserheem en Zilvervogel, die in quarantaine zitten, trakteren met één van zijn Nachtraafbieren.

Zondag 22 maart stelden inspecteurs van politiezone Polder vast dat het café Den Engel in de Kiekenstraat – ondanks het federaal opgelegde verbod tot opening – toch geopend was, en er zich 3 mensen in het café bevonden. Daarom gaat de burgemeester over tot de verplichte sluiting van eet- en praatcafé Den Engel, wegens het overtreden van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden.  Café Den Engel moet verplicht sluiten met onmiddellijke ingang, dit tot en met zondag 5 april. Indien de federale overheid de coronamaatregelen voor de horecasector verlengt, dan wordt de verplichte sluiting van café Den Engel automatisch verlengd.

24.03.2020

Op 2 mei zou met een slotmaaltijd de Boterronde die met acties geld inzamelt voor goede doelen, afgesloten worden.  Maar door de Corona-maatregelen heeft oprichter en bezieler Luc Dewulf beslist alle evenementen rond het einde van de Boterronde te verplaatsen naar 2021.

Het provinciedomein IJzerboomgaard is opnieuw te bezoeken, maar enkel om te wandelen of te fietsen.  Maar bedoeling is wel dat het domein enkel bezocht wordt door lokale mensen die te voet of met de fiets kunnen komen, maar dus niet van kilometers ver komen met de auto.

23.03.2020

Kunnen er door de Corona-maatregelen momenteel geen eucharistievieringen meer opgedragen worden in de Sint-Niklaaskerk, toch blijft deze kerk nog altijd open voor een persoonlijk gebed.  Wel onderstreept deken Wilfried Jonckheere dat daarbij ook de sociale distance van 1,5 meter in acht moet worden genomen.  Verder is er ook in de kerk nog steeds de mogelijkheid voor een uitvaart, zij het wel in intieme kring waarop enkel de dichtste familie aanwezig kan zijn.
Intussen is ook bekend geraakt dat er tijdens de Goede Week ook geen publieke Paas- of andere liturgische diensten zullen doorgaan.

22.03.2020

Ook voor de vierde zondag in de vaste vasten draagt Diksmuideling Henk Laridon die momenteel deken is in Waregem, de eucharistieviering online op.
Wie deze H. Mis wil volgen : klik hier.

20.03.2020

Het provinciedomein IJzerboomgaard is nu ook sinds vrijdagmiddag 20.3 gesloten.  De provinciedomeinen blijven gesloten tot 5 april.

eDiksmuide vraagt ook zijn bezoekers om vandaag, vrijdag 20 maart, om 12 uur gepaard gaand met een applaus een wit laken, witte handdoek, een witte … buiten te hangen als teken van dankbaarheid voor de inspanningen die de zorgverstrekkers doen tijdens deze Corona-crisis.  En laat gerust alles nog wat hangen, zo zien zorgverstrekkers die straks naar huis of naar hun werk gaan dat de Diksmuideilngen solidair met hen zijn en aan hen wordt gedacht.

19.03.2020

Door de Corona-crisis is ook de lentezitting van ‘t Manneke uit de Mane, die voorzien was op 26 april in Veurne, uitgesteld tot in 2021.  De exacte datum moet nog vastgesteld worden.  Intussen maakt de orde al een afspraak voor een hopelijk coronavrije herfstzitting in Diksmuide.

Politiezone Polder doet oproep rond voorjaarsschoonmaak
Sedert vrijdag 13 maart werd de politiezone Polder samen met de collega’s van de brandweerzone Westhoek ondertussen tien maal opgeroepen voor onopzettelijke brandstichting.  Deze onopzettelijke brandstichting bevatten zowel woning- als bedrijfsbranden.  Zowel slecht functionerende zonnepanelen als oververhitte schoorstenen en  onoplettendheid waren hiervan de oorzaak.
Tevens werden de hulpdiensten diverse malen opgeroepen voor het verbranden van (tuin)afval.  Door het coronavirus lijkt de voorjaarsschoonmaak en alles wat hierbij hoort vroegtijdig begonnen.
De politiezone Polder roept daarom op om dubbel voorzichtig te zijn en alle regels in verband met het maken van vuur te respecteren. Door het coronavirus worden de hulpdiensten immers nu al op de proef gesteld en kan deze extra te vermijden belastingzowel voor politie als brandweerdiensten die ook de dienst 100 leveren absoluut gemist worden.
Men vraagt dan ook iedereen om alle richtlijnen van de overheden op te volgen.
Voor contact genomen met de brandpreventieadviseur van de brandweer Westhoek : https://brandweerwesthoek.be/preventie/brandpreventieadviseur/
Info over een rookmelder in huis : https://www.vlaanderen.be/rookmelders-verplicht-in-woningenhuurwoningen-en-kamers
Regel Vlaamse overheid voor verbranden van afval : https://brandweerwesthoek.be/preventie/brandpreventieadviseur/
Regels Diksmuide ivm afvalverbranding : https://www.diksmuide.be/product/2412/verbrand-geen-afval

Politiezone Polder past haar verkeerscontroles, inclusief de snelheidscontroles, aan naar de omstandigheden. De controles worden niet afgeschaft maar zijn op vandaag niet prioritair.

18.03.2020

Diksmuide heeft de gevolgen van de verstrengde maatregelen van de nationale veiligheidsraad voor haar stad op een rijtje gezet :
–       Zowel de boerenmarkt als de maandagmarkt worden afgelast.
–       De Paasfoor wordt afgelast.
–       De vakantiekampen in de paasvakantie gelasten we af.
–       Blokkot wordt niet opgestart.
–      Gemeenteraad en Bijzonder comité voor de sociale dienst gaan fysiek niet door,wel digitaal. Alle punten worden digitaal gestemd.  Dit zal voor de eerste maal gebeuren op 30 maart.
–       Grote supermarkten krijgen dertig nadars ter beschikking van het stadsbestuur    om de veiligheid te garanderen.
–       Onze dienst lokale economie vraagt aan de bedrijven om het terrasmeubilair weg  te nemen.
–       Het recyclagepark sluit. Mogelijk wordt dit terug versoepeld.

Dienstverlening stadsdiensten achter gesloten deuren
De drie administratieve sites (administratief centrum, stadhuis en Sociaal Huis) werken voorlopig achter gesloten deuren en enkel op afspraak. Zo blijft de dienstverlening op een veilige manier gegarandeerd en beschermen we zowel onze eigen personeelsleden als onze inwoners.

Contact
Alle updates vind je nog steeds op www.diksmuide.be/coronavirus of www.facebook.com/staddiksmuide. Heb je een specifieke vraag? Stuur een mail naar corona@diksmuide.be of bel 051 79 30 00.
Burgemeester LIes Laridon wil ook nog iedereen bedanken om deze richtlijnen te respecteren. Ze beseft dat er veel van iedereen wordt gevraagd. Personeel in voedingswinkels, zorg- en poetspersoneel geven het beste van zichzelf. Ze wil hen dan ook nog eens expliciet extra bedanken!

Gezondheid
Voor de mentale gezondheid is het belangrijk om toch naar buiten te gaan om eens te gaan wandelen of te gaan lopen. Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand). Diksmuide geeft je ademruimte, onze fiets- en wandelroutes zijn perfect om te ontspannen.

Algemene richtlijnen
Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?
Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
o    Voedingswinkel
o    Dokter
o    Apotheek
o    Postkantoor
o    Bankautomaat
o    Tankstation
o    Hulp bieden aan kwetsbare personen

Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
o    Krantenwinkels
o    Kappers (1 klant per keer)
o    Nachtwinkels (open tot 22u)
Zij moeten uiteraard de sociale afstand respecteren.

Alle voedingswinkels blijven geopend
De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.

Elke bijeenkomst is verboden.

Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.

De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.

Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.

Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.

Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.

De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen.

De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen, aldus nog burgemeester Lies Laridon

 

De politieraad van politiezone Polder met vertegenwoordigers van de vier gemeenten (Diksmuide, Kortemark, Koekelare en Houthulst), die vanavond zou doorgaan in het stadhuis, is afgelast.

17.03.2020

Oxfam Wereldwinkel Diksmuide sluit, net als alle Vlaamse Wereldwinkels, haar deuren tot 3 april.  (of langer indien nodig)  We willen onze vrijwilligers geen nodeloze risico’s laten lopen.  Wie dringend iets wil bestellen kan dit online op: shop.oxfamwereldwinkels.be
Beroepskrachten van de grootverbruikcentrale nemen die taak op zich.
Info kan op diksmuide@oww.be

Gezien de huidige Covid-19-crisis heeft KSV Diksmuide beslist om haar Beobank Paastornooi, dat normaal gezien ging plaatsvinden op 10 en 11 april, af te gelasten.

Ook het recyclagepark gaat in ministriële opdracht vanaf dinsdagmiddag dicht.

Gezien er momenteel geen eucharistievieringen meer kunnen bijgewoond worden, heeft Diksmuideling Henk Laridon, momenteel deken in Waregem, de eucharistieviering  van de derde zondag in de vasten laten opnemen en online geplaatst.  Hiervoor : klik hier.

Theater De Toverlantaarn, die haar productie “Op zoek naar Peter Pan” omwille van de Corona-crisis moest verplaatsen naar de paasvakantie van 2021 om publiek, cast en medewerkers niet bloot te stellen aan risico’s, doet nu ook een oproep aan toeschouwers die reeds een ticket hadden gekocht.  Deze hebben uiteraard recht op terugbetaling maar toch vraagt De Toverlantaarn enige solidariteit aan haar publiek.  Om een deel van de reeds gemaakte kosten te kunnen recupereren, doet ze de oproep om slechts een gedeeltelijke terugbetaling te vragen.  De annulatie van de voorziene opvoeringen tijdens de komende paasvakantie heeft immers gezorgd voor een flinke financiële aderlating.

De infoavond van de Diksmuidse school ‘t Saam voor ouders van toekomstige tweedejaars, voorzien op woensdag 18 maart om 19 uur in CC Kruispunt is afgelast.

16.03.2020

Het stadsbestuur heeft bijkomende maatregelen genomen voor het indijken van het Coronavirus.  Hierna het persbericht dat ons werd bezorgd.

Speelpleinen worden gesloten
We kregen zonet richtlijnen door om ook de speelpleinen op het Diksmuidse openbaar domein te sluiten. De stadsdiensten doen hiervoor het nodige.

Pendelbussen Jan Ypermanziekenhuis
Het ziekenhuis Jan Yperman (Ieper) schrapt tot nader order hun pendelbussen van en naar Diksmuide.

Boodschappendienst
We hebben de indruk dat iedereen zich vlot neerlegt bij de opgelegde maatregelen en dat iedereen snapt waarom dit zo belangrijk is. We zetten graag onze boodschappendienst extra  in de kijker, want die blijkt in Coronatijden een perfect alternatief voor wie liever niet naar de winkel gaat. De boodschappendienst helpt thuiswonende senioren en mensen die omwille van ziekte momenteel moeite hebben om zelf boodschappen te doen. Een vrijwilliger gaat dan voor je naar de winkel.
Hoe deze boodschappendienst aanvragen?

Hoe boodschappendienst aanvragen?
Je kunt hulp inroepen voor dringende boodschappen, zoals tekort aan medicatie, een bankverrichting of voor wekelijkse inkopen. Bel 051 79 32 80 of mail naar tenpatershove@diksmuide.be om de boodschappendienst aan te vragen. Een vrijwilliger haalt het lijstje op en doet de boodschappen. Je betaalt enkel een kilometervergoeding van 0,3610 euro per km (vanaf huis vrijwilliger tot terugkomst huis vrijwilliger).

Extra vrijwilligers gezocht
We kunnen extra handen bij onze boodschappendienst goed gebruiken. Heb je zin om je steentje bij te dragen en boodschappen te doen voor wie het nodig heeft? Stuur dan een mailtje naar vrijwilliger@diksmuide.be. We betalen je onkosten zoals een kilometervergoeding allemaal terug. We zorgen ook dat je verzekerd bent. Belangrijke kanttekening. Vrijwilligers mogen niet ouder dan 65 jaar zijn en moeten in goede gezondheid zijn. Van zodra een vrijwilliger ziektesymptomen vertoont, zetten we het vrijwilligerswerk stop. Er wordt uiteraard rekening gehouden met de voorzorgsmaatregelen.

Vlaamse Vrijwilligersverzekering uitgebreid
De Vlaamse Regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die de komende weken acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis. Dit om de vele helpende handen extra te beschermen. Een student die tijdelijk voor kinderoppas speelt, een buur die extra boodschappen wil doen voor een andere buur. Wie iemand helpt kan zich aanmelden via ‘Vlaanderen Vrijwilligt’, je vult meteen het formulier in op https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/vlaanderen-helpt/ en je bent in orde. We roepen op aan iedereen die helpt om alle voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.

Telefoonnummer voor Diksmuidelingen in nood in het buitenland
Buitenlandse zaken lanceert een nummer voor Belgen die vastzitten of in nood zijn in het buitenland. Dat kunnen ongetwijfeld ook stadsgenoten zijn. Zij kunnen terecht op 02 501 4000 .

Bereikbaarheid stadsdiensten
De gouverneur roept burgemeesters op om de richtlijnen van de hogere overheden te respecteren en om geen strengere richtlijnen dan nodig op te leggen. Dat is wat Diksmuide tot op vandaag ook deed. De administratieve stadsdiensten zijn dus nog steeds open en beschikbaar. Hieronder een overzicht:

Gesloten
o    Sporthal en familiezwembad De Pluimen

o    Bibliotheek
o    Dienst toerisme
o    CC Kruispunt
o    LDC Ten Patershove
o    Kadens
o    Gemeentelijke basisonderwijs – er is wel opvang voorzien

Open
–       Het recyclagepark blijft open

–       De drie administratieve sites blijven open, maar werken bij voorkeur wel op afspraak.
o    Stadhuis, Grote Markt 6. Surf naar https://www.diksmuide.be/identiteit-en-bevolking om online een afspraak te maken of bel 051 79 30 00.
o    Administratief centrum, Heernisse 6. Bel 051 79 30 05 of mail de betrokken dienst voor een afspraak.
o    Sociaal Huis, IJzerheemplein 4. Bel 051 793 793 of mail sociaal.huis@diksmuide.be voor een afspraak.

Afgeslankt paasprogramma

Hierover meer op dinsdagmorgen 17 maart op www.eDiksmuide.be

Het personeel van de stadsdiensten die momenteel in het kader van corona-pandemie zijn gesloten (zwembad, bibliotheek, ontmoetingscentra, sporthalle….) blijft verder aan de slag.  Deze medewerkers krijgen volgens burgemeester Lies Laridon intern andere taken waarvoor anders vaak tijd te kort is. Diksmuide doet volgens de burgemeester intussen haar uiterste best om de dienstverlening voor de burgers te blijven garanderen. Er zijn ook personeelsleden die eerder gepresteerde overuren nu recupereren.

Klanten kunnen het ING-bankkantoor enkel nog bezoeken indien ze hiervoor zelf voorafgaandelijk een afspraak maken.

Theater De Toverlantaarn had tijdens de paasvakantie, vanaf vrijdag 10 april, de productie “Op zoek naar Peter Pan” willen brengen in CC Kruispunt.  Maar ze ziet zich nu verplicht, in het kader van de genomen maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus, om deze productie een jaar uit te stellen en te verplaatsen naar de paasvakantie van 2021.

15.03.2020

De 1 mei-werkgroep van SP.a-Diksmuide heeft beslist om de jaarlijkse 1 mei-kaarting niet te laten doorgaan wegens de onzekerheid of de Corona-crisis tegen 1 mei achter de rug zal zijn. Omdat alle evenementen zeker tot en met 3 april stopgezet worden en de horeca-zaken dicht zijn, is het ook moeilijk om de voorverkoop voor deze kaarting te organiseren.  Indien het verbod op het organiseren van openbare evenementen op 1 mei nog steeds van kracht zou zijn, kan er zich ook een probleem stellen met de verkochte kaarten.
Er wordt ter gelegenheid van het 1 mei-feest ook geen huis aan huis info-folder verdeeld.  Het bestuur zal dit jaar wel extra inspanningen leveren om alle leden en sympathisanten een warm onthaal te geven op de jaarlijkse barbecue die op zaterdag 29 augustus in het ontmoetingscentrum Walnes te Woumen zal doorgaan. Deze activiteit zal na 15 augustus via een huis aan huis info-folder aangekondigd worden.

De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus treffen vooral de oudere generatie. Het WZC Zilvervogel en WZC Yserheem sluiten voorlopig de deuren voor bezoek. JongCD&V snapt de beslissing maar wil ook tegemoet komen aan de (mogelijke) eenzaamheid die nu opduikt bij de bejaarden.
“Onze ouderen zijn dan misschien even afgesloten van de buitenwereld, maar toch willen we op een contactloze manier bij hen binnenkomen”, zeggen de Diksmuidse Jong CD&V’ers. Daarom schreven ze postkaartjes met een hoopvolle en positieve boodschap voor elk van de bewoners. Daarbij werd er goed op gelet dat via de kaartjes geen besmetting mogelijk was.  Zo werden de handen grondig gewassen voor het schrijven en voor het afgeven aan het woonzorgcentrum, aldus nog de JongCD&V’ers. Ze hopen met dit klein maar vooral menselijk gebaar toch een beetje sociaal contact tot bij de bewoners te brengen. “We roepen ook iedereen in onze stad op om hetzelfde te doen”, zo laat plaatselijk voorzitter van Jong CD&V Stijn Bekaert nog optekenen.

14.03.2020

Cornelis Uitvaartzorg meldt dat de uitvaarten blijven doorgaan al zullen deze in intieme familiekring plaatsvinden. Tijdens de begroeting wordt er ook niet gekust of worden geen handen geschud. De koffietafels worden momenteel wel geannuleerd tot 3 april.
Men kan ook nog steeds online condoleren of een mooi kaartje richten aan de familie.  Rouwbezoek wordt verder beperkt tot de familie en naaste vrienden, iedere dag van 15 uur tot 18.30 uur. Op zaterdag en zondag gesloten.

In ’t Saam Diksmuide beschikt elke leerling én leerkracht vanuit de school over een eigen laptop.  Hierdoor zullen vanaf maandag 16 maart alle lessen online gebeuren.  Bedoeling is dat de leerkracht evenveel tijd voorziet per lesreeks als wanneer hij/zij effectief voor de klas zou staan.  De leerkracht maakt een instructiefilmpje van de lesreeks. Hij/zij kan ook live les/uitleg geven via de chat.  Indien nodig voorziet de leerkracht naast de instructiefilm ook oefeningen en opdrachten.
Op de momenten dat de leerkracht normaal les heeft, is hij/zij online beschikbaar voor de leerlingen die op dat moment van hem/haar les hebben. Wanneer de leerling iets niet begrijpt of problemen heeft met bepaalde oefeningen, dan kan hij/zij via een chatfunctie vragen stellen aan de leerkracht.
Elke zondagavond moeten de leerlingen alle lessen verwerkt hebben van de voorbije week en moeten alle oefeningen en opdrachten gemaakt zijn en ingediend zijn.  Nadat de oefeningen ingediend zijn, bezorgt de leerkracht de leerlingen een correctiemodel zodat ze de oefeningen kunnen verbeteren.  Op het einde van een lessenreeks worden oefeningen of een kleine online toets voorzien over de leerstof.

De plechtige ontvangst van 28 maart, waarbij Guy Smagghe het ereburgerschap zou ontvangen op het Diksmuids stadhuis is eveneens uitgesteld naar een latere nog vast te stellen datum.

13.03.2020

Alle oefeningen, lessen en vergaderingen binnen brandweerzone Westhoek en dus ook voor brandweerpost Diksmuide zijn opgeschort.

Het Museum aan de IJzer en de IJzertoren zijn niet meer te bezoeken tot 3 april.

Ook het 4AD-café en de 4AD-repetitiebunkers gaan dicht tot 3 april

Markten blijven doorgaan
De wekelijkse boerenmarkt en de maandagmarkt op de Grote Markt kunnen blijven doorgaan. Voor de boerenmarkt op zaterdag kunnen enkel de voedingsproducenten aanwezig zijn, dus niet de bloemenkramen.

Het eetfestijn van Idee Diksmuide, dat zou doorgaan op zondag 5 april in OC Ingelram in Esen, wordt uitgesteld naar een nieuwe, latere nog te bepalen datum.  De reeds verkochte kaarten blijven geldig.

Alle vergaderingen van de “Vrienden van het O.L.Vrouwehoekje te Oud-Stuivekenskerke” voorzien voor 28 maart zijn uitgesteld naar een latere datum.

En de meest gestelde vragen aan de provincie …

Welke winkels blijven open?
→ Commerciële winkels en shoppingcentra blijven open tijdens weekdagen, niet in het weekend.
Levensmiddelenwinkels, apothekers en dierenvoedingswinkels blijven open in de week en in het weekend.
Ook nachtwinkels blijven open voor het aanbieden van levensmiddelen of dierenvoeding, op voorwaarde dat er geen crowding plaatsvindt.

Mogen wekelijkse markten blijven doorgaan
→ markten kunnen blijven doorgaan, maar er moet absoluut ingezet worden op de maximale vermijding van grote concentraties mensen. Tijdens het weekend mogen er op de markt enkel voedingswaren (mens en dier) verkocht worden.

Mogen restaurants / broodjeszaken / afhaalrestaurants / frituren / … openblijven ?→   alle restaurants moeten dicht blijven, ook de bedrijfsrestaurants.
Enkel afhaalpunten voor voeding mogen open blijven, op voorwaarde dat er niet ter plaatse gegeten wordt. Enkel thuisbezorging en afhalen van voeding is toegelaten.

Scholen worden gesloten, wat nu ?
→ alle lessen zijn geschorst tot en met 3 april, zowel in het kleuter, basis als middelbaar onderwijs.
Er wordt wel kinderopvang voorzien, voor kinderen die geen andere opvangoplossing hebben evenals voor kinderen van medisch personeel en andere hulpdiensten. De aanwezigheid van die mensen op de werkvloer is immers maximaal vereist.

Hogescholen en universiteiten voorzien online afstandsonderwijs.

Internaten blijven open, maar de kinderen moeten er wel op de kamer eten. Ook crèches blijven open.

Politieonderwijs, WOBRA, … blijven eveneens doorgaan voor wat de basis- en de structurele opleidingen betreft. Wel wordt aangeraden om ook hier maximaal in te zetten op online lessen.

Kan het volwassenenonderwijs nog doorgaan ?
→ neen, lessen worden opgeschort. Er wordt maximaal aangeraden om in te zetten op modules voor afstandsonderwijs.  Er wordt aanbevolen om alternatieven te zoeken voor traditionele cursussen in besloten ruimtes met (veel) aanwezigen.

Blijft het openbaar vervoer rijden ?
→ het openbaar vervoer blijft normaal functioneren, maar aan de burger wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen zodat piekmomenten tijdens de spitsuren vermeden worden.

 Welke maatregelen gelden in woonzorgcentra ?
→ voor woonzorgcentra geldt een algemeen bezoekersverbod tot en met 19 april 2020.

Amateurtoneel / jongerenfuiven / theater / toneelvoorstellingen / gocart-verhuur :
→ neen, alle recreatieve activiteiten worden geannuleerd, voorlopig tot en met 3 april 2020, ongeacht hun omvang.

Zijn publieke ruimtes en dienstencentra nog toegankelijk ?
→  Neen, deze zijn allemaal gesloten, met uitzondering van een beperkt aantal loketten waar men nog terecht kan voor burgerzaken.

Mogen kappers/schoonheidssalons/wellnesscentra openblijven ?
→  Kapsalons en schoonheidssalons mogen enkel op afspraak werken.
Ook wellnesscentra mogen enkel nog op afspraak werken. Groepen zijn niet langer toegelaten.
Het nemen van bijkomende hygiënemaatregelen is nodig. Ook samenscholing in de wachtzaal is verboden.

Wat met cinema- of theaterbezoeken?
→  Dit valt onder dezelfde maatregel als de musea, sportcentra, jeugdverenigingen, discotheken, cafés, …  Alle in- en outdoor (recreatieve en andere) bijeenkomsten worden geschrapt.

Kunnen familiefeesten doorgaan?
→  ook familiefeesten dienen maximaal beperkt te worden en dienen in beperkte kring georganiseerd te worden.

Wat met hotels en vakantiewoningen ?
→ hotels blijven open, hotelbars- en restaurants zijn gesloten, eten bedelen op de kamers mag.
Voor campings, vakantiewoningen en B&B gelden dezelfde regels als voor hotels. Maaltijden moeten binnenshuis en in beperkte kring gebruikt worden.

Wat met begrafenissen  en religieuze plechtigheden?
→ alle openbare lithurgische bijeenkomsten worden geschorst. Uitvaartplechtigheden kunnen doorgaan in beperkte, familiale kring.
Kerkelijke huwelijken kunnen niet doorgaan, burgerlijke huwelijken wel op voorwaarde dat dit in intieme kring gebeurt. Dit geldt ook voor doopfeesten.

Wat met fietsclubs op bv. zondagvoormiddag ?  Mogen zij hun rit nog uitvoeren ?
→ alle recreatieve activiteiten in groep worden afgeschaft, zowel indoor als outdoor. Fietstochten in groep kunnen dus niet meer doorgaan.

Kunnen koetsen en toeristische rondvaarten en rondritten nog doorgaan  ?
→ Koetsen zijn in openlucht en met een beperkt aantal inzittenden. Deze worden nog wel toegelaten.
Alle andere recreatieve activiteiten zoals rondritten, boottochten, … worden geannuleerd, voorlopig tot en met 3 april 2020, ongeacht hun omvang (ongeacht indoor, outdoor, publiek of privaat van karakter…).

 Wat met cruiseschepen?
Ook cruiseschepen vallen onder de beperking van de recreatieve activiteiten. Ze mogen wel aanmeren in de havens, maar de passagiers mogen niet van boord gaan.  Catering kan enkel aan boord voorzien worden.

Lockdown voor restaurants : hoe zit het met maatregelen voor de betrokken handelaars  ??
→ het nemen van dergelijke, vergaande beslissingen heeft onvermijdelijk gevolgen voor de economie. Daarom heeft de ministerraad al op 6 maart 2020 tien maatregelen genomen ter ondersteuning van het bedrijfsleven, deze zijn :

  • Tijdelijke werkloosheid door overmacht
  • Tijdelijke werkloosheid om economische redenen
  • Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
  • Betalingsplan btw
  • Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
  • Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
  • Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
  • Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
  • Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
  • Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Deze maatregelen worden voortdurend geëvalueerd en waar nodig kunnen ze aangepast/ versterkt worden.

Wat met samenscholingen ?
→  deze zijn niet toegelaten. Hierop wordt gecontroleerd door de politie die de gepaste maatregelen neemt

Mogen pretparken de deuren openen ?
→  voorlopig mag dit niet tot en met 3 april 2020.

 

De veiligheidscel van Diksmuide kwam vrijdagvoormiddag samen om alle maatregelen te bespreken en alle onduidelijkheden weg te werken. Diksmuide volgt strikt de maatregelen die de federale overheid oplegt. Die maatregelen gaan in vanaf vrijdag 13 maart middernacht. Lees hieronder verder voor het overzicht zoals het werd meegedeeld door het stadsbestuur.

Zoals aangekondigd op 10 maart jl. (zie hieronder nvdr) wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen. Deze vergadering van de NVR werd gehouden in het verlengde van de vergaderingen van de deskundigengroepen, namelijk de Risk Assessement Group en de Risk Management Group.

Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase garandeert een betere coördinatie en informatie over de maatregelen die door de verschillende entiteiten worden genomen. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied.

Bescherming van de gezondheid

Alle bevoegdheidsniveaus delen hetzelfde streven om in hun actie, communicatie en uitvoering coherent te zijn met de besliste maatregelen. We willen dat dezelfde beslissing overal op dezelfde manier wordt toegepast. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.

Maatregelen tot en met 3 april

Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

Scholen

Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
De crèches blijven open.
Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes;
 
Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.)

Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.
 
Wat het werk betreft

Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .
 
Wat het openbaar vervoer betreft:

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot  noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.
 
We wijzen erop dat deze maatregelen een aanvulling vormen op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee. Wij zijn ons er terdege van bewust dat deze beslissingen gevolgen zullen hebben voor de economie, en met name voor bepaalde sectoren.

In dit kader had de Ministerraad op 6 maart jl., tien maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven goedgekeurd, namelijk :

1.         Tijdelijke werkloosheid door overmacht

2.         Tijdelijke werkloosheid om economische redenen

3.         Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen

4.         Betalingsplan btw

5.         Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing

6.         Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting

7.         Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen

8.         Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen

9.         Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)

10.       Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Deze maatregelen zullen voortdurend worden geëvalueerd om ze waar nodig te versterken. Tot slot herinneren we eraan dat de basishygiënemaatregelen nog steeds gelden, namelijk de handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de ellenboog en dicht contact vermijden. Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.

Meer details over de toepassing van de verschillende maatregelen zullen in de komende uren worden gecommuniceerd.

Je kan ze terugvinden op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl. De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:

Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689
Voor vragen over economie: 0800/120.33
 
Contactcenter in Diksmuide

Het stadbestuur voorziet een contactcenter waar je terecht kunt met vragen: dat is vandaag, zaterdag en zondag open van 9 tot 19 uur. Bel naar 051 79 30 00 of mail naar corona@diksmuide.be. We bundelen alle vragen die we binnenkrijgen en publiceren deze op www.diksmuide.be/coronavirus. Houd deze pagina en onze socialemediakanalen ook in de gaten voor verdere updates.

Stadsdiensten gesloten

Enkel de culturele en recreatieve diensten worden gesloten vanaf vrijdag 13 maart om middernacht tot en met 3 april:

–       Sporthal en zwembad

–       Bibliotheek

–       CC Kruispunt

–       Alle ontmoetingscentra

–       Kadens

Deze stadsdiensten blijven open, inclusief recyclagepark

Alle administratieve diensten en het recyclagepark blijven gewoon open. We vragen wel om zo veel als mogelijk onze digitale mogelijkheden te benutten via onze website of te bellen. We hangen affiches aan de gebouwen die gesloten zijn.

Wat met huwelijken?

Een burgerlijk huwelijk kan nog plaatsvinden, feesten worden vanaf zaterdag afgelast.

Brandweer en ambulance zijn voorbereid

Brandweer Westhoek en de ambulance zijn voorbereid en staan maximaal ter beschikking van de bevolking. Daarom zijn hun oefeningen werden ondertussen afgelast.

Hier wachten wij nog op een antwoord van de gouverneur

Bij vragen passen wij de maatregelen die we van hogerhand krijgen strikt toe.

–       Voor broodjeszaken, frituren en afhaalmogelijkheden vb. pizza, volgen vandaag verdere instructies. Ter plaatse eten is uitgesloten.

–       Ook over onze openbare markten hebben we op dit moment nog geen uitsluitsel.

–       Wat met kappers, pedicure, …. In het weekend

Extra

–      De opendeurdag van een varkensstal in Leke vandaag vrijdag 13 maartwordt afgelast.

–       Het Wiener Circus wordt afgelast.

–       Alle recreatieve (privé)activiteiten worden afgelast, ongeacht of dit in buitenlucht of binnen zou plaatsvinden.

–       Georganiseerde fietstochten worden afgelast.

 

Ook het bezoekerscentrum De Blankaart in Woumen sluit zijn deuren.  Daarnaast worden alle vergaderingen, cursussen en geleide wandelingen tot 3 april afgelast.

12.03.2020

KSA-Torenwacht schrapt komende zaterdag 14 maart haar ouderfeest Mampafa, dat doorgang had moeten krijgen in CC Kruispunt.  Het is niet duidelijk of Mampafa nog op een andere datum zal kunnen doorgaan. Overigens worden intussen alle activiteiten van KSA-Torenwacht, net zoals van alle andere jeugdbewegingen, op vraag van minister Dalle stil gelegd.

Om de verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, schort Muziekclub 4AD met onmiddellijke ingang alle geplande evenementen op, tot en met 31 maart 2020. Het 4AD-café en de 4AD-repetitiebunkers blijven (voorlopig) wel geopend.  Alle ticketkopers van de uitgestelde evenementen worden persoonlijk gecontacteerd. In overleg met artiesten en organisatoren, bekijken we of evenementen kunnen worden uitgesteld naar een latere datum.

De opendeurdag in de GO-scholen in de Kaaskerkestraat en de Grauwe Broedersstraat (basis, Kim en KA) gaat niet door op de eerst voorziene datum van 29 maart.  Deze opendeurdag wordt verplaatst naar een nieuw te bepalen datum, wellicht in de loop van de maand mei.

De voorstelling van William Boeva, voorzien voor deze avond (12 maart) in CC Kruispunt is afgelast. CC Kruispunt bekijkt momenteel wat er gebeurt met de gekochte tickets, en of een compensatie/alternatief mogelijk is.

Ook de Klapstoel gaat dicht tot 13 april.

Intussen werkt ook politiezone Polder binnen het zogenaamd Pandemie-plan dat verduidelijkt werd met verschillende richtlijnen in een interne korpsnota.  Dat plan zorgt voor een minimum bezetting van de verschillende diensten en somt de taken op die al dan niet gedurende korte of langere tijd kunnen uitgesteld worden.  Verder is er ook een stuurgroep die alles dagelijks opvolgt en zonodig bijstuurt.  De medewerkers van PZ Polder hebben ook regels gekregen die hen toelaat om te gaan met deze besmettelijke ziekte.  Tenslotte vreest commissaris Wim Merlevede dat het korps ook nog zal overstelpt worden met richtlijnen en opdrachten zoals het controleren van de naleving van de besluiten die door de provinciegouverneur werden uitgevaardigd.  Intussen liet het West-Vlaams parket al weten dat een gespecialiseerde substituut van de procureur des konings werd aangesteld om alles op te volgen en te vervolgen.

Momenteel is er één Diksmuideling die besmet is met het Coronavirus, dat bevestigt het stadsbestuur. Die persoon bevindt zich in quarantaine in een ziekenhuis. Vermoedelijk zijn er nog meer besmettingen maar daar kreeg men nog geen verdere bevestiging over.

Na overleg met de vertegenwoordigers van de woonzorgcentra heeft Vlaams minister Wouter Beke beslist dat er in het kader van de maatregelen tegen de verspreiding van het Corona-virus, tot het einde van de paasvakantie op 19 april geen externe bezoekers meer welkom zullen zijn in de woonzorgcentra.  Dus ook in Yserheem (Diksmuide) en Zilvervogel (Woumen) zullen vanaf vandaag geen externe bezoekers meer welkom zijn.

In muziekclub 4AD wijzigt er vooraslnog niets, alle geplande concerten gaan er nog steeds door. Volgens Patrick Smagghe van 4AD zit men er met een capaciteit van 250 duidelijk onder de huidige ‘aanbevelingen’.  Wel wordt er extra op gelet dat er geen vreemde zaken gebeuren tussen de mensen onderling.
Verder is men aan de Kleine Dijk van mening dat zowel zij als organisatoren als het publiek an sich voldoende bewust zijn, en handelen naar de omstandigheden.  Hierdoor zien ze, rekening houdend met al de algemeen voorgestelde zaken de laatste dagen, momenteel geen verplichte sluiting voor ogen.  Maar het spreekt voor zich dat 4AD wel de media scherp in de gaten blijft houden en dan men desgevallend zal aanpassen aan een eventueel vervolg van beslissingen van hogerhand.  Maar zowel de Diksmuidse muziekclub als de andere collega-muziekclubs in West-Vlaanderen kregen daaromtrent nog geen bericht,  aldus nog Patrick Smagghe van 4AD.

Er is ook nog geen duidelijkheid of de geplande opendeurdag van zondag 29 maart nog doorgaat in beide campussen (Grauwe Broedersstraat en Kaaskerkestraat) van de scholen van het gemeenschapsonderwijs in Diksmuide.  De directie pleegt hierover momenteel nog overleg met andere scholen uit het gemeenschapsonderwijs.  Van zodra er hierrond een beslissing is wordt dit gecommuniceerd.

11.03.2020

Het stadsbestuur heeft de maatregelen bekend gemaakt om verspreiding van Corona in te dijken in Diksmuide
Na het overleg van woensdagochtend met gouverneur Carl Decaluwé en de burgemeesters en noodplanningsambtenaren van West-Vlaanderen neemt Diksmuide een aantal maatregelen waaronder de sluiting van het dienstencentrum Ten Patershove en het sociaal restaurant in WZC Yserheem. Verder blijft men de richtlijnen volgen van de hogere overheden.

Een uittreksel uit de persmededeling van 11.03.2020 met alle genomen maatregelen :

Paniek is hoegenaamd nog steeds niet nodig. We nemen een aantal initiatieven om onze inwoners in eerste instantie te beschermen, maar willen ook ons gezondheidssysteem vrijwaren. Tot en met 31 maart geldt tot nader order een formeel verbod op indoor evenementen waar meer dan 1.000 deelnemers worden verwacht. Hiervoor stelde de gouverneur een provinciaal politiereglement op, wat wij ook strikt volgen. Momenteel zijn in Diksmuide geen dergelijke evenementen gepland. Er worden dus geen evenementen afgelast op ons grondgebied. Alle voorstellingen in CC Kruispunt kunnen ook blijven doorgaan zoals voorzien.

Dienstencentrum gesloten tot en met 13 april
Burgemeester Lies Laridon besliste zonet in samenspraak met schepen Jan Van Acker om het lokaal dienstencentrum Ten Patershove voorlopig te sluiten tot en met 13 april. Alle clubwerkingen worden dus voorlopig opgeschort om besmettingen te vermijden. Ook de dorpsrestaurants (waarvan de volgende is gepland op 17 maart in oc Ten Bercle) worden voorlopig geannuleerd. Cultuurcafé De Bolletjes is een concessie, hier leggen wij geen verbod tot sluiting op. Een organisatie of vereniging die een zaal heeft gereserveerd in het dienstencentrum of cultuurcentrum kan de eigen activiteit wel laten doorgaan.

Sociaal restaurant wzc Yserheem sluit tot en met 13 april
Ook het sociaal restaurant en de cafetaria van woonzorgcentrum Yserheem sluiten tot nader order de deuren. De keuken en cafetaria blijven enkel open voor de eigen bewoners. In het woonzorgcentrum zijn geen vermoedens van besmetting met Corona bij bewoners, personeel en vrijwilligers. Hier volgen we dus verder de richtlijnen die het Agentschap Zorg en Gezondheid ons doorgeeft en voeren we de nodige interne communicatie hierrond.

Gemeentelijk onderwijs
Wat het eigen gemeentelijk onderwijs betreft, volgen wij de richtlijnen op van het Ministerie van Onderwijs. De scholen blijven dus open en focussen zich op hun kerntaak: lesgeven. Opendeurdagen en schoolfeesten worden voorlopig uitgesteld.

Reguliere werking blijft zoals anders

De stadsdiensten blijven open zoals gebruikelijk. (DLD)